Last news in Fakti

7 Август, 2023 04:35 1 753 23

Участниците в срещата за мир в Украйна в Джеда се договориха да продължат консултациите

  • джеда-
  • среща-
  • война-
  • украйна-
  • русия

От Москва дойдоха смесени сигнали в отговор на разговорите

Участниците в срещата за мир в Украйна в Джеда се договориха да продължат консултациите - 1
Снимка: Instagram

Представители на държавите, които в неделя в Джеда завършиха разговори, посветени на войната в Украйна, се договориха да продължат „международните консултации“ с цел изграждане на обща основа за мир, съобщи саудитската държавна агенция СПА, цитирана от ДПА и БТА.

Участниците в срещата „се съгласиха за значението от продължаването на международните консултации и обмяната на мнения, за да изградят обща основа, която да отвори пътя за мир“, се казва в съобщението.

В срещата участваха съветници по националната сигурност и представители на повече от 40 страни и международни организации, включително ООН. Сред представените държави бяха Украйна, САЩ, Германия, Китай, Индия, Бразилия и Южна Африка.

По-рано в неделя дипломати, близки до дискусиите, казаха пред ДПА, че Саудитска Арабия и още няколко страни са представили на срещата рамката на потенциален мирен план за Украйна.

Дипломати, участвали в разговорите, са определили участието на Китай като особено важно. Китай, вероятно най-важният международен партньор на Русия, не участва в предишна международна среща, организирана през юни в Копенхаген.

„Китай взе активно участие и приветства идеята за трета среща на такова равнище“, е казал пред ДПА представител на ЕС.

Европейски дипломати са съобщили, че на срещата е имало широка подкрепа за продължаване на дискусиите по хуманитарната помощ, износа на храни и ядрени и екологични въпроси.

Възможната рамка на мирния план, лансиран от Саудитска Арабия, призовава за прекратяване на огъня по всички фронтове и за мирни разговори между Русия и Украйна под егидата на ООН, са казали дипломати, пожелали да останат неназовани. Те не са съобщили кои страни освен Саудитска Арабия са подкрепили идеята. Според източниците планът ще се основава на запазването на териториалната цялост на Украйна и също така призовава за размяна на военнопленниците. Засега няма публично потвърждение за съдържанието на предложението.

Ръководителят на украинската делегация Андрий Ермак каза, че разговорите са укрепили позицията на страната му. Въпреки различията си всички страни, участнички в разговорите, се ангажираха да зачитат Хартата на ООН, международното право и принципите на суверенитета и териториалната цялост, се казва в изявление на Ермак. „Именно на тези принципи е изградена мирната формула на (украинския) президент (Володимир) Зеленски, която ние представихме подробно“, каза той.

Според източници саудитските домакини са информирали Русия за хода на разговорите.

Западни дипломати се надяваха, че разговорите в Джеда ще засилят подкрепата за Украйна от развиващите се страни, много от които не са заели ясна позиция по отношение на конфликта.

От Москва дойдоха смесени сигнали в отговор на разговорите.

Преди началото им от Кремъл заявиха, че ще следят отблизо развитието им. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обаче определи всякакви дискусии без руско участие като „абсурдна глупост“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред „Ню Йорк Таймс“, че „в момента няма основа за споразумение“ с Украйна и че руските военни операции ще продължат „в обозримото бъдеще“.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мдааа Дааа

    30 5 Отговор
    Мдааа Дааа... първо укрите да си вържат попа/наркомана/ та да им мирне селото... второ да спрат с мокрите розови сънища с мечти при незавършен мач и когато си в състояние гроги след поредица от нокдауни и едвам стоиш на краката си да искаш служебна победа с нокаут... това граничи с лудост и е нужно спешно да му се спира белото!!!

