Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Юли, 2023 07:50 3 410 34

ISW: Реакции в Украйна и Русия след срещата на НАТО във Вилнюс

  • нато-
  • русия-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин

Много руски източници твърдяха, че отдавна са имали достъп до документите за планиране на срещата на върха и че нито едно от получените споразумения не е изненада

ISW: Реакции в Украйна и Русия след срещата на НАТО във Вилнюс  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Страните от Г-7 и НАТО подписаха споразумения, за да предложат на Украйна дългосрочни ангажименти за сигурност по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 12 юли. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че НАТО се е споразумяла за пакет от три части, който ще даде на Украйна многогодишна програма за практическа помощ, създаване на координационен съвет НАТО-Украина. Той ангажира НАТО да позволи на Украйна да се присъедини към алианса, без да преминава през План за действие за членство.

Членовете на Г-7 Германия, Япония, Франция, Канада, Италия, Великобритания и Съединените щати подписаха общ рамков документ, наречен "Съвместна декларация за подкрепа за Украйна", целящ да предложи на Украйна военна, финансова и разузнавателна подкрепа. Всеки членще влезе в двустранни преговори за сигурност с Украйна по отношение на документа.

Още новини от Украйна

Това анализира в дневния си доклад за фронта в Украйна Институтът за изследване на войната (ISW).

Японският премиер Фумио Кишида заяви, че други страни ще имат възможност да се присъединят към декларацията на по-късен етап. Съобщава се също, че общият рамков документ обещава незабавни стъпки за бързо предоставяне на цялата необходима подкрепа на Украйна в случай на нова атака, но не уточнява как ще изглежда тази подкрепа.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че споразуменията, постигнати на срещата на върха на НАТО, означават, че Украйна ще получи официални гаранции за сигурност, въпреки че в момента нито споразуменията на НАТО, нито на Г-7 предоставят такива гаранции.

Украйна наистина осигури забележителни споразумения, които ще засилят дългосрочната западна подкрепа и вероятно ще послужат като рамка за потенциално увеличаване на западната помощ за сигурността на Украйна.

Украйна осигури допълнителни двустранни споразумения за сигурност и отбрана по време на втория ден от срещата на върха на НАТО на 12 юли. Украинският министър на отбраната Олексий Резников подписа споразумения с шведския министър на отбраната Пол Йонсон за сътрудничество в областта на отбранителните поръчки и с френското министерство на отбраната за увеличаване на френския военна помощ за Украйна със 170 милиона евро.

Украинската президентска канцелария съобщи, че Австралия ще изпрати допълнителни 30 бронирани машини Bushmaster в Украйна.

Правителството на Обединеното кралство заяви, че Обединеното кралство ще предостави на Украйна допълнителни 50 милиона паунда помощ за сигурността, включително допълнителни боеприпаси за танковете Challenger. Норвежкият министър на отбраната Бьорн Арилд Грам заяви, че Норвегия ще предостави допълнителен пакет за поддръжка на NASAM (норвежка усъвършенствана ракетна система земя-въздух), включително два допълнителни центъра за управление на огъня, две стартови единици и резервни части. Японският премиер Фумио Кишида отбеляза, че Япония ще предостави на Украйна 30 милиона долара несмъртоносно оборудване, включително системи за откриване на дронове.

Руското информационно пространство продължава да демонстрира като цяло сдържан отговор на срещата на върха на НАТО. Много руски източници твърдяха, че отдавна са имали достъп до документите за планиране на срещата на върха и че нито едно от получените споразумения не е изненада. Много блогъри твърдяха, че срещата на върха е била "провал" за Украйна, защото не си е осигурила незабавно членство в НАТО членство. Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев подчерта, че участниците в срещата действат по "предсказуеми начини" и че Западът ще продължи да предоставя на Украйна военна помощ и следователно Русия ще продължи да преследва същите цели в Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков представи шаблонна риторика на Кремъл, като заяви, че това е посегателство върху руските интереси в областта на сигурността.

Руският отговор опровергава реалността, че срещата на върха демонстрира степента, в която руската инвазия през 2022 г. е отклонила целите, за които Кремъл твърди, че е започнал войната. Целта да се предотврати разширяването и да се изтласка НАТО от границите на Русия беше едно от заявените искания на Кремъл преди инвазията. Кремъл е повтарял тази цел непрекъснато през цялата война. Липсата на общо недоволство вероятно показва, че Кремъл е интернализирал тези поражения и желае да избегне спирането им. Много руски източници съобщават за срещата на върха на НАТО по безпристрастен и приглушен начин, който не е съизмерим с по-широкото поражение, което срещата на върха всъщност представлява за предвоенните цели на Русия.

