Last news in Fakti

25 Септември, 2023 09:23 3 812 109

ISW: Украинската контраофанзива е в изключително динамична фаза

  • украйна-
  • война-
  • русия

Възможно е Путин да е наредил на руското военно командване да задържи всички първоначални отбранителни позиции на Русия, за да създаде илюзията, че украинските контранастъпления не са постигнали никакви тактически или оперативни ефекти

ISW: Украинската контраофанзива е в изключително динамична фаза - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинската контраофанзива се намира в изключително динамична фаза и Институтът за изследване на войната (ISW) не е готов да предложи сигурна прогноза за събитията, въпреки последните положителни показатели.

Неотдавнашните обнадеждаващи съобщения за украински тактически напредък, включително пробив на някои руски полеви укрепления в района на Орехов, не трябва да се тълкуват като гаранция, че Украйна е на прага на значителен оперативен успех.

Наблюдателите трябва да проявят търпение към замисъла на украинската кампания и да очакват, че украинската контраофанзива ще продължи през зимата на 2023 г. и през пролетта на 2024 г.

Не е необходимо Украйна да постигне внезапно и драматично дълбоко проникване, за да постигне успех.

Украинските сили могат да постигнат оперативно значим пробив на южната фронтова линия, ако се спазят няколко ключови предположения.

Значителен украински успех ще бъде по-вероятен, ако:

1) руските сили не разполагат с необходимите резерви или бойна мощ, за да поддържат руската отбрана в западната част на Запорожка област;

2) украинските сили запазят достатъчна бойна мощ, за да продължат настъплението след изчерпване на руската бойна мощ; и

3) руските отбранителни позиции зад настоящата бойна зона не са толкова силно минирани или добре подготвени, колкото укрепленията, които украинските сили са пробили.

Тази хипотеза е невалидна, ако някое от тези допускания е невалидно. Има индикатори, че тези предположения остават валидни към момента на писане на настоящия доклад.

ISW продължава да оценява, че руските военни не разполагат с достатъчно сили, разположени в западната част на Запорожка област, за да окомплектоват изцяло отбраната си в дълбочина, и че украинските сили би трябвало да могат да действат по-бързо през руските полеви укрепления, ако те не са надлежно окомплектовани.

Операциите на Украйна в Бахмут задържаха руските сили ангажирани в Източна Украйна и далеч от южния фронт и помогнаха да се откаже създаването на стратегически резерв.

Началникът на украинското Главно военно разузнаване (ГРУ) генерал-лейтенант Кирило Буданов заяви на 22 септември, че руските военни са разположили своята "резервна армия" (25-та армия "приблизително северно от Бахмут", за да се защитят от украинските усилия за контранастъпление в Източна Украйна.

Остава неясно дали украинските сили разполагат с достатъчно резервни сили и бойна мощ, за да продължат да провеждат настъпателни операции на юг, докато руската отбрана не се пропука, за да използват ефективно оперативния пробив. Остава неясно и доколко силно минирани или добре подготвени са руските позиции на юг от настоящата зона на бойните действия.

Руската съпротива срещу отстъпването на терен може да е свързана и с опитите на руските военни командири и служители да използват контраофанзивата за постигане на политически цели, а може и да е резултат от микроуправлението на Путин.

Вътрешен източник от Кремъл твърди, че според информацията Путин е дал на руския министър на отбраната Сергей Шойгу срок от един месец до началото на октомври 2023 г., за да се подобри ситуацията на фронтовата линия, да се спрат украинските контраофанзиви и руските сили да си върнат инициативата за започване на настъпателна операция срещу по-голям град.

Твърдението на вътрешен източник, ако е вярно, може да означава, че руското военно командване може да разпореди безмилостни контраатаки с надеждата да принуди украинското контранастъпление да завърши, дори на висока цена за руските военни способности.

ISW и преди е наблюдавала случаи, в които руското МО, опасявайки се от предстояща загуба на благоволението на Путин, е активизирало усилията си за прочистване на командири, които са предлагали честни, но негативни мнения и съвети и са преследвали непостижими военни цели за сметка на руските сили.