    Не разбрахте ли, че с ракети, самолети и танкове няма да стане? Ако искате мир, седнете на масата и говорете. Няма война, която да не е завършила с преговори, а колкото по рано се проведат толкова по малко жертви и разрушения ще има!!!
    За спиране на войната е нужен незабавен МИР и има две решения:
    1. БЪРЗО решение ... Зеленчука вдига белия байряк и се моли за мирни преговори с ограничени последствия.
    2. БАВНО решение... варене на жива жаба на бавен огън т.е. наливане на масло в огъня(джепанета), изчакване последния 0краинец да се яви при Спасителя бай Св Пешко и се отива на безусловна капитулация с всички последствия за Укрия или там каквото ще е останало от нея...

    И последно ще спре в най добрия случай когато реши Путин и то при решение на два въпроса със запада...
    Първо НАТЮ да спре да пре0припикава оградата на мечката и второ Укрия да не влиза в никакви агресивни блокове като НАТЮ!!!
  • 3 Според Медведев

    27 3 Отговор
    Според него всички предложения за мир имат шанс за успех, ако са изпълнени три основни условия:

    "1. Участие и на двете страни на конфликта. Това не е така.

    2. Отчитане на историческия контекст. А той е следният: държавата Украйна никога не е съществувала преди 1991 г. Тя е част от Руската империя.

    3. Разглеждане на настоящите реалности. А те са следните: Украйна се намира в етап на полуразпад и част от нейните територии са върнати на Русия."

    "Посредникът, който е готов да признае тези очевидни неща, има шанс за успех. Всички останали - никакъв", смята Медведев, цитиран от "Фокус".

    Коментиран от #6

  • 4 М да

    6 30 Отговор
    Свидетели сме на нарастваща изолация на кремълския режим, което само по себе си е добра новина. Такива инициативи трябва да продължат, защото колкото повече държави неангажирани до момента с позиция се въвличат в преговорите толкова повече ще лъсва неприемливостта за огромното мнозинство от тях на руските щения за насилствена промяна на международно признатити граници

    Коментиран от #22

  • 5 Гориил

    25 5 Отговор
    Специална военна операция в Украйна продължава повече от година и половина, а Съединените щати събраха цяла международна коалиция от повече от петдесет държави, за да се противопоставят на Русия. Това обаче е само загрявка, колкото и цинично да звучи, тъй като предстои още по-мащабен сблъсък на колективния Запад с Китай, който Чичо Сам определи като свой основен противник.

    Коментиран от #7

  • 6 Ооо

    4 35 Отговор

    До коментар #3 от "Според Медведев":

    Украйна съществува векове преди московсксата държава с историческото си име Рус което име е откраднато от московците чак по времетона Петър I и днес е доста видоизменено в Россия.

    Коментиран от #13, #15

  • 7 Така ли

    5 21 Отговор

    До коментар #5 от "Гориил":

    Тезата , че непременно предстои военен сблъсъ между Китай и САЩ е меко казано спорна, тъй като китайците са много по-мъдър и много по-малко агресивен народ и култура от московците.Раздуването и е следствие на влажните кремълски сънища.

    Коментиран от #14

  • 8 Гориил

    23 3 Отговор
    Прокси войната между САЩ и Китай може с право да се счита за Трета световна война, тъй като ще продължи във всички части на света, където има поне някакви интереси на Поднебесната империя. И това не е преувеличение. Китай изпрати специален пратеник в Джеда, за да следи отблизо манипулациите на американците.

    Коментиран от #11

  • 9 Гориил

    23 2 Отговор
    САЩ предлагат на Украйна гаранции за вечна война срещу Русия вместо гаранции за сигурност

    Коментиран от #10

  • 10 Въх

    5 25 Отговор

    До коментар #9 от "Гориил":

    А кой започна войната. Ако рашките не бяха нападнали война изобщо нямаше да има
  • 11 Оуууу...

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гориил":

    И на кой точно територии се водят военните действия на тази прокси война. Не е ли това нормално съпврничесто между двете икономически свръх сили
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Историк

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ооо":

    Това чичко Гугъл ли ти го каза ?
  • 14 Историк

    13 2 Отговор

    До коментар #7 от "Така ли":

    Проблема е че САЩ е по-агресиве дори и от руснаците. Само те обявяват коя държава ще считат за враг и започват активни действия за отстраняването му.
  • 15 Д'мин

    6 7 Отговор

    До коментар #6 от "Ооо":

    "Украйна съществува векове преди московсксата държава с историческото си име Рус което име е откраднато от московците чак по времетона Петър I и днес е доста видоизменено в Россия.", тази история от книга за кулинарно изкуство ли я изнамери? Иначе истината за думата Россия-първо писменно доказателство документ от византийския император Константин 7-ми, това е през 7-ми век, после арабския пътешественик Ал Масуди през 10-ти век. И нещо интересно от митрополит Киприан /ако знаеш кой е/-"В средновековните руски хроники (преди XIV в.) думите Росия или Русия – не съществуват. Едната се оявява за първи път през 1387 г. в ръкописа на Киприян (1330-1406), който нарича себе си "Митрополит киевски и на цяла Росия". Това може да се види в надписът на последната страница на Лествицатана Йоан Синайски, пренаписан от митрополит Киприан. А и за Киприан-Той е родом българин, вероятно от известния болярски род Цамблак. А и как се е назовавал-Киприан, митрополит, патриарх Киевски, Литовски и на цяла Рус. Много невежество на този свят, още повече в теб!

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 То добре

    11 1 Отговор
    Но как точно и кой ще наложи този мирен план на русия?! Без русия да загуби войната тя няма да капитулира...което е изискването на плана...санкциите няма да ги принудят-пример сев.корея и Иран. Китай също няма да помогне на Америка виждайки че са следващите в списъка. Та независимо от това колко страни подкрепят плана няма как да го наложат на ядрена сила
  • 18 Някой

    5 4 Отговор

    До коментар #15 от "Д'мин":

    Прочете ли си коментара? Май - не.Защото сам си противоречиш. Как точно реши, че Украйна е Рус не става ясно от това, което си написал.

    Коментиран от #19

  • 19 Д'мин

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Някой":

    Цитат на пост 6, който съм поставил в моя пост в кавички и който коментирам-"Украйна съществува векове преди московсксата държава с историческото си име Рус...", цитат от твоя пост-"Как точно реши, че Украйна е Рус ". А ти как точно реши, че съм написал, че Украйна е Рус? Я погледни какво съм ти постнал как се е именувал митрополит Киприан-митрополит Киевски, Литовски и цяла Россия.
  • 20 прокажена росия

    2 8 Отговор
    Никой по света не иска война! Само руските фашисти на Адолф путин!
  • 21 България също е участник в Джеда за мир

    1 8 Отговор
    Посланието на участниците в Джеда за мирно уреждане на конфликта в Украйна към Москва е ясно..!!!

    Миролюбив КИТАЙ взе активно участие в срещата и държи за радиационната и ядрена сигурност и че Русия трябва да забрави за ядрената си доктрина и да се откаже да заплашва и изнудва Светът и човечеството с ядрени оръжия...!!!
    Другите страни участници в Джеда за мирно уреждане на конфликта в Украйна, настояват за приемане от Русия на суверенитета и териториалната цялост на Украйна от 1993г, с гаранции от ООН, като свободна и независима държава след разпадането на СССР, за незабавно извеждане на руските окупационни войски от Украйна и прекратяване на бойните действия със сключване на Мир и създаване на специален следвоенен съд и трибунал за престъпленията на Русия в Украйна...!!!
  • 22 инфо

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "М да":

    ... и какво като нараства "изолацията"?
  • 23 Ново 20

    2 0 Отговор
    Европейски въпроси се решават вече извън Европа. Прецедент, който е показателен.