Last news in Fakti

4 Септември, 2023 22:33 4 053 26

Папата отново разясни думите си за Русия, породили гигантски скандал

  • ватикан-
  • папа франциск-
  • русия-
  • украйна

Франциск подчерта, че посланието му е било, че младите руснаци трябва да прегърнат своето наследство

Папата отново разясни думите си за Русия, породили гигантски скандал - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Папа Франциск каза днес, че е визирал великата руска култура, когато неотдавна направи изказване, разтълкувано като възхвала от негова страна на "Велика Русия", предадоха АНСА и Франс прес, цитирани от БТА.

Във видеопослание, адресирано до млади католици, събрали се в църква в Санкт Петербург на 25 август, папата им каза, че "те са наследници на Велика Русия, на великите светци, на царете, на Петър Велики, на Екатерина Втора, на един руски народ с една велика култура и с голяма човечност".

Говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко определи изказването на папата като "много злополучно" и го обвини, че "препредава империалистката пропаганда на Москва".

"Не мислех за империализма, когато казах това, говорех за културата", заяви днес папата пред придружаващите го журналисти в самолета на връщане от посещението си в Монголия.

Той подчерта, че посланието му е било, че младите руснаци трябва да "прегърнат своето наследство".

"В руската култура има много голяма красота и голямо проникновение и политическите проблеми не заличават това", каза той. "Те (руснаците-бел. ред) са познали мрачни политически години, но наследството остава", допълни папата.

В самолета на връщане от Монголия Франциск, който е на 86 години, призна също така, че на неговите години вече не му е толкова лесно да пътува, предаде Франс прес. "Честно казано, пътуването вече не е нещо толкова лесно, колкото беше в началото, способността ми да се придвижвам е ограничена", каза Франциск, визирайки здравословните си проблеми, заради които се придвижва с инвалидна количка в последно време.

Отново пред журналистите той коментира и връзките между Ватикана и Пекин, които той нарече "много уважителни", като същевременно допълни, че двете страни трябва "да стигнат по-далеч в религиозен аспект, за да се разберат по-добре, за да не мислят китайските граждани, че църквата не приема тяхната култура и техните ценности, за да не мислят, че църквата зависи от чужда сила", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    7 29 Отговор
    Няма Велика руска култура.Има само Велика Българска цивилизация която се простира от Адриатика до Аляска.Папата да чете история.

    Коментиран от #3

  • 2 Ксаниба

    40 11 Отговор
    папата ви е казал истината. Третия Рим - Руската Империя е слово и дело и правдата и силата е с нея!!! А хазарското Сиво поле - окраина си е било и си е такова без Матушката! Обладано от хазаромасонският олигархат и сатанюгите от фащ!!

    Коментиран от #4, #15, #16

  • 3 опарания СО

    17 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    не че е лоша областта ни, ма културата е псевдо - софийска оллия,шопски санджак.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Смех в блатото

    9 29 Отговор
    Великото руско културно наследство се изразява в това да им се обясни на руснаците колко е трагично положението в Русия. Ако не ми вярвате, вземете прочетете най-известните творби на великите руски писатели, и вижте текстовете на най-известните им музиканти.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Последния Софиянец

    12 12 Отговор

    До коментар #5 от "Смех в блатото":

    Цялата руска култура е създадена от българи.Тя се крепи на православието и кирилицата които идват от България.

    Коментиран от #8

  • 7 гмеж в златото

    7 5 Отговор

    До коментар #5 от "Смех в блатото":

    много наподобявате оргиналното, но пак, само блести жълтият станийол, а тежи по лек; от въздуха.. дори налягането е йок
  • 8 Арестович

    18 3 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    не е така!! Руската се дължи на УКЕАИНСКАТА!! А Българската на МАКЕДОНСКАТА!! Четете съвременната литература и съответните Очебници!!

    Коментиран от #26

  • 9 Гръч

    27 5 Отговор
    Отново ли ще плюем папата вместо главния наркоман зеленски

    Коментиран от #17

  • 10 🇧🇬🇪🇺💯

    3 20 Отговор
    А Папа Франциск дале е чел Лермонтов за не - къпаната Рассия, сигурно не защото щеше да издекламира Стихчето на младата Руска Интелегенция?
  • 11 Коментар

    4 12 Отговор
    Просто Пригожин се е вселил в него за кратко.Те и физически си приличат.Като братя са.
  • 12 Констатираща

    21 4 Отговор
    Много правилно изказване на папата и никой не може да го отрече. Няма как да се казва на черното, бяло или друга някаква западна култура да може да се сравнява с руската, както и с източната. Може на някои да им се иска да е така, но...
  • 13 Жъээж

    18 5 Отговор
    Еми факта си е факт. Когато Америка е била на индианците, Русия е имала учени, поети, писатели, художници, композитори, царе и прочие. А пък недоразумението Украйна не е съществувало. И не ме разбирайте погрешно, не съм и никога не съм бил русофил.

    Коментиран от #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 русия воюва с православието

    5 18 Отговор

    До коментар #2 от "Ксаниба":

    Сатанистите са в Кремъл начело с кагебееца антихрист Путин член на сатанинската комунистическа партия която седемдесет години воюваше и унищожаваше християнството, събаряше църкви, убиваше истинските православни свещеници и ги подменяше с агенти на КГБ. Днес същите комунистически сатани отново управляват в Кремъл! Затова русия е приятел и съюзник на антихристиянски комунистически и ислямистки режими като китайския и иранския - смъртни врагове на християнството! Сатанизъм е приятелството с Дявола и неговия отбор (русия, китай, иран) които воюват с Бога.
    Или си с Христа или си в коалицията на Сатана (русия, китай, иран)!
  • 16 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    5 11 Отговор

    До коментар #2 от "Ксаниба":

    Ако русия е наследница на римската империя това означава че русия е наследница и на греховете на римската империя! римляните са преследвали и убивали първите християни и като наследници на римляните руснаците носят върху себе си вината за смъртта на древните християни! В Апокалипсиса е писано че Рим ще бъде унищожен задето е проливал кръвта на светиите (християните)!
    Третият Рим - Вавилонската блудница (русия) дрехите и са червени защото са оцапани с кръвта на светиите, ще бъде унищожена в един ден!
  • 17 Гърч

    5 6 Отговор

    До коментар #9 от "Гръч":

    Отново ли ще плюем папата вместо главния кремълски наркоман путин
  • 18 ХАХАХА

    5 5 Отговор

    До коментар #13 от "Жъээж":

    Еми факта си е факт. Когато московията е била на викингите, България е имала учени, поети, писатели, художници, композитори, царе и прочие. А пък недоразумението Московия не е съществувало. И не ме разбирайте погрешно, не съм и никога не съм бил русофоб.

    Коментиран от #23

  • 19 Само да питам

    5 6 Отговор
    А защо тогава папата не имигрира в руския "рай"

    😆🤣😂😁
  • 20 Папата просто благодари на Русия

    7 4 Отговор
    за топлия прием към неговата родина - Аржентина, като пълноправен член в БРИКС, който ще ги избави от щатската долорова сатанинска доктрина.
  • 21 АУУУУУ

    3 3 Отговор
    ПАПА 💤.........КЪВ СВЯТ ЧИЛЯК ........ БЛАГОСЛОВИ УБИЙЦИТЕ ВАГНЕР ..... СЕГА СЕ ОПИТВА ДА НИ ОБЯСНИ ЗАЩО ОТ ВАГНЕР СА ....СВЕТЦИ 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 22 Абе

    5 4 Отговор
    Слава на майка Русия!!

    Коментиран от #25

  • 23 Йеронимос Бош

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "ХАХАХА":

    Учени,композитори,поети? Нещо си се объркал,приятелю. По време на Ренесанса, сме имали чорбаджии,овчари,козари и хайдути.Благодарение на добрата,стара Европа.

    Коментиран от #24

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Абе

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "Абе":

    Слава на майка Европа!!

    От русия никога не сме видяли нищо добро! Майчица Европа е давала и пак ще дава!
  • 26 Браво ...

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Арестович":

    Идеално му то обясни...но оня е т.@.пак и няма да с ване сарказма ти.