Last news in Fakti

7 Септември, 2023 14:55 1 300 7

ЕС и Турция възобновяват преговорите

  • турция-
  • европейски съюз-
  • реджеп ердоган-
  • оливер вархей-
  • хакан фидан

Митническият съюз ЕС-Турция влезе в сила през 1995 г., но е ограничен до промишлени стоки и преработени селскостопански продукти

ЕС и Турция възобновяват преговорите  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Длъжностни лица от Европейския съюз и Турция ще подновят преговорите следващата седмица за модернизиране на митническия съюз между двете страни, каза турският външен министър Хакан Фидан, цитиран от Ройтерс.

Турция е официален кандидат за присъединяване към ЕС от 24 години, но преговорите за присъединяване са в застой през последните години поради опасенията на блока относно нарушаването на човешките права и зачитането на върховенството на закона.

През юли президентът Реджеп Тайип Ердоган призова за подновяване на преговорите за присъединяване на Анкара и каза, че пълноправното членство остава ключова стратегическа цел за Турция.

Говорейки на пресконференция в Анкара след разговори с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей, Фидан каза, че той и Вархей са се съгласили да подновят преговорите за митническия съюз, който има за цел да осигури безпрепятствен достъп за стоки между страните.

"Делегациите ще започнат да се събират от следващата седмица и преговорите ще набират скорост", каза той.

Митническият съюз ЕС-Турция влезе в сила през 1995 г., но е ограничен до промишлени стоки и преработени селскостопански продукти.

В интервю за Ройтерс Вархей каза, че разговорите му в Анкара са помогнали за идентифицирането на области, в които блокът и Турция могат да започнат да работят незабавно, добавяйки, че пълноправното членство изисква стъпки от страна на Турция по отношение на върховенството на закона и човешките права.

"Съгласихме се да се заемем с най-важните нерешени въпроси, с които можем да се справим вече без модернизацията на митническия съюз, така че нашите колеги ще седнат заедно и ще започнат да работят незабавно", каза Вархей.

Попитан дали има изгледи Турция да бъде част от целта за разширяване на ЕС до 2030 г., очертана от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, Вархели каза, че приоритетът е да се "промени атмосферата" след спорове между Анкара и някои държави-членки, а именно Гърция и Кипър,с които Анкара има обтегнати връзки през последните години.

Той каза, че посещението му е "потвърдило, че има нещо повече от откритост" от страна на Турция по отношение на напредването на процеса на присъединяване, добавяйки, че ЕС е видял наскоро "поредица от много положителни послания" от Турция по въпроса, но че "положителният дневен ред" първо трябва да се установи.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    12 5 Отговор
    А диванче за Урсула договориха ли.
  • 2 Да им пуснат зарзавата свободно

    6 4 Отговор
    Нека да изтриват цялата Европа!
  • 3 Хахахаха

    8 3 Отговор
    Да отговорят русофилите, защо и Турция иска в ЕС? Пак ли запада е виновен, че всички искат в ЕС? Може би да попитаме и руснаците (свободно, без диктатура) дали не искат в ЕС, а? Така, че не викайте, че запада бил виновен, че Украйна иска в ЕС! Не е само Украйна която иска в ЕС.

    Коментиран от #7

  • 4 До като диктатора ердоган е на чело на

    3 6 Отговор
    турция, бъдеще няма да има за тази държава и младото и население

    Коментиран от #5, #6

  • 5 ТокМак

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "До като диктатора ердоган е на чело на":

    Ако е така както казвате защо и ЕС се умилква на Ердоган а официално не го зарежи.
    За тая работа трябват здрави топки.
    Чоджук.
  • 6 Да е жив и здрав още дълго

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "До като диктатора ердоган е на чело на":

    Че да ви бърка направо с чадъра🤭🤭🤭
  • 7 Али Турчинът

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хахахаха":

    Щом питаш, колкото знам ще отговоря.
    1.Турция е суверенна държава (една от малкото страни, които не са поробени никога).
    2.Турция е развита промишленна държава (на 16-то място, затова и е член на Г 20).
    3.За предишната 2022 г.товарооборотът между тях е 350 млрд евро.
    4.Никога няма да бъде приета в ЕС,знае го и Ердоган и обущаря.
    5.ЕС сама не иска дразги с такава държава, всичко е политика.
    Аз това знам, ако искаш може да допълнеш.
Новини по държави: