20 Август, 2023 15:20 1 733 16

Турция работи с ООН по инициатива за възобновяване на "зърнения коридор"

  • турция-
  • оон-
  • зърнен коридор-
  • преговори-
  • москва-
  • киев

И може да бъде домакин на технически преговори между Москва и Киев

Турция работи с ООН по проекти за възобновяване на "зърнения коридор" през Черно море и е възможно Истанбул да бъде домакин на технически преговори между Москва и Киев, целящи да възстановят функционирането на коридора, пише турският в. "Сабах".

Анкара се опитва да възроди Черноморската инициатива възможно най-скоро вместо да бъдат използвани алтернативни маршрути, отбелязва изданието.

След като Русия се оттегли от 17 юли от споразумението за безопасен пренос на зърно от украински пристанища, Украйна обяви миналата седмица обособяването на "хуманитарен коридор" в Черно море, за да освободи товарните кораби, които са блокирани на пристанищата ѝ. Преминаването през този коридор обаче се извършва на собствен риск от търговските кораби, тъй като Москва не е дала уверения дали ще зачита коридора, отворен от Украйна.

Преди това доставките на зърно се извършваха съгласно споразумение, подписано в Истанбул на 22 юли м. г. между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен коридор за износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища. В Истанбул бе установен Съвместен координационен център, който да инспектира товарите. Срокът на действието на сделката, който бе удължаван два пъти преди това, изтече на 17 юли, а Москва обяви, че няма да подновява участието си в споразумението.

"Зърненият коридор" е доказал своята ефективност с транспортирането на близо 33 милиона тона зърно до световните пазари, а откакто Русия преустанови действието на споразумението, цените на зърното в по-слабо развитите страни се повишиха с около 15 процента, а войната между Русия и Украйна се задълбочи, пише още "Сабах". Само за един месец след спирането на инициативата в резултат на бомбардировки са били повредени 220 000 тона зърно, достатъчни за изхранването на 810 000 души за една година.

За да се избегне задълбочаване на последствията в световен мащаб от спирането на "зърнената сделка", Турция работи с ООН по проектопредложения за повторно въвеждане на коридора в експлоатация. За да започне коридорът да функционира отново, е възможно в Истанбул да се проведат технически преговори между Москва и Киев, твърди още вестникът, позовавайки се на източници.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    4 23 Отговор
    Ще има коридор напук на терористична русия
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 нахален пуяк

    10 1 Отговор
    винаги иска да краде от чуждото
  • 8 Истината

    27 3 Отговор
    Русия секна търговията с оръжие и прикриването на теростичните атаки с морски дронове от бреговете на тези коридори.Много кофти ги нокаутира.Запада ще трябва да си измисли да граби Украйна по друг начин но ни и със зърнения.За така наречените бедни африкански държави няма и изпратено 1% зърно.Всъшност Украйна произвежда реално под1% от световното производство на пшеница но западните медии помпат ако мащаба заради своите интереси в конфликта.

    Коментиран от #11

  • 9 Бай Дън

    18 1 Отговор
    Няма нужда да се"бъхтат"-да изпълнят условията,които не спазиха миналата година и всичко ще се нареди!
  • 10 реалната действителност -Украйна

    8 1 Отговор
    20.08.2023 г. - 14:05 ч
    „Всички искат чували за 200-ти от всички посоки“ – украински „доброволец“ (ВИДЕО) | Руска пролет

    „Всички искат чували за 200-та, всички батальони, от всички посоки“: украинските „доброволци“ говорят за променената структура на търсене сред военните.

    „Идват много страшни искания, колкото и да не бих искал да запиша такова видео, трябва“, оплака се един от доброволците на име Игор Хома.

    „Момчетата нямат достатъчно дронове и термокамери и колкото повече им липсват, толкова повече 200-ни чанти ще са необходими“, заключава твърд украинец, който предпочита да събира пари за чували за трупове, вместо да лежи в една от тези чанти.
  • 11 вашето мнение

    23 2 Отговор

    До коментар #8 от "Истината":

    Блокираното зърно заради което е целия рев е американскко. Собственост на монсанто, дюпонт и още няколко компании. За печалбите на американските господари са впрегнати цяла колониална европа.

    Коментиран от #12

  • 12 вашето мнение

    20 3 Отговор

    До коментар #11 от "вашето мнение":

    Лицемерието на шаш личи и в т.нар. зърнена сделка. Шаш държат да печелят без да се съобразяват с никого, но този път удариха на мечката.
  • 13 Ужас

    16 4 Отговор
    Това зърно е заразено...ще изтровите всички с него.
  • 14 Мишел

    9 2 Отговор
    След една фатална грешка на Ердоган, Турция не успя да договори среща Путин -Ердоган в Турция и опитва да уреди посещение на Ердоган в Москва.
    Ще стане, когато Ердоган върне азовците в Турция. 😀😀😀
  • 15 Мишел

    8 2 Отговор
    Засега е почти уговорена само тристранна зърнена сделка за износ на руска пшеница за държави в Африка. От Русия зърното, от Турция транспорта, от Катар заплащането.
    Следунищожаването на пристанищата, силозите и зърнохранилищата шансовете за износ на украинското зърно да бъде изнесено по море са нулеви. Така Украйна губи 5-6 милиарда долара годишно за закупуване на оръжие.
  • 16 падналия ангел

    1 1 Отговор
    Каубоите го измислиха, корабите ще пътуват в териториални води на Турция, България и Румъния до делтата на Дунав и украинските пристанища там. Друг е въпроса дали руснаците няма да удрят пристанищата на украинците.
Новини по държави: