Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Август, 2023 18:11 4 919 19

Разкаяние: олигарх на Путин "прогледна" за войната

  • владимир путин-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • яндекс-
  • аркадий волож-
  • олигарси

По-добре закъсняло признание, отколкото мълчание

Разкаяние: олигарх на Путин "прогледна" за войната - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Въпреки факта, че не живея в Русия от 2014 г., осъзнавам, че и аз нося част от отговорността за действията на страната", каза Аркадий Волож в изявление за медиите. Тъй като той не застана лично пред тях, съоснователят и дългогодишен шеф на компанията не спомена нищо за нения значителен принос за укрепването на режима на Путин.

Мълчанието не беше добър вариант

Още новини от Украйна

Аркадий Волож бе сред руските олигарси, които веднага след началото на войната срещу Украйна попаднаха под западни санкции. По това време той подаде оставка от всички официални длъжности в "Яндекс". По-късно в медиите започнаха да появяват слухове, че компанията ще бъде разделена на две части - руска и международна. Наскоро Волож, без да дава обяснения, "изчисти" биографията си от почти всички препратки към Русия, което предизвика възмущението на противниците на режима в Кремъл.

Тяхната позиция е разбираема. Медийното изявление на Аркадий Волож, един от основателите и дългогодишен шеф на "Яндекс", че е против войната, дошло година и половина след нейното начало, трудно може да бъде обяснено с факта, че той все още има свои близки "заложници" в Русия. Бизнесменът дълго и мъчително се опитваше да "дистанцира" своя бизнес от Русия.

Освен това едва ли е случайно, че изявлението му се появи веднага след вълна от критики. Всъщност то дори може да бъде наречено принудително, защото, веднъж озовал се във фокуса на общественото осъждане, Волож няма как да не осъзнава, че шансовете му за оспорване на санкциите и повтаряне на примера на бизнесмена Олег Тинков са доста крехки.

Неговото осъзнаване обаче е нещо изцяло положително. То означава, че обществената критика работи.

Няма никакво съмнение, че колкото повече бизнесмени и публични фигури, подкрепящи режима на Путин, са принудени да декларират, че са против руската агресия, толкова по-добре. Не бива обаче да се оставяме да бъдем мамени. Това е много далеч от "разцеплението на руските елити", което много западни наблюдатели предричат от февруари 2022 г. до днес.

"Яндекс" като стълб на властта

В своето изявление и в биографията си Аркадий Волож запази мълчание за руските бизнес геройства, които той и "Яндекс" извършваха през последните две десетилетия. Превръщайки се в най-голямата, а след това и в единствена руска интернет търсачка, компанията зае монополно положение на този пазар и се опита, като това не се крие от никого, да получи такъв статут и в много други сфери.

Става въпрос както за чисто търговските начинания, като например системите за доставка или за "Яндекс такси", така и за политически - например за ролята му на агрегатор на новини и на блогове. Последният бе закрит почти веднага след пускането му - най-вероятно по спешно настояване на цензурите на Путин.

Не е много вероятно някой сега да обвинява Волож за нечестна конкуренция с "Яндекс" в епохата, в която той ръководеше компанията. Но какво може да се каже за активното сътрудничество с властите в ИТ сферата, за откритото цензуриране на агрегатора на новини и други подобни услуги, което многократно е било потвърждавано от бивши подчинени на Волож?

Човек може да си спомни и съдействието, оказвано от него на властите, при унищожаването на независимите услуги и намаляването на цитатите от "нежеланите" медии, което ги лиши от рекламни приходи. Не желае ли "предприемачът от казахстански произход" открито да разкаже за скритата страна на руската власт, която той познава доста добре, за да отслаби Кремъл и така да допринесе за спирането на войната срещу Украйна?

Колективна, вместо индивидуална отговорност

Можем ли да вярваме в искреността на Аркадий Волож? Аз мисля, че той е против войната и убийствата по същия начин, по който и всеки психически нормален човек е против тях. Но тук има и една очевидна манипулация.

Осъждайки войната срещу Украйна, Волож приема онази част от колективната отговорност, която тежи върху всички руснаци - независимо от това дали те я желаят или не. Но той също така носи и лична отговорност за колаборационизма си, който му е донесъл милиарди рубли. Междувременно Русия е изградила "цифров ГУЛАГ", а "Яндекс" често е помагал за това на чекистите на Путин.

Тази отговорност едва ли някога ще се превърне в лична вина или в решения на съда. Засега тя е отразена само в санкциите. Но когато се обсъжда възможността за тяхната отмяна срещу Аркадий Волож, не трябва да забравяме едно нещо: той бе санкциониран не защото мълча година и половина за агресията срещу Украйна, а заради активното си сътрудничество с Кремъл. А именно то, наред с всичко останало, направи тази агресия възможна.

* Авторът Иван Преображенский е експерт за Централна и Източна Европа, медиен наблюдател и автор на коментарна рубрика в ДВ


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шопо

    41 44 Отговор
    Украйна не е държава а територия, Руска територия,

    Коментиран от #4, #19

  • 2 Дойчовото зеле

    26 19 Отговор
    Французина Франсоа Модем се премести в ДНР през 2015 г. и се присъедини към милицията. Година по-късно той се посвещава изцяло на втората си страст - пеенето: започва да свири в Донецката филхармония.

    Но на 24 февруари 2022 г. Франсоа отново взе оръжие и се върна на фронта. Като част от специалния проект на RT „Вашият герой“, съвместно с програмата „Роспатриот“ на Федералната агенция по въпросите на младежта, той разказа как е евакуирал хора от Маринка под обстрел от въоръжените сили на Украйна.

    „Би било страшно за мен да не участвам, да бъда страхливец, да избягам, да бъда човек без съвест и без чест“, каза Модем.
  • 3 Дойче веле

    31 29 Отговор
    ПУТИН е велик шахматист сега каза шах утре сте мат 😜
  • 4 ЦРУ

    19 26 Отговор

    До коментар #1 от "Шопо":

    Искаш да кажеш че Украйна е държава и заграбена от Московското село Московието стана част не от Русия а от руската империя и сегашна федерация от империалисти

    Коментиран от #6

  • 5 Блатомир Путлер ШУБЕТО

    20 25 Отговор
    Незаменим както всеки диктатор... Боклушенко и той така.. ким севернокорейския и той така хахахааа

    Коментиран от #9

  • 6 Мила

    20 8 Отговор

    До коментар #4 от "ЦРУ":

    Бягай да лющиш с маникюра 💩💩💩💩💩от wc -то че за друго не ставаш ако можеш почети малко история кое какво е
  • 7 Киив

    17 11 Отговор
    За 3 дни
  • 8 ханс

    19 7 Отговор
    Аман от парцала вкиснато зеле!
  • 9 КОЙТО ГУ ИЗСТРАХ УТ ИДИН

    5 10 Отговор

    До коментар #5 от "Блатомир Путлер ШУБЕТО":

    ПАМЕТНИК/ НА СЪВЕТ. АРМИЯ/ Е ИЗСТИНСКИ ПЪЗЛЮ ПРОСТО ИНА КУПЧИНА КАМЪНИ ПЪК ГИ Е ШУБЕ..... КО СТАА ДА ВИДЯТ ЗЕЛЕНИТЕ ЧОВЕЧЕТА...... ША БЯГАТ Я В АЛБАНИЯ УСА И ДА АЙ.... ХААААА

    Коментиран от #16

  • 10 Майк Алън Патън

    14 11 Отговор
    Винаги съм се питал КОЙ американски олигарх , крупен бизнесмен , корпоративен лъв или финансов магнат е ПРОГЛЕДНАЛ и се е РАЗКАЯЛ за това , което причиниха САЩ на Афганистан и Виетнам , на Мексико и Либия , на Иран и Ирак ? Дайте ми едно име ! Нека видим кой е този РАЗКАЯЛ СЕ ГРЕШНИК ?
    И чак тогава пишете за тези ОТКРОВЕНИЯ !
    ДВОЙНИЯТ СТАНДАРТ ли е новата мода в новинарството ?
  • 11 Касапин

    15 6 Отговор
    ПОРЕДНИЯ ФАЛШИВ ХУМАНИСТ АБЕ МАМИН ЩО НЕ НАПРАВИ ЯНДЕКС В САЩ ИЛИ КИТАЙ И ЩО ИЗБЯГА ОЩЕ 2014 С КИНТИТЕ НАПРАВЕНИ НА ГЪРБА НА РУСКИЯ НАРОД А СЕГА СЕ МАЗНИШ НА НОВИТЕ ГОСПОДАРИ ПОМНИ НИКОЙ НЕ УВАЖАВА ПРЕДАТЕЛИ А В ДРЕВНОСТТА СА ГИ УБИВАЛИ ЩОТО КОЙТО ПРЕДАВА ВЕДНЪЖ ПРЕДАВА ВИНАГИ
  • 12 Путин

    3 2 Отговор
    Ще пода май от накъде тоя.
  • 13 007

    6 4 Отговор
    Кога ще прогледна рублофилите е въпроса и възможно ли е въобще с тия промити мозъчета с по 2 гънки!!!🇧🇬🇺🇲🇺🇦🇪🇺🇧🇬
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Тони Пачев

    3 6 Отговор
    А защо да не анексиран и България? Варна и без това е руска.
  • 16 ТЕ НЕ МОГАТ И ДА БЯГАТ

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "КОЙТО ГУ ИЗСТРАХ УТ ИДИН":

    СИЧКИТЕ СА ТУЛУМИ С КОРЕМНИ КАРАНТИИ СТЪРЧАЩИ 1 МЕТЪР НАПРЕД.
  • 17 юначен страх

    0 0 Отговор
    ....И ?
  • 18 ЯЗЪК

    1 3 Отговор
    Какво се оказва ? Че американските бомби са хуманни и мирни , а руските са агресивни и лоши ли ?
  • 19 Лустрация

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Шопо":

    Съд и затвор
    За русофили и манипулатори и манипулатори
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания