Last news in Fakti

5 Октомври, 2023 13:50 1 070 33

В един нефункциониращ свят при кого ще отиде Нобеловата награда за мир?

  • нобелова награда-
  • нобел

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е сред фаворитите на сайтовете за онлайн