Украинските сили продължиха контранастъпателните операции на най-малко три сектора от фронтовата линия на 12 юли и според съобщенията постигнаха успехи в някои райони. Генералният щаб на Украйна съобщи, че украинските сили продължават настъпателните действия в направленията Бахмут, Мелитопол (западната част на Запорожка област) и Бердянск (район на границата между Донецк и Запорожка област).

Украинският генерален щаб също съобщи, че украинските сили са постигнали частичен успех по линиите Била Хора-Андриевка и Била Гора-Курдюмивка (до 13 км югозападно от Бахмут). Говорителят на украинската Таврийска група войски майор Валерий Шершен заяви, че украинските сили са постигнали частичен успех и са напреднали по линията на фронта в посока Бердянск. Руски блогери твърдят, че украинските сили също са напреднали близо до Орихово-Василовка (11 км северозападно от Бахмут) югозападно от Велика Новосилка, Донецка област и южно от Орихов в западна Запорожка област.

Руските сили извършиха още една серия от удари с безпилотни самолети Shahed в Украйна на 12 юли. Украински военни източници съобщиха, че Русия е изстреляла 15 безпилотни самолета Shahed от Курска област и че украинските сили за противовъздушна отбрана са свалили 11 от изстреляните безпилотни самолети. По-специално, руските сили не са нанасяли ракетни удари, насочени към украинска инфраструктура през последните няколко дни, докато срещата на върха на НАТО продължава във Вилнюс, поведение, което донякъде се различава от предишните руски модели за провеждане на ракетни удари, за да съответства на големи международни политически събития, които са от значение за война в Украйна.

Руското министерство на отбраната (МО) съобщи, че групата Вагнер е предала почти изцяло въоръжение и военна техника на МО. Говорителят на руското МО Игор Конашенков обяви на 12 юли, че "Вагнер" е прехвърлила повече от 2000 единици оборудване и оръжия на руското МО. Конашенков заяви, че прехвърлените оръжия включват танкове Т-90, Т-80 и Т-72, реактивни системи за залпов огън (РСЗО), зенитно-ракетни системи, гаубици, противотанкови оръдия, минохвъргачни системи, бронирани трактори, бронетранспортьори носители, превозни средства и малки оръжия.

Конашенков заяви, че руското МО е прехвърлило цялата техника и въоръжение в тиловите райони, където руските ремонтно-възстановителни части ще поддържат и подготвят техниката за използване. Конашенков също твърди, че десетки единици от прехвърлената техника никога не са били използвани в бойни условия.

Бившият руски офицер и пламенен националист Игор Гиркин заяви, че някои членове на вътрешния кръг на руския президент Владимир Путин може да го накарат да прекрати войната, за да го свали от власт. Гиркин твърди, че бунтът на Пригожин е успял, което е довело до преразпределение на властта според плановете на покровителите на Пригожин, които Гиркин предложи да включват първия заместник-началник на администрацията на президента Сергей Кириенко, милиардера и известен личен банкер на Путин Юрий Ковалчук и ръководители на енергетиката Аркадий и Борис Ротенберг.

Гиркин твърди, че властовата структура, включително министърът на отбраната Сергей Шойгу, губернаторът на Московска област Андрей Воробьов и кметът на Москва Сергей Собянин, е отслабена след бунта. Гиркин твърди, че членовете на "Кооператив Озеро" - сдружение, обединяващо дачите на Путин и няколко членове на неговия вътрешен кръг в Ленинградска област - искат да изгонят Путин в полза на един от собствените си членове, като Пригожин или Кириенко. Гиркин твърди, че "Ozero Cooperative" първо има за цел да саботира руските военни операции, отбранителната промишлена база и контрола на тиловите райони, за да накара Путин да осъзнае, че трябва да приеме поражението във войната. Гиркин предупреди, че членовете на "Кооператив Озеро" ще се насочат към Министерството на отбраната, секретаря на Съвета за сигурност Николай Патрушев, руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) и други структури извън контрола на президентската администрация.

