Last news in Fakti

7 Септември, 2023 05:25 1 328 2

Поне 32 цивилни жертви при артилерийски удари на суданската армия

  • судан-
  • армия-
  • обстрел-
  • загинали

Това е сред най-високия брой жертви в Судан само за един ден в сраженията от избухването на войната през април

Поне 32 цивилни жертви при артилерийски удари на суданската армия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 32 цивилни граждани са били убити и десетки са ранени при артилерийски удари на суданската армия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на изявления на правозащитни организации и местни жители.

Агенцията отбелязва, че това е сред най-високия брой жертви в Судан само за един ден в сраженията от избухването на войната през април.

Според правозащитници и местни жители редовната армия на Судан и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП), които се сражават за контрол над страната, обстрелват населени места, като досега са причинили стотици жертви сред цивилното население в столицата Хартум и други градове.

Въпреки че СБП държат значителна част от територията на Хартум и градовете Омдурман и Бахри, които съставляват по-голямата част от столицата, редовната суданска армия има превъзходство с по-тежка артилерия и самолети.

Президентът и командващ армията на Судан генерал Абдел Фатах ал Бурхан издаде късно снощи конституционен указ, с който разпореди разпускането на Силите за бърза подкрепа, съобщи управляващият Суверенен съвет на страната.

Няма още реакция от страна на Силите за бърза подкрепа.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма ли кой

    2 0 Отговор
    Да ни каже кои са добрите и кои са лошите в Судан

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.