Last news in Fakti

7 Септември, 2023 06:01 1 117 2

Над 5 милиона са напуснали домовете си от началото на войната в Судан

  • судан-
  • разселване-
  • домове-
  • бегжанци

САЩ наложиха санкции на заместник ръководителя на паравоенните Сили за бърза подкрепа в Судан заради нарушение на човешките права

Над 5 милиона са напуснали домовете си от началото на войната в Судан - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 5 милиона души са били принудени да напуснат домовете си и да избягат на друго място от сраженията в Судан, водени вече от няколко месеца, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА, като се позова на агенцията на ООН по миграцията.

Над 4 милиона души са вътрешно разселени, а над 1,1 милиона души са избягали от страната. От тях над 750 000 души са отишли в Египет или Чад.

Международните усилия за посредничество за намиране на изход от конфликта в Судан между военните и паравоенните не доведе засега до резултат. Имаше най-малко девет споразумения за прекратяване на огъня, откакто избухна конфликтът преди пет месеца, но всички те се провалиха.

Същевременно днес САЩ наложиха санкции на заместник ръководителя на паравоенните Сили за бърза подкрепа в Судан заради нарушение на човешките права, предаде Ройтерс. Мярката бе наложена на Абделрахим Дагало, брат на командира на силите Мохамед Дагало, който преди пет месеца се противопостави на военните в Судан и сложи началото на конфликта в тази страна.

Дагало е първият судански представител от двете враждуващи страни, на когото се налагат санкции от страна на САЩ от началото на конфликта в африканската държава.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Меркел

    2 0 Отговор
    Да заповядат в Европу .