Руското МО например започна неуспешна и скъпоструваща офанзива на Въгледар през февруари 2023 г., за да подкопае вътрешноруския информационен ефект от напредъка на Групата "Вагнер" в Бахмут и да запази благоразположението на Путин.

Руски вътрешни източници и военни блогъри, които се застъпват за Теплински, твърдят, че Шойгу се е съсредоточил върху създаването на условия, които да убедят Путин да отстрани Теплински от командването - което вероятно ще бъде постижимо, ако Шойгу успее да постигне целите на Путин по време на контраофанзивата.

Един от каналите, подкрепящи Теплински, дори твърди, че началникът на руския генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов вече е отстранил Теплински от наблюдението на отбранителната операция в Южна Украйна, въпреки че към момента ISW не може да потвърди достоверността на това твърдение.

Руската жертва на бойна мощ, за да задържи всеки метър, може да има за цел да подкрепи целите на Кремъл в областта на информационната и хибридната война. Руският президент Владимир Путин за първи път призна началото на украинската контраофанзива на 9 юни, като наблегна на два ключови и устойчиви наратива: че украинските сили няма да постигнат значителни успехи поради добре подготвената руска отбрана и че украинските сили търпят големи загуби на личен състав и западна военна техника.

Путин и Кремъл оформят руските отбранителни операции като голяма победа на бойното поле, а постоянните руски контраатаки позволяват на Кремъл да обявява тези операции за индивидуални победи на фона на общата липса на руски напредък на друго бойно поле. Тези усилия вероятно целят да подкопаят подкрепата и доверието в украинските сили в Украйна и на Запад.

Възможно е Путин да е наредил на руското военно командване да задържи всички първоначални отбранителни позиции на Русия, за да създаде илюзията, че украинските контранастъпления не са постигнали никакви тактически или оперативни ефекти въпреки значителната подкрепа на Запада. Това информационно начинание обаче може да успее в дългосрочен план само ако руските сили действително успеят да попречат на украинските сили да пробият и освободят големи райони.

Възможно е руското военно командване да заповядва тези контраатаки, за да спечели време, но не е ясно как Кремъл възнамерява да използва времето, спечелено на такава цена. Изглежда, че руските сили не желаят да отстъпят тактически райони и вместо това се съсредоточават върху борбата за всеки метър, вместо да се възползват от дълбочината на подготвената си отбрана. Украинският военен журналист Константин Машовец отбеляза, че руското военно командване постига целта си да спечели повече време от тези контраатаки, но постави въпроса какво възнамерява да прави с това време.

Машовец твърди, че жертването на боеспособни сили и средства по време на отбранителни операции има смисъл само в две ситуации: ако дава време за организиране на отбранителни системи на друга подготвена линия или ако печели време за организиране на по-съществена контраатака или контранастъпление. Машовец допълни, че и двата сценария предполагат, че Русия разполага с допълнителни резерви и възможност за бързото им разгръщане на нова отбранителна линия или оперативно направление, където планира да проведе ново настъпление.

Машовец заключи, че независимо от руските намерения за печелене на време, руското военно командване все още се нуждае от допълнителни подкрепления в западното направление на Запорожието в допълнение към силите, които вече са съсредоточени на тази фронтова линия, за да бъдат оперативно обосновани настоящите контраатаки на руските сили.

Елементи от три руски дивизии активно се защитават от украински атаки около украинския укрепен пункт в района на Орехов в западната част на Запорожка област. Елементи на руската 42-ра мотострелкова дивизия (58-ма армия, Южен военен окръг) са разгърнати и се отбраняват в най-южната точка на украинското проникване и се сражават с украинските сили в Новопрокопивка (13 км южно от Орихов).

Елементи от руската 76-а въздушно-щурмова дивизия са разположени на западния фланг на украинския залив в района на Копани (11 км югозападно от Орехов) към Роботине (10 м южно от Орихов) и контраатакуват там.

Елементи на 7-а въздушнощурмова дивизия са разположени на източния фланг на украинския салиент близо до линията Вербове-Новопокровка и контраатакуват там.

Източници, свързани с руските въздушно-десантни сили (ВДВ), съобщават, че 56-и въздушно-щурмови полк (7-а въздушно-щурмова дивизия) е разположен на около 5 км северно от Вербове близо до Новофедоровка.

Доставка на ракети Таурус за Украйна обмисля ООН според бивш командир в НАТО

Темата е обсъждана и на срещата във формат Рамщайн, убеден е Ерхард Бюлер

Руски източник твърди, че 7-а и 76-а дивизия на ВДВ са получили заповед да извършат оперативно обкръжаване на украинския залив, но не са успели да го направят и че ефективността на 7-а дивизия на ВДВ значително е намаляла след успешен украински удар срещу щаба на дивизията на 19 септември.

ISW не предлага никаква оценка за тези докладвани заповеди за обкръжаване на украинските сили, освен да отбележи, че би било разумна практика руските сили да провеждат контраатаки срещу фланговете на украинските сили.

Руски източници съобщават, че украинските сили са нахлули във Вербове на 22 септември и са продължили да атакуват селището с бронирани машини на 24 септември. Геолокализирани бойни кадри, публикувани на 24 септември, показват украинска БМП, действаща в най-западните граници на село Вербове.

Украинският военен журналист Константин Машовец съобщава на 22 септември, че украинските сили се опитват да заобиколят Вербове от север.

Известен военен блогър, свързан с Кремъл, съобщи на 24 септември, че украинските сили са подобрили позициите си близо до фланга на Новофедоровка.

Друг известен руски военен блогър съобщава на 23 септември, че украинските сили са се опитали да атакуват неуточнена тактическа височина с надморска височина 136,7 м близо до Вeрбовe и че украинските сили разполагат превозни средства от север на юг близо до Вeрбовe.

ISW оценява, че тази тактическа височина с надморска височина 136,7 м вероятно се намира на около 3,5 км северозападно от Вeрбовe въз основа на анализ на цифрови данни за надморската височина около Вeрбовe.

Руски източник, свързан с ВДВ, изразява паника от перспективата за значителен украински напредък в района на Вербове. Руски военен блогър, чиято заявена мисия е да защитава командира на ВДВ генерал-полковник Михаил Теплински от отстраняване или арест, предупреждава на 22 и 23 септември, че 56-и полк на ВДВ е под непосредствена заплаха от обкръжение след съобщеното украинско настъпление във Вербове.

Военният блогър сравнява лошия морал в 56-и полк от ВДВ с общия морал на съветските военни по време на инвазията им в Афганистан и на руските военни по време на кампанията им в Чечения. Това ниво на лош морал може да окаже значително въздействие върху руската отбрана в района, тъй като сравнително елитните части на ВДВ се оказват отговорни за провеждането на контраатаки, които изискват висок морал.

По-малко вероятно е обаче то да повлияе на операциите на частите, които са подложени на пряка атака, освен ако не достигне до степен да предизвика капитулации, което е малко вероятно сред частите на ВДВ, дори и съставени от мобилизирани.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 53 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    80 15 Отговор
    Контрнаступление ще ви направи бензина 4лв до месец.

    Коментиран от #4, #8, #34

  • 2 ТаУмВзе

    67 14 Отговор
    Към Оня свет им е офанзивата на окраинското наци!Z

    Коментиран от #27

  • 3 Русофил

    14 45 Отговор
    Динамичната фаза явно ще завърши с поредното прекрупиране на руснаците към Крим.

    Коментиран от #61

  • 4 Русофил

    28 28 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    И 10 лв. да го направи, че да няма задръствания

    Коментиран от #11, #21, #23

  • 5 от "контраофанзивата"

    37 7 Отговор
    25.09.2023 г. - 0:00 ч
    Смърт през нощта: кадри на снайперист, работещ близо до Креминная (ВИДЕО) | Руска пролет

    Специалните сили от група "О" не спят.

    Веднага щом врагът стъпи на горските пътеки, те започват да го следват.

    И след това го унищожават.
  • 6 ОЩЕ НЯКОЛКО ГРОБИЩА СА ЗАВЗЕЛИ

    65 6 Отговор
    Над тях гордо се веят украински знамена. Безчет
  • 7 Гост

    58 9 Отговор
    Динамична фаза,ама назад.
  • 8 Гост

    35 3 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Като тока след нова година.
  • 9 ДЖУДЖАКА ОТ КРЕМЛЕ

    12 39 Отговор
    Нема да ми простат
  • 10 Не чета т.пни

    48 2 Отговор
    Но да кажа: Зълвата на стрина курабия/ кой разбрал, разбрал/се включва винаги, когато укроармията е в кома. Работата е ясна.
  • 11 честен ционист

    34 6 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    Да, ама като стане 10лв/л, Ганя ще си каже, алоо в Русия е 0,85лв/л искам и аз така и ще запали Кочината.

    Коментиран от #29

  • 12 това кърти миФки!

    29 1 Отговор
    Доставка на ракети Таурус за Украйна обмисля ООН според бивш командир в НАТО
  • 13 ЛАВРОВ

    8 33 Отговор
    Нема кой да ни спаси....всички ни отрязаха
  • 14 Хаха

    36 2 Отговор
    Динамиката зависи от дозата бело.
  • 15 Механик

    47 2 Отговор
    "Значителен украински успех ще бъде по-вероятен, ако:"
    Именно в това "АКО" се крие дявола. Ако това, ако онова.... Все пожелателно-гадателски стил. Всичките новини за укро-победите са такива. Огоре гръмко заглавие "а ла укрите побеждават" и после се почва с "АКО-тата".
    Аз па бих казал, че АКО баба ви бе мъжка, щеше да си има дръжка и щеше да не ви е баба, а дядо.
  • 16 ХАЙМЪРСИ

    5 34 Отговор
    Произведени в украйна, ша трепат джуджака.

    Коментиран от #20

  • 17 Българин

    4 0 Отговор
    Вилга 149.22
  • 18 ВЕРНО "ДИНАМИЧНА"

    33 3 Отговор
    ЛОШОТО Е ЧЕ ДИНАМИЧНО ДАВАТ ФИРА .........!
  • 19 ВСУ НАСТЪПВА БАВНО

    2 33 Отговор
    Тежко тази путиновите пълчища

    Коментиран от #25

  • 20 честен ционист

    33 3 Отговор

    До коментар #16 от "ХАЙМЪРСИ":

    Украйна е фабрика само за перфоровани химени.
  • 21 Механик

    34 3 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    Като стане бензина 10 лв. и тоалетната ти няма да се "задръства". Ще я посещаваш веднъж месечно.
    Дори ще икономисаш от тоалетна хартия и вода. А и гащите си няма да переш често, така че ще се ина яка икономия.

    Коментиран от #38

  • 22 Ха ха ха

    30 3 Отговор
    Бля..Бля...Бля
    Четиво за малоумни сороси с чели на което не могат се размина две мравки
  • 23 Много си умен

    29 2 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    Много си умен и добър по икономика. 10 лв гориво ще направи около 120% инфлация на храните и поне 50% на всичко останало. Но поне ще може да си караш новия внос 20 годишен баварец необезпокояван. Като тролиш поне вкарвай малко мисъл...

    Коментиран от #49

  • 24 КРЕМЪЛ СВЪРШИЛ ГОРИВОТО

    6 23 Отговор
    Сега нема и да отстъпват...ша са бият до последния руснак....
  • 25 Настъпва

    27 2 Отговор

    До коментар #19 от "ВСУ НАСТЪПВА БАВНО":

    към Кийиф безказармена краво
  • 26 СТОРМ ШАДОУ

    3 21 Отговор
    Ша громят пълчищата путинови.....нема как да отстъпват....

    Коментиран от #45

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ВСУ МАЧКА

    7 27 Отговор
    И Вербовка падна без много усилия.....рашистите развяват бял байрак. Не им се мре за Путин.

    Коментиран от #70

  • 29 Русофил

    11 25 Отговор

    До коментар #11 от "честен ционист":

    Ганя е умен и не иска в русията. Няма нито един от БГ или от другаде отишъл там. И от
    Еритрея, Куба, Авганистан, Пакистан или Венецуела не искат. Аре сменете тази опорка.