Твърденията на Гиркин вероятно са част от продължаващите му усилия да намали руската политическа и вътрешна подкрепа за потенциално прекратяване на огъня във войната в Украйна, но неговото насочване към определени членове от вътрешния кръг на Путин е забележително. Гиркин многократно е обвинявал Пригожин, че е част от фракцията, аргументираща се в полза на замразяването на линиите в Украйна, докато Гиркин е аргументирал в полза на смилащи, продължителни военни усилия, както ISW съобщи по-рано.

Кириенко по-специално е виден рупор на Кремъл за вътрешната политика и въпросите на окупацията. Съобщава се, че Кириенко се е позиционирал да разшири политическия си обхват през последните години, включително в развитието на образованието, надзора на регионалните избори, развитието на руския интернет и информационен блок и политически неправителствени организации.

Руското опозиционно издание Meduza, позовавайки се на източници от президентската администрация, съобщи по-рано, че Кириенко се опитва да се позиционира като възможен наследник на Путин.

Източниците на Meduza смятат, че липсата на връзка на Кириенко с регионалните правителства или бизнеса подкопава перспективите му, но отбелязват, че вероятно е в състояние да преодолее тези проблеми. Гиркин най-вероятно се опитва да представи Пригожин като пряка заплаха за режима на Путин, за да насърчи по-суровите действия на Кремъл срещу Пригожин и да обезсърчи всякакви усилия за замразяване на фронта в Украйна. Гиркин може да се опитва да дискредитира Кириенко и други предполагаеми покровители на Пригожин, за да подкопае всякаква подкрепа, която Пригожин може да има сред всички възможни останали видни покровители.

Руските официални лица продължават да се борят с въпроса за сигурността на международните граници на Русия. Лидерът на партията "Справедлива Русия — за истината" Сергей Миронов обяви на 12 юли, че е изпратил писмо до руския президент с призив за възстановяване на граничните войски, които преди това бяха ликвидирани като независима единица и прехвърлени към Федералната служба за сигурност (ФСБ) през 2003 г.

Миронов подчерта, че в настоящите условия е ясно, че са необходими напълно оборудвани и определени гранични войски за защита на руските гранични зони. ISW по-рано писа, че Миронов е свързан с Пригожин и по-специално призова за укрепване на граничната защита преди бунта на 24 юни.

Привързаността на фракции към въпроса за граничната сигурност може да е нова точка на напрежение във вътрешнополитическата сфера - на фона на минали нахлувания на изцяло руски проукраински групи в Белгородска област и предполагаеми украински удари по различни руски гранични и тилови райони. Особено ако лица, свързани с Вагнер, смятат, че съществуващият руски апарат за сигурност не е в състояние да осигури адекватно осигуряване на граничните райони. Предложението на Миронов за възраждане на граничните войски, независими от ФСБ, също заслужава внимание, като се имат предвид съобщенията, че ръководителят на ФСБ Александър Бортников е участвал в дискусии с белоруския президент Александър Лукашенко относно гаранции за сигурност.

Миронов и някои служители, свързани с "Вагнер", може би обмислят непредвиден случай, при който бойци да бъдат използвани за персонал на независими органи за гранична сигурност.

Руските власти в окупирани територии използват обещанието за медицинско лечение, за да принудят жителите на окупираните територии да получат руски паспорти и да се преместят на руска територия. Ростовският държавен медицински университет (организация, подчинена на руското Министерство на здравеопазването) заяви на 11 юли, че четирима лекари от неговите лекари предоставят медицински услуги в Хеническ, окупираната Херсонска област.

Ростовският държавен медицински университет отбеляза, че ако е необходимо високотехнологично лечение, специалистите ще организират прехвърлянето на пациентите в клиниката в Ростовска област.

Украинският център за съпротива отбеляза, че прехвърлянето в Ростовска област за медицинско лечение е безплатно, при условие че пациентът притежава руски паспорт, което предполага, че руските власти използват обещанието за медицинско лечение, за да принудят хората да получат руски паспорти и да напуснат украинска територия.

Русия продължава да отвежда украинските деца по-дълбоко в окупираните райони на Украйна и да ги депортира в Русия. Известен руски блогър публикува реклама на 11 юли, призовавайки своите абонати да дарят, за да помогнат за транспортирането на деца от Донбас до окупирания Крим.

Блогърът твърди, че даренията на абонатите вече са осигурили трансфера на 200 деца от Донбас и че скоро са необходими повече средства, за да се доведат деца в детския лагер "Олимп" в Крим. Канал в Telegram, свързан с окупационната администрация на Херсонска област, освен това съобщи, че 700 деца на възраст от шест до 16 години са отишли да "почиват и да подобрят здравето си" в Кабардино-Балкарската република.

Съветникът на украинския кмет на Мариупол Петро Андрющенко публикува отново кадри от руския канал "Оплот ТВ", в които се твърди, че окупационната администрация на Мариупол е поела попечителството над 444 сираци в Мариупол.

Руските и окупационните власти планират да създадат общ икономически макрорегион между руските региони и окупираните територии на Украйна. Департаментът за икономическо развитие на Воронежска област заяви на 10 юли, че е представил проект на споразумение за създаването на макрорегион "Донбаска общност", който ще обедини промишления, научен, образователен и културен потенциал на Воронежка и Ростовска области с окупираните Донецка и Луганска област.

Донбаската общност има за цел да улесни интеграцията на окупираните Донецк и Луганск в руската правна, политическа и икономическа сфера и да засили взаимодействието в областта на търговията, инвестициите, индустриалните комуникации, предприемачеството, строителството, транспорта и жилищно-комуналните услуги.

Коалицията от Групата на седемте (G7) и НАТО подписаха споразумения, за да предложат на Украйна дългосрочни ангажименти за сигурност по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 12 юли.

Украйна осигури допълнителни двустранни споразумения за сигурност и отбрана по време на втория ден от срещата на върха на НАТО на 12 юли.

Руското информационно пространство продължава да демонстрира като цяло приглушен отговор на срещата на върха на НАТО. Приглушеният руски отговор опровергава реалността, че срещата на върха демонстрира степента, в която руското нахлуване през 2022 г. е отклонило целите, за които Кремъл твърди, че е започнал войната.

Украинските сили продължиха контранастъпателните операции на най-малко три сектора от фронтовата линия на 12 юли и според съобщенията постигнаха успехи в някои райони.

На 12 юли руските сили извършиха друга серия от удари с безпилотни самолети Shahed в Украйна.

Руското министерство на отбраната (МО) съобщи, че групата Вагнер е предала почти изцяло въоръжение и военна техника на МО.

Бившият руски офицер и пламенен националист Игор Гиркин заяви, че някои членове на вътрешния кръг на руския президент Владимир Путин може да накарат Путин да прекрати войната, за да го свали от власт.

Съобщава се, че руските и украинските сили са извършили ограничени наземни атаки по линията Купянск-Сватово.

Руските и украинските сили продължиха сблъсъците в района на Кремина, където според съобщенията руските сили постигнаха ограничени печалби.

Украинските сили продължиха контранастъпателните операции в района на Бахмут.

Руските и украинските сили извършиха наземни атаки по линията Авдиевка-Донецк.

Руски източници твърдят, че украинските сили са извършили ограничени наземни атаки в западната част на Донецка област.

Украинските сили продължиха контранастъпателните операции по административната граница между Запорожка и Донецка област.

Украинските сили продължиха ограничени механизирани щурмови операции в западната част на Запорожка област.

Руските официални лица продължават да се борят с въпроса за сигурността на международните граници на Русия.

Руските окупационни власти използват обещанието за медицинско лечение, за да принудят жителите на окупираните територии да получат руски паспорти и да се преместят на руска територия.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 без коментар

    29 5 Отговор
    Украински бежанци шокираха европейците с безумна постъпка | Руска пролет

    В Европа са възмутени от решението на украинските бежанци да се приберат на почивка, се казва в статията Hlavné správy.

    Авторът на материала каза, че билетите от Чехия до Украйна са разпродадени до средата на август и много бежанци отиват в родната си страна само за почивка.

    „Може би само мен ме изненадва, но никога през живота си не съм чувал някой да е отишъл да почива във военна зона“, каза словашкият политик Марек Курта.

    Той изрази съмнение, че украинците в Европа са бежанци.

    „Как можете да наричате военни бежанци тези, които ще „почиват“ в страната, от която са избягали? А също и върху обезщетенията, които получих като бежанец?“ добави Кърт.

    Политикът се възмути, че парите на европейците са раздадени на „извънземни дронове“. В статията се пояснява, че в момента в Чехия има около 320 хиляди бежанци от Украйна.

    Коментиран от #18

  • 2 Бонев

    26 2 Отговор
    Всички доволни,да му мислят тези дето са на фронта.

    Коментиран от #22

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Видьо Видев

    12 24 Отговор
    13-ти юли.Добро утро!

    Приятели по света и у нас!

    Желаем ви прекрасен ден!



    ДА СЕ ЗНАЕ!

    В 671г. Аспарух е основал България в Запорожието.
    След това я преместил във Фанагория- столицата на Велика България.

    Велика България е ранносредновековна държава,
    с владетели Кубрат и синът му Батбаян.
    Съществувала е 35 г. след 632 г. в северното Причерноморие – днешна Украйна


    Слава на украинците и на бесарабските българи!
    Те са плът от нашата плът!

    Коментиран от #11

  • 6 Нищо ново

    28 7 Отговор
    Само твърди, твърди и твърди.
    Видно е че любимата ви Украйна нищо не получи освен обещания.
    Толкова и стига.
    Войната продължава до поглъщането ѝ.

    Коментиран от #19

  • 7 И ТЕ ТАКА

    23 5 Отговор
    Много неща изписани , малко неща казани................ПУТИН СИ ГО ПРЕМЕсТИ , ЗЕЛЕНКО СИ ДРЪПНА ....ЛИНИЙКАТА...........и нещата са си по старо му.!
  • 8 Бля, бля, бля...

    19 4 Отговор
    "Срещата" е отличен сценарий за нова Холив0дска комедия.
  • 9 Новината на деня

    14 5 Отговор
    На британския военен министър му дойде до гуша от хленча на Зеленски.
    Хората искат да видят благодарност от Украйна за западната помощ. Ние не сме Amazon, разгневи се Бен Уолъс, цитиран от Би Би Си.
  • 10 М3 голд

    20 4 Отговор
    Някой ще прочете ли цялата тази боза? Компилация от полуистини и лъжи, близки до нечиите желания. Факти, четете изявленията на лидерите на ЕС, Байдън и обкръжение и ни информирайте, а не бля бля на никому неизвестни лица.
  • 11 Реалност

    25 9 Отговор

    До коментар #5 от "Видьо Видев":

    ДА СЕ ЗНАЕ!
    Украйна се появява на картата едва през 1917г.
    Така че слава на руснаците и на истинските хетеросексуални българи!!!

    Коментиран от #13

  • 12 под игото като роман е по къс

    4 3 Отговор
    Украинците имат една приказка подходяща за тази статия , "много до дурново "
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 койчо от койнаре

    11 7 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    Нато до толкова се разшири че е възможен конфликт вече вътре в него и за съжаление и ние не сме застраховани от него .
  • 15 Хитрото

    16 5 Отговор
    Целият свят помага на бандеровците само не разбпахме защо още не са стигнали Урал.

    Коментиран от #20, #21

  • 16 соломон напасания

    6 3 Отговор
    13.07.2023 г. - 6:00ч
    „Ще бъдат пометени“: американски полковник осъди въоръжените сили на Украйна | Руска пролет

    Въоръжените сили на Украйна ще бъдат напълно унищожени по време на контраатаката на руската армия, заяви бившият съветник на ръководителя на Пентагона полковник Дъглас Макгрегър в интервю с анализатора Ким Иверсен в Youtube канала Douglas Macgregor SC.

    „Сега въоръжените сили на Украйна ще се опитат да дадат някакви признаци на живот, но истината е, че в случай на руска контраатака, украинците ще бъдат пометени. И те го знаят“, казва експертът.

    Според него украинските войски са изчерпали своите боеприпаси, техника, личен състав и губят всички западни оръжия по-бързо, отколкото могат да ги използват или попълнят.

    „Украинците ще загинат под силен обстрел от артилерия, ракети и снаряди, а върху тях ще паднат стотици хиляди руски войници“, обобщи специалистът.

    По-рано полковникът предупреди, че Украйна е на ръба на пълен колапс и може да започне да се срива отвътре.
  • 17 Шашнат

    8 4 Отговор
    "Валерий Шершен заяви, че украинските сили са постигнали частичен успех и са напреднали по линията на фронта в посока Бердянск"

    Все едно, аз като изляза на западния балкон на апартамента си, да кажа че съм напреднал към Берлин.
    Айде малко по-сериозно с преписването на глупости. Има актуални карти на военните действия, в нета
  • 18 ТОА ПЪ

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "без коментар":

    Украинците ше се връщат в страната си когато си поискат....или требе да питат Путин...
  • 19 СТИГА БЕ

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Нищо ново":

    С кво ли ВСУ трепе руснаците.....
  • 20 Наивното

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "Хитрото":

    На ястребите глобалисти не им пука на бандеровци, АлКайда, талибани, главорези ли ще помагат, дори на самите Хитлер, Сталин и Дявола, ако е в синхрон с Целите им.
    А брюкселци и подобни са им пуделчета.
  • 21 оня с коня

    5 6 Отговор

    До коментар #15 от "Хитрото":

    Понеже Принципно трудно разбирате каквото и да е,затова ще ви се обясни простичко като за Дебили:Първо:НЕ Целият свят помага на Украйна,а само Запада,докато Иран,Чечения и Държавите от ОНД помагат пък на Русия .Второ:Не е маловажно дали ще помогнеш на Боеца като му дадеш в Ръцете Калашников с 4 Пълнитела,друго е да му дадеш само Каска и...Прашка/камъчетата сам да си ги търси/.Та в тоя смисъл КАК Ефективно да воюва Украйна след като ракетите за хаймарс и почти всички Установки са СКОПЕНИ до 80км,а вместо Адекватна Авиация която да се противопостави на Руската притежава само Няколко "Патриота"?Трето:Има ли право Украйна да стреля с Ракети с обхват 250-300км които отскоро получи във вътрешността на Русия по места от където се изстрелват Руски ракети към цяла Украйна вкл. Киев?Няма такова право.Сега разбрахте ли що още Укрите не са стигнали до Урал?...Естествено че НЕ,защото НЕ ИСКАТЕ да го разберете.

    Коментиран от #23, #27, #31

  • 22 катран

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Бонев":

    Това трябва да се знае, но в нашите медии все дават евро патриоти,те вземат и долари, а по-рано и рубли.. .Ето какво казва Путин за самолети Ф 16...ако Украйна получи изтребители F-16, но те ще бъдат базирани извън нейните граници, руските войски ще обмислят варианти за унищожаване на тези самолети..За идиоти ще обясня по-простичко..Ако Ф 16 се пилотират от укроинци, но излитат от чужди бази и обслужване се прави примерно в Полша..значи там ще ударят руските ракети..А това вече страховито за Брюксел и сащ...На служба вече са приети подводни торпеда --ПАСЕЙДОН...няма лек срещу тях..не е анимация..това го призна дори деменция..празидента на сащ..страх ги гони..Затова има една червена линия която не трябва да прескачат инак всички ще изгорим, но първи ще са късметлии,щото бързо и безболезнено..дават фира..
  • 23 Ша им дадат

    7 4 Отговор

    До коментар #21 от "оня с коня":

    ама ако имат. Зеленски всичко изпуца по сватбарски. А запада няма капацитет за производство за година, колкото Зеленски пуца за месец. И в склада няма. Затуй и са "касетъчните", както Байдън призна. И обеднения утан също. Просто няма друго.
    И мъже в покрайните не останаха .
    Иначе успех за "Първата в Украйна" да стигне до Урал.:):):)
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хахаха

    4 4 Отговор
    Реакцията на окрайна ред сълзи ред суполи а реакцията на Русия са се скъса ли от смях това е истината
  • 27 Баце,

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "оня с коня":

    Като се знаеш, че си kьoпaв що си го вадиш пред големия батко?

    Коментиран от #28

  • 28 оня с коня

    2 4 Отговор

    До коментар #27 от "Баце,":

    Чесно - никога досега не съм подозирал че съм Кьопав,ама вече като ми го каза- знам.Ако пък ми кажеш и кой е тоя "Голям батко" ще поумнея със сигурност ,което пък ще помогне и Началник някъде да ме назначат!
  • 29 Мишел

    2 2 Отговор
    ISW, накратко: Контраофанзивата напръдва.

    Коментиран от #30

  • 30 И ТЯ

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Мишел":

    Като СВО то.......
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Говори Москва: Унижението на Володимир

    1 0 Отговор
    Зеленски в НАТО е част от играта
    Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че президентът на Украйна Володимир Зеленски е бил унизен на срещата на върха на НАТО
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 РЕАЛИСТ

    1 0 Отговор
    Какви държави и цели цивилизации са изчезвали с велика история, та някой ще тръгне да бере кахър за калната и пияна оркландия и за ботоксовото й султанче!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания