Last news in Fakti

16 Август, 2023 18:49 2 796 37

Икономическо чудо: Каква е тайната на Япония

  • япония-
  • икономика-
  • инфлация-
  • йена

През второто тримесечие - от април до юни - брутният вътрешен продукт на страната нарасна с 6% на годишна база, което представлява увеличение с 1,5 на сто спрямо предходното тримесечие

Икономическо чудо: Каква е тайната на Япония - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В момента Япония изненадва с растеж, за какъвто други развити икономики в света, включително и германската, могат само да си мечтаят. На какво се дължи това необикновено икономическо чудо?

Икономистите са изумени от икономическия ръст на Япония: докато Германия затъва в рецесия, японската икономика е в процес на растеж. През второто тримесечие - от април до юни - брутният вътрешен продукт (БВП) на страната нарасна с 6% на годишна база, което представлява увеличение с 1,5% спрямо предходното тримесечие.

Ръст на външната търговия

Какви са причините за този изключителен темп на растеж, пита АРД. "Рекордният ръст на БВП се дължи на външната търговия. Износът нарасна значително, докато вносът намаля", коментира Джон Вейл, експерт по пазарите във фирмата за управление на активи Nikko AM.

„В момента Япония извлича ползи от това, че Японската централна банка отложи затягането на паричната политика, от обезценяването на йената и късното отваряне на японската икономика след пандемията. Това дава на страната добри шансове да се отдели от глобалния икономически цикъл", казва Йохан Ван Хеетерюен, пазарен експерт на компанията DPAM.

За разлика от други индустриални държави, през последните години Японската централна банка поддържаше нисък основния лихвен процент като мярка в подкрепа на икономиката. Това от своя страна доведе до значително поевтиняване на йената спрямо другите валути. Ето защо в момента японският износ е евтин на световния пазар, посочва АРД.

По-различният път на Япония

Основният лихвен процент в САЩ в момента е 5,5%. Европейската централна банка (ЕЦБ) неотдавна повиши лихвения процент до 4,25% - за последен път той беше толкова висок в началото на финансовата криза през 2008 година. В Япония, от друга страна, основният лихвен процент е отрицателен - минус 0,1% още от 2016 г. насам. Но от над 20 години вече той се движи около нулата. За разлика от еврозоната или САЩ, в Япония не им се налага да се борят по подобен начин с феномена на нарастващите потребителски цени.

Докато инфлацията в Германия се покачи до 8,8%, в Япония тя достигна своя пик през януари, когато беше достигнала 4,3%. А в момента е сравнително ниска – 3,3 на сто. В сравнение с останалата част от развития свят инфлацията в Япония досега не беше сериозен проблем, казва Айса Огоши, портфолио мениджър в J.P. Morgan. Дори обратното - положително е, че през последните 18 месеца инфлацията се завърна след дълъг период на дефлация, допълва тя, цитирана от АРД.

Япония в продължение на десетилетия се бореше с дефлацията - тоест с общото поевтиняване, водещо до низходяща спирала от спадащи продажби, намаляващи заплати, излишък на работна ръка и липса на бизнес инвестиции. Означава ли това, че дефлацията в Япония остана а в миналото? "Япония е в процес на отърсване от дълбоко вкоренения дефлационен манталитет", казват експертите от Nikko AM.

Растящи заплати и недостиг на работна ръка

По отношение на заплатите промяната се забелязва в нагласите на фирмените ръководства. "Няколко компании ни казаха, че очакват заплатите да започнат да растат - за първи път от едно поколение насам", посочва Алекси Лий, портфолио мениджър в компанията Columbia Threadneedle Investments.

Една от причините за повишаването на заплатите вероятно е застаряването на японското общество, което може да доведе до недостиг на работна ръка за добре развиващите се компании, които са силно зависими от износа. Повишаването на заплатите за тях може да е печеливш ход в битката с конкуренцията за работна ръка. Това, от своя страна, би могло допълнително да стимулира инфлацията.

Актуално Японската централна банка очаква потребителските цени да спаднат с до два процента през следващата година.

Факторът инфлация

Но се чуват и скептични гласове: Стефан Ангрик, икономист в Moody's Analytics, заявява пред „Файненшъл Таймс“, че въпреки добрите данни за БВП би било рано да се твърди, че японската икономика е излязла от кризата. "Ако погледнем отвъд общия БВП, не всичко е розово", казва той.

Освен това поскъпването предизвика и общо нежелание за потребление: "Високата инфлация попречи на домакинствата и компаниите да харчат пари. Остава да се види дали възстановяването на Япония след пандемията не е приключило още преди да започне истински“, допълва Ангрик, цитиран от АРД.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    15 14 Отговор
    Две атомни и почваш да правиш "чудеса",пробвайте..Никой не ще да живее нито в Кореите,нито в Япония,бегайте с чудесата си..

    Коментиран от #3, #32

  • 2 Гошо

    12 7 Отговор
    На напоследък т.е. от около 10г ,тайна на Япония се състои в анализите на такива, като Д.В.
    Виж ако става въпрос за онази тайна от 70-десете години то друга работа
  • 3 Правилно

    17 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хихихи..":

    Викаш на село си е най-добре
    Овцете разходени жената постригана пей сърце

    Коментиран от #9, #31

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Как и защо

    20 1 Отговор
    Истината е че бачкат много..имат много добро професионално образование и когато го завършат цял живот работят това което са завършили..има отрасли в които работят едно и също нещо само поколенията се сменят
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Норман Мейлър

    7 13 Отговор
    Азиатците,най-вече японците,Никога няма да станат част от Белия Свят,мимикрията им не е повече от печален и безнадежден опит да се впишат в нашия свят и дотам!Уви..

    Коментиран от #17

  • 8 Врачанин

    11 3 Отговор
    След 25 години стагнация на Япония , най после растеж.

    Коментиран от #14

  • 9 Ми да

    12 6 Отговор

    До коментар #3 от "Правилно":

    По-добре як селянин отколкото кашлящо и наркоманизирано ЛГБТ.Ти къв си?

    Коментиран от #11, #12

  • 10 Роки

    19 1 Отговор
    Чудото е в това че са обединени и се краде много малко. А българите за съжаление са разединени, големи индивидуалисти и се краде много .

    Коментиран от #15

  • 11 Правилно

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ми да":

    Ако си трезвен по-продължително време може да стигнеш до другото село някой ден..не заглеждай местните моми че се възприема за лошо държание и хората действат безкомпромисно твърдо
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 А сига бе:)

    9 2 Отговор
    Треснете им едни яки санкции както на Русия да им видим тогава чудната икономика колко е яка.

    Коментиран от #21

  • 14 гост

    10 10 Отговор

    До коментар #8 от "Врачанин":

    И след 25 години стагнация , пак ТРЕТА икономика в света , при положение , че двете преди нея са с десет пъти по-големи ресурси !! А "могучая" от същите 25 години копа дъното към изпадане от топ 20 !!!

    Коментиран от #16, #36

  • 15 Милен

    3 4 Отговор

    До коментар #10 от "Роки":

    Прав си донякъде японците са като стадо (иначе казано имат стадно мислене) това донякъде е добре, но в криза индивидуалистите (каквито сме ние) имат по-голям шанс да оцелеят.
  • 16 А стига бе!

    10 7 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Русия е на 1во място в Европа и 5 място в Света, според Световната Банка в доклад за най-силна икономика:

    The countrys GDP in PPP terms is outperforming that of Germany, according to World Economics

    Russia was among the worlds five largest economies and the largest in Europe in terms of purchasing power parity (PPP) as of the end of 2022, despite Western sanctions, the latest World Economics report has revealed.

    The IMF and World Bank both recently raised their forecasts for the Russian economy

    Коментиран от #20

  • 17 стоян

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Норман Мейлър":

    До 7 ком - браво много си умен - пръщиш от мозък
  • 18 Калпазанин

    6 4 Отговор
    Дойчето пак се и@@@а, техния живот си е за тях натъпкани като в консервна кутия и дресирани от говедата и то така дресирани че вече не знаят кои са, ама то и от радиацията ще да е, два атома с фукушима три сигурно щото са мутирали вече
  • 19 Сталин

    7 9 Отговор
    Тайната на Япония е 300% дълг от БВП на страната

    Коментиран от #22

  • 20 гост

    9 3 Отговор

    До коментар #16 от "А стига бе!":

    Тия ги пробутвай на неграмотните си дружки , друг няма да ти върже !! Най-много да го умориш от смях !! И вземи прочети какво значи Раритет на Покупателната Способност (РРР) и кой го ползва , освен Раша и Китай !! Хахахах !!!

    Коментиран от #25

  • 21 КуКу

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "А сига бе:)":

    Да не са си върнали Курилите? Сигурно съм пропуснал?

    Коментиран от #23

  • 22 гост

    7 7 Отговор

    До коментар #19 от "Сталин":

    И 500 % да стане , нито ще фалира , нито ще спрат да и дават заеми !! Що не дават на Раша ?? Хахахах !! Или и дават , ама срещу 100 % лихва !!
  • 23 гост

    5 6 Отговор

    До коментар #21 от "КуКу":

    Ти гледай да не си върнат Камчатка , че натам върви след разпада на кочината !
  • 24 Симо

    9 8 Отговор
    Япония наистина е икономическо чудо, ама с обратен знак. 300% дългове спрямо БВП!!! Световен рекордьор, като следващите са на светлинни години. 16 трилиона дългове!!! Даже американските измамници спрямо тези изглеждат като аматьори.
  • 25 А стига бе!

    7 3 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Всички "го ползват"! Дори Световната Банка! И не само! Това е по-важен фактор за силна икономика и от БВП

    Ходил ли си в зоопарк където има жираф?:):) Има ли такова животно?

    Колко сте жалки като се гърчите и се правите на "експерти". А Сорос за толкова центове, толкова маТРял може да събере!

    Коментиран от #28, #30

  • 26 А стига бе!

    1 3 Отговор
    Гледам че и на IMF и на World Bank сте сложили минуси??:):)
    Велики сте!!!:)
  • 27 Дълго_Име

    4 2 Отговор
    Простичко го кажи бе DW, ппросто взвмат пример от големия си съсед Китай ... Много обяснения за нищо ...
  • 28 гост

    8 5 Отговор

    До коментар #25 от "А стига бе!":

    Верно ли , хахахха ?? А колко важен фактор за икономиката е бвп на глава от населението , където Раша е на 66 (шестдесет и шесто) място от 180 държави и на 7 (седем) места СЛЕД България ?? Хахахахаххах !! Което показва директно доходите на населението !!
  • 29 Тайната не е никаква тайна

    4 3 Отговор
    По далеч от русляма
  • 30 гост

    4 7 Отговор

    До коментар #25 от "А стига бе!":

    И това пак според същата Световна банка , дето толкова я цитираш !! А за любимия ти "РРР" , ЕДИНСТВЕНОТО , което показва е , че ватниците няма да умрат от глад ВЪТРЕ в Раша , но направят ли грешката да излязат от нея , такива прошляци няма , хахаха !! Ма те и да искат не могат излезе , според РУСКАТА статистика над 80 (осемдесет) % от населението НИКОГА не е имало международен паспорт и не е напускало родното си място , включително жители на големите градове и дори Москва и Петербург !!!!
  • 31 Билe ли сте

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Правилно":

    в Япония, но не като турист.
    Знам че там се работи докато откачиш.
    14 -16 часа не е изключение. В петък идва шефа ти и ти казва : В събота трябва да работиш , zaщото не дойдеш ли фирмата фалира. Откажеш ли си на улицата.
    Японците не искат да имат семейства поради стреса.54% от жените на възраст от 28 до 50 никога хе са били семейни. Без деца.
  • 32 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хихихи..":

    Хихихи, бихте ли ни казали кога и колко години сте живеели в Япония и какво не Ви е харесало в тази държава?
  • 33 ЯМБОЛИЯ

    2 2 Отговор
    ЯПОНИЯ е велик наш съюзник. Вярвам,че започва Ренесанс на японското икономическо чудо от 60-те и особено 70-те години на 20 век.
  • 34 И децата

    2 0 Отговор
    знаят , че по съвестни и трудолюбиви от японците няма! Така че чудеса няма тука!

    Коментиран от #37

  • 35 Абе

    0 4 Отговор
    Япония е картонен тигър. Нали се сещате защо ?
  • 36 Роко

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    И като имаш предвид че китайската икономика се формира на 60% от производство, инвестиции на чужди фирми и яко крадене и копиране на технологии от тези фирми
  • 37 Роко

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "И децата":

    И заради китай и русия , япония започва здраво да се въоръжават, но бъдете сигурни че няма да е безаналогово , действително най технологично.А японците са майстори на китайската тема.А китайското въоръжение е аналог на руското БЕЗАНАЛОГОВО.И в азия се създаде групата AUCUS, между япония ,ю.корея,австралия и нова зеландия.Ето това успяха да направят русия и китай да се харчи много за въоръжение вместо за друго
Новини по държави: