Last news in Fakti

20 Август, 2023 11:18 1 560 12

Китай обвинен в пореден опит за манипулация и дезинформация на международната общност

  • тайван-
  • китай-
  • парагвай-
  • фалшиви документи-
  • манипулация-
  • дезинформация-
  • авторитаризъм-
  • споразумения-
  • измама-
  • принцип-
  • един китай

Фалшиви тайванско-парагвайски документи циркулират в интернет

Вицепрезидентът на Тайван Лай Чинг-те не е подписал никакви споразумения с правителството на Парагвай по време на своето посещение в страната – това заявиха от президентския офис на Тайван по-рано тази седмица.

Няколко документа са разпространени в тайванските социални медии, които претендират да показват споразумения, подписани между Тайван и Парагвай на правителствено ниво. Говорителят на президентството на Тайван Лин Ю-чан бе категоричен, че всички те са фалшиви и предупреди обществеността да не разпространява дезинформация.

Вицепрезидентът не е подписвал никакви документи по време на посещението си в Парагвай, заяви Лин и нарече документите очевиден и умишлен опит за дискредитиране на правителството на Тайван. Случаят е докладван на външно министерство, тъй като този вид дезинформация засяга пряко тайванските дипломати в чужди страни.

Един от разпространяваните фалшиви документи изглежда показва обещание от 320 милиона щатски долара от правителството на Тайван за Парагвай.

Експертът по медийна политика и асистент в Националния университет Chengchi Джал-ниан Хуанг заяви, че Китай е разпространил пропаганда в Парагвай в навечерието на пътуването на Лай. Той каза, че този ход има за цел да подкопае суверенитета на Тайван и да насърчи „Принципа един Китай“ в Парагвай.

„Също така възнамерява да повлияе на общественото мнение в Тайван, като по този начин намали дипломатическите постижения и вътрешната подкрепа за кандидата за президент, който се застъпва за суверенитета на Тайван“, допълни Хуанг. Той бе категоричен, че Тайван и международната общност трябва да са наясно с китайската пропаганда и опити за манипулация.

Преди пътуването на Лай външното министерство на Тайван също излезе с изявление, в което се казва, че централноамериканските и южноамериканските новинарски издания са били използвани за разпространение на дезинформация, включително етикетирането на Лай като „причинител на проблеми“.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аха

    13 5 Отговор
    Международната общност значи англоговорящата измет с една дума пак ТЕ$
  • 2 говеждо алангле

    7 2 Отговор
    Циркулира още и съвсем истински указ на Даниел Ортега, за разрешаване на строителството на руска военна база в Никарагуа. Да не вземе някоя "свободна медия" да разпространи информация за него, че до Фашингтон са 2700км, а оттам зависи коя ми$ирка ще папка долари и коя не.
  • 3 Комуняги=професионални лъжци

    7 10 Отговор
    И рашистите и китайците БЪЛВАТ лъжи и дезинформация, белкем нещо хване дикиш.
    Живели сме в комунизма, помниме как всичко беше ЛЪЖА. Партията ни лъжеше, ние ги лъжехме и накрая и живота ни беше една жалка лъжа.

    Коментиран от #4, #6

  • 4 От нашият курник си

    2 6 Отговор

    До коментар #3 от "Комуняги=професионални лъжци":

    Кукуригууууу...
  • 5 Хахаха

    7 5 Отговор
    Китай и Русия са ,,де информатори", а Западът е ,,истина в последната инстанция", не зависимо, че фактите говорят друго. Просто вЕрвайте на запада и това е. Просто от едната любов към него, а , по точно, от едната ненавист към другите страни по света, които прокламират, че са независими.
  • 6 Фобруски фобкитайков

    4 6 Отговор

    До коментар #3 от "Комуняги=професионални лъжци":

    Ама то нали четеш в този сайт какво става в коментарите - хората си жалеят по "онова време". То не става само със зяпане в телевизора. И книжки трябва да се четат. Като прочетеш коментар като този на предходните и ти става ясно къде еволюцията е дала бъг в системата. Комунистическата диктатура винаги е ползвала една и съща стратегия. Китай и Русия благодарение на нея оцеляват. Е, и благодарение на промити те мозъци, които не са научили значението на думата "свобода" или просто робската психика не се променя, защото е по-лесно да ти казвай "дишай-издишай" вместо сам да правиш избор. Със свободата идва и отговорността, а ние такова бреме не можем да носим. Най си ни е добре да сме нечии подл0ги. Туй то.

    Коментиран от #8

  • 7 Чочо

    5 2 Отговор
    Защото САЩ хич не дезинформират и лъжат.
    Да си припомним за хим.оръжия на Ирак.
    Оказа се ,че няма такива!

    Коментиран от #10, #12

  • 8 СвобоДА АМА НЕ

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Фобруски фобкитайков":

    Свободата включва ли блокиране на канали, сайтове, информация?

    Коментиран от #9

  • 9 Не, не включва!

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "СвобоДА АМА НЕ":

    Затова казваме, че Китай и Просия, като забраняват хиляди сайтове, цели търсачки и блокират трафик, действат авторитарно.
    А Европа, нали е демокрация и мека Мария, е баннала само няколко оркски телевизии и сайтове на наследниците на Гьобелс от нацисткия Кремъл!

    Коментиран от #11

  • 10 Един пример

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Чочо":

    срещу 105 години пропаганда на квадрат!
    Е, няма що, най-реципрочния пример даде, нефелниче! 😂😂😂🤣😂😂😂
  • 11 СвобоДА АМА НЕ

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Не, не включва!":

    "само няколко", ех колко хлъзгаво нещо е избирателната свобода! Мъничко побиване, мънички забранки, лекичко обесване, ей такива нежни, демократични свободки.
  • 12 МаДа

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Чочо":

    Оказа се, че Ирак не е произвеждала такива оръжия, а че ги е използвала е сигурно.
    Явно някой братски народ им е давал.
    И без химически оръжия, след анексирането на Кувейт, Садам беше пътник.
    Във войната срещу Садам, участваше дори ОАЕ...