Last news in Fakti

23 Август, 2023 09:34 800 4

Тайван ще подсили отбранителната си способност

  • тайван-
  • президент-
  • отбрана-
  • китай-
  • кнр

Това обеща президентът на страната - Цай Ингвен

Тайван ще подсили отбранителната си способност - 1
Източник: БГНЕС

Президентът на Тайван, Цай Ингвен, по време на своето посещение на военен мемориал, свързан с последното сражение между Тайван и Китай, отново обеща усилия за засилване на отбранителната способност на острова. Тази новина бе съобщена от "Асошиейтед прес".

Посещението на Цай на отдалечените острови Кинмън, където преди 65 години се проведе конфликт, беше свързано с поклонение на паметта на загиналите в този конфликт. Тя бе придружена от министъра на отбраната Чиу Куо-ченг и ръководителя на Съвета за национална сигурност Уелингтън Ку.

Цай заяви: "За да запазим мира, трябва да заздравим себе си." Тя подчерта, че нацията трябва да продължи реформите в националната отбрана, да работи за своята самостоятелност и да подобри отбранителните си способности.

През понеделник, правителството на Тайван публикува бюджетните планове за 2024 г., включващи увеличение на отбранителния бюджет с 3,5%, което представлява рекордните 606,8 милиарда нови тайвански долара (приблизително 19 милиарда щатски долара). Този план се очаква да бъде представен пред парламента за одобрение.

Изказванията на Цай са от особено значение, тъй като остров Кинмън се намира в Тайванския проток - участък от водите между Тайван и Китай. Въпреки че Китай настоява, че Тайван е част от неговата територия, географското разположение на остров Кинмън позволява да се вижда от Китай с невъоръжено око.

През 1958 година Китай започва обстрела на отдалечените тайвански острови Кинмън и Мацу, които географски са по-близо до южния бряг на Китай, отколкото до Тайван. Водени са въздушни и морски битки, а с островите са изстреляни стотици хиляди снаряди.

Днес тези острови са превърнати в туристически дестинации, а някои от някогашните военни обекти са включени в маршрутите на туристическите автобуси. Въпреки намаленото присъствие на тайванската армия на островите, все още има активни военни обекти. Островите са свързани с континенталния бряг на Китай чрез фериботна система.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Цицоманов

    3 1 Отговор
    Определено Китай ще получи доста американски образци на военна техника след присъединяването на Тайван.
  • 3 Отбраната на

    1 0 Отговор
    Тайван не е фактор за продължаващото противопоставяне между Китай и САЩ и за очаквания военен сблъсък. Тая отбрана дразни китайците и финансира ВПК на САЩ, но не и повече.
  • 4 Механик

    1 0 Отговор
    Тайван ще подсили отбранителната си способност
    Като се влее в Китай.