    Коментиран от #37

  • 30 СВО то вече демоде

    8 7 Отговор
    Контрата на мода
  • 31 Хи их хи

    29 2 Отговор
    "Институтът за изследване на войната (ISW) не е готов да предложи сигурна прогноза за събитията", моля когато Института е готов тогава да се из хо ди по въпроса!

    Коментиран от #47

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Соваж бейби

    14 3 Отговор
    Динамични с просия ,скоро и Европа ще им отговори на динамиката 2 години стига,край.
  • 34 А бе

    7 26 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Контраофазивата върви по план.най късно до средата на следващата година росийката ви е шах имат!

    Коментиран от #51

  • 35 ПРОГНОЗА

    24 3 Отговор
    ОФОРМЯНЕТО НА ЧУВАЛ МЕЖДУ ВЕРБОВОЕ И РАБОТИНО Е СЛОЖНА ЗАДАЧА
    УКРАИНСКОТО КОМАНДВАНЕ НЕ Е ОТ ГЛУПАЦИ И ЗА ДА БЪДЕ ПРИМАМЕНО В КАПАНА ТАМ ТРЯБВА ДА ИМА ГОЛЯМА БУЦА СИРЕНЕ С МИРИС НА ПОБЕДА ОТ КОЯТО ДА НЕ МОГАТ ДА СЕ ОТКАЖАТ
    АЛЧНОСТТА НА ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ШЕФОВЕ НА ВСУ ТРЯБВА ДА СТАНЕ ТОЛКОВА СИЛНА ЧЕ ДА ЗАТЪМНИ РАЗУМА ИМ А ЧУВАЛА ЩЕ СЕ ЗАТВОРИ ТОГАВА КОГАТО ТОКМАК СЕ ВИЖДА ЯСНО И БЕЗ БИНОКЪЛ
    НАЙ ДОБРЕ ТОВА ДА СТАНЕ КРАЯ НА ОКТОМВРИ ЗАРАДИ КАЛТА И ЗАХЛАЖДАНЕТО ПО САНИТАРНИ СЪОБРАЖЕНИЯ

    Коментиран от #39

  • 36 ВСУ С ТЕЖКА ТЕХНИКА

    4 18 Отговор
    Влиза във Вербовка......
  • 37 честен ционист

    15 5 Отговор

    До коментар #29 от "Русофил":

    Не иска, щото му е още широко, около врата и лапа украинско жито. Братишките като ги отрежат от към морето и глад после за Ганя невиждан следва. БГ житото е разпродадено с години напред за западняците. Вие ще лапате на дядя Вова жезъла.

    Коментиран от #41

  • 38 Русофил

    8 16 Отговор

    До коментар #21 от "Механик":

    Абе нали се къпем и сме на топло без руската газ. Така ще е и без руския бензин.
    Но ще е добре да стане 10 лв.
  • 39 ТО ОТ ЧУВАЛИ И КАПАНИ

    7 19 Отговор

    До коментар #35 от "ПРОГНОЗА":

    МОГУЧАЯ отстъпва окопавайки се.
  • 40 Естествено...

    26 4 Отговор
    ...че е в динамична фаза. Преди тая фаза украинците губеха по 300 човека и 5-6 танка на ден. .сега губят по 650-700 ,човека, а танкове не губят щото вече нямат...

    Коментиран от #53, #80

  • 41 ПЛАШАТ НИ ПАК

    5 13 Отговор

    До коментар #37 от "честен ционист":

    ДРОГАРИТЕ....
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ДИНАМИЧНО МОГУЧАЯ СА ОКОПАВА

    6 16 Отговор
    Иначе ще и одерат кожата.....
  • 44 Хакан Караосманоглу

    0 2 Отговор
    Искам да се оженя за българин. На мъж.
  • 45 Укрите

    20 2 Отговор

    До коментар #26 от "СТОРМ ШАДОУ":

    се предават масово по целия фронт

    Коментиран от #50

  • 46 ДИНАМИЧНО

    4 15 Отговор
    ВСУ обстрелва рашистите....статично ги довършва

    Коментиран от #85

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Украинския, "контранаступ" е много

    15 3 Отговор
    Турболентен, като времето навън!! Може да, се случи, може и да не се случи!!! Както казваше П Бочаров:"Да ама Не"!!!

    Коментиран от #60

  • 49 Русофил

    3 18 Отговор

    До коментар #23 от "Много си умен":

    Абе ти изби рибата бе. Първо виж какъв дял има бензинът в себестойността на дадена
    стока в магазина. Ама руските програмки кофти комбинирате. Сигурно сте с руски ИИ.
  • 50 И НАЙ ВЕЧЕ

    0 8 Отговор

    До коментар #45 от "Укрите":

    В Севастопол и....Сочи....
  • 51 честен ционист

    20 2 Отговор

    До коментар #34 от "А бе":

    Контранаступление приключи още на 2-ри май. Края на 2023 СВО свършва, а с нея идва и краят на Украйна.

    Коментиран от #83

  • 52 защо

    13 2 Отговор
    контранастъпление на място до последния украинец
  • 53 Даааааа

    7 19 Отговор

    До коментар #40 от "Естествено...":

    ДРУГАРКЕ И ДРГАРЕ,РУСИЯ ГУБИ ВОЙНАТА ПО ВСИЧКИ НАПРАВЛЕНИЯ!!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 От статията

    21 1 Отговор
    Всяко второ изречение започва с възможно е.....Драсканици за бавно развиващи е тази статия.
  • 56 Ало, Фащ,

    14 3 Отговор
    щяхте да побеждавате Русия на бойното поле, вместо това, укрите масово се предават¡

    Коментиран от #86

  • 57 МирО

    19 2 Отговор
    Бре не ви ли омръзна да пишете за нещо, което не съществува. Разбрахме урките се оср@ха, то се очакваше - нормално ТОЗИ МАЧ Е СВИРЕН ВЕЧЕ - никой не се е базикъл с Велика Русия и да не е ял здрави шамари.

    Коментиран от #76

  • 58 Щом и зълва и на

    14 3 Отговор
    Нюланд не може да го извърти значи контраоданзивата нещо не върви.
  • 59 МОЖЕ ЛИ ПО КРАТКИ СТАТИИ

    15 1 Отговор
    Че с много думи, малко се казва.....
  • 60 А бе

    4 13 Отговор

    До коментар #48 от "Украинския, "контранаступ" е много":

    Дтухарю,Украинският, контранаступ ЩЕ СЕ СЛУЧИ,НЕЗАВИСИМО ОТ ВАШИТЕ ЖЕЛАНИЯ И ТЕЗИ НА ВАТЕНКИТЕ!!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Българин

    15 4 Отговор
    Окраинските фашисти са съсипани

    Коментиран от #102

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 УКРАИНСКИ ЕЙБРАМСИ

    3 13 Отговор
    Ша громят пълчищата путинови......ша излезе по евтино на Украйна.
  • 65 Общо взето

    6 9 Отговор
    Орките са се окопали в окопите както през първата световна война.Молят се да завали по-скоро дъжд и сняг.
  • 66 УКРАИНСКИ М4

    3 8 Отговор
    Ша са правят в бившите заводи за калашници....
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 БЪЛГАРСКО РПГ ША СА ПРАЙ В УКРАЙНА

    0 10 Отговор
    Ние ще им дадем Ноу Хаото......
  • 69 Киев,ли превзех??!

    2 8 Отговор

    До коментар #67 от "123456":

    Ма верно,ли??
  • 70 ехаа

    7 4 Отговор

    До коментар #28 от "ВСУ МАЧКА":

    руската лопата с голо дупе.
  • 71 Русофил

    2 8 Отговор

    До коментар #61 от "Русофил":

    Явно газя здраво руските програмки, щом започнаха да ми дублират ника.
    Схемата с дублирането не работи, ама дерзайте.
  • 72 УКРАИНСКИ ГАУБИЦИ ПО ЩАТСКИ ЛИЦЕНЗ

    2 13 Отговор
    Ша громят Z мишените......от завода, направо на фронте....
  • 73 Основното е "дрън-дрън, та пляс"

    11 1 Отговор
    Нищо съществено, само предположения и нечии мокри сънища. Чудят се как да изкарат откровения провал някаква "перемога". Не може да се каже, че им се удава особено.
  • 74 Исторически парк

    15 2 Отговор
    Голяма динамика целият фронт е замръзнал 🤣🤣🤣🤣🤣
  • 75 горски

    15 5 Отговор
    "Възможно е Путин да е наредил на руското военно командване да задържи всички първоначални отбранителни позиции на Русия, за да създаде илюзията, че украинските контранастъпления не са постигнали никакви тактически или оперативни ефекти въпреки значителната подкрепа на Запада."
    Без коментар......
    Ако Украйна погине,това е илюзия,създавана от Путин,че печели войната....
  • 76 Запознат

    3 16 Отговор

    До коментар #57 от "МирО":

    Никога в своята история Русия не се е проваляла така,както в Украйна,дечко. Любопитен съм след половин година какви нелепици ще сътвориш?
  • 77 Вирус

    14 1 Отговор
    Всеки ден четем глупави бълвочи от инститюта
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 ТАКА ДЕ

    3 14 Отговор
    Досега трепаха руснаците с руско оръжие...сега ша ги трепат с укроамериканско....
  • 80 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 14 Отговор

    До коментар #40 от "Естествено...":

    По твоята логика вече русия е завзела украйна..........истината е по-друга.вече Малитопол чака ВСУ!Няма руснки власти ,вси са в крим!

    Коментиран от #94

  • 81 Тома Неверни

    20 3 Отговор
    Отбо-о-ой! Иначе юни прогнозите бяха много точни и безапелационни. ISW продължават да ни разсмиват:
    1) Руските сили не разполагат... Ми, май разполагат така като гледам.
    2) Укринските сили да запазят... Айде, смях в залата. Горките се топят с по един-два батальона дневно.
    3) Руските отбранителни позиции,... които украинските сили са пробили. Кои позиции, бе? Вербовое ли? Оня ден приближиха, вижте ги къде са днес.
    Ъ-ъ-ъ... Трябва да съм много загубен, че си пропилях времето!

    Коментиран от #103

  • 82 ПУТИНЕ,,,,,,

    3 14 Отговор
    Зеленски ша та поздрави за Коледа с украински ATACAMS
  • 83 Даа бе

    6 14 Отговор

    До коментар #51 от "честен ционист":

    Ще я видиш победата над Украйна през най кривия макарон!!Дните на росийката ти в Украйна са преброени!!
  • 84 оня

    17 3 Отговор
    ISW у г,зу:)) Тотален контра отступ:)) 40 000+ при бандеро от началото на контраотступа:))

    Коментиран от #104

  • 85 ВСУ динамично

    15 2 Отговор

    До коментар #46 от "ДИНАМИЧНО":

    се самоликвидира.
    Предават се масово по фронта и псуват зеленият наркоман
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 УКРАИНСКИ САТЕЛИТ ОТ САЩ

    4 12 Отговор
    Ша дебне Z мишените....украински хаймърси ша ги пращат в отвъдното.

    Коментиран от #95

  • 88 А бе

    14 3 Отговор
    Кой плаща за такива несвързани приказки?
  • 89 БЪЛГАРИН

    13 4 Отговор
    С Украйна е свършено.
    ТОЧКА.
  • 90 Дедо ви...

    14 1 Отговор
    Голяма динамика, маршируват на место
  • 91 ъхъ

    12 0 Отговор
    Винаги е полезно за нормалните хора да сверяват чосовници с обитателите на паралелната реалност.

    Обаче само да попитам, след половин година контранастъление, преди или след Москва са вече тези доблестни бойци от Укровермахта?
  • 92 я да помислим...

    4 3 Отговор
    Бързо контранастъпление вероятно е нежелателно и от съюзниците на Украйна защото не може да бъде предвиден начина на реакция на Русия при такова развитие. Това може да предизвика стрес, а те и без друго често действат не добре обмислено. Те затова и оръжията които дават на Украйна са недостатъчни за бърза офанзива, а само колкото да не бъде победена. Постепенното настъпление носи по големи загуби, но не е толкова стресиращо и вероятно е за предпочитане в конкретния случай.
  • 93 Шукаритет

    6 0 Отговор
    Много Ако и анонимни източници в тоз Профи ханализ бре.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Ха ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #87 от "УКРАИНСКИ САТЕЛИТ ОТ САЩ":

    Малоумник козарски
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 и ко праЙм ся ?

    3 0 Отговор
    Настоящият доклад е душевна храна (една жена каза) за диванните войски в БГ - гетото и за двата лагера... Нека прането на мозъци продължи. В Българската история ЗНАМЕнит владетел демонстрира единство на синовете със сноп пръчки! Тъжното е че калта достигна и стените на вярата... Колко може да потъне в калта Ганя от своя мързел и страхливост ?
  • 98 Преди войната

    0 5 Отговор
    Си мислехме, че Русия е сила.
  • 99 Ццц

    8 0 Отговор
    Докладът трябва да радва диванните експерти пред монитора и колегите им по интелект - американския данъкоплатец. Друга функция няма. Нито един истински военен експерт не е оптимистичен, че 1) Русия няма военна мощ; 2) Украйна има военна мощ; 3) Руснаците имат 3 отбранителни линии, но само първата върши работа 🤣🤣🤣. Само да припомня, че същият институт ви убеждаваше, че истинският зор е на втора линия, а първа цели само да забави хохуняците. Сега институтът се надява да не е бил прав. Истински тъжното е, че действително се намират хора, които да вярват. И то не само в САЩ, което е стряскащо.
  • 100 Още 10 години!!!

    9 0 Отговор
    Ще продължи контраофанзивата на Урките!Факти ,безмислена пропаганда! Как може да преписвате толкова дълга и глупава статия!Само първите изречения имат смисъл за динамичната .... Хаха!Замислете се някой в състоянието ли да чете това!
  • 101 Мишел

    9 0 Отговор
    Динамична е само ситуацията в докладите на ISW. Но в докладите грижливо се заобикаля конкретиката за събитията на фронта, няма данни за хода на контраофанзивата , няма напредване в километри, няма площ на превзети територии. Няма превзети махали, села, градове, сраженията се водят" в околностите на ...".
    Всичко това показва, че става дума за украински атаки с малки сили, без възможности за голям пробив и без възможности за успехи.
    ВСУ атакуват с малки сили, защото се плашат от големи загуби при обкръжение
    Контраофанзивата приключва катастрофално за ВСУ и с пълна победа на руската стратегия
  • 102 Баш Българин

    0 3 Отговор

    До коментар #62 от "Българин":

    Това ли ти се присъни през нощта? НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯЙ,ЧЕ Е БИЛО СЪН!!
  • 103 А бе кух

    0 1 Отговор

    До коментар #81 от "Тома Неверни":

    Ти си си такъв,независимо от времето ти!
  • 104 Онзи

    0 0 Отговор

    До коментар #84 от "оня":

    Що не се разкараш с кухата ти махленска пропаганда бре??
  • 105 Ганю

    6 0 Отговор
    Може ли да не вярваме на ИСВ .
    Ние на ПП и ДБ повярвахме та на ИСВ няма да вярваме.
  • 106 Зелен потник

    4 0 Отговор
    Да да
  • 107 Ако, Ако Украинските, АКо Ако??

    5 0 Отговор
    Значи Контранаступа е зависим от АКО??? Сигурна работа????
  • 108 Зеленко Белоносков

    6 0 Отговор
    Ееййййй, най-накрая ми разбраха стратегията!
    Динамика, динамика и пак динамика!!!
    И така до Лвов... Че и по на запад...
  • 109 що тъй бре

    0 0 Отговор
    Путин що се меси в контранастъплението като не пуска противника?Осъзнава ли,че разби зеленски и цялото нато с бездействието си.Сега как ще се попълнят резервите а?Много лошо ни прекара.
Новини по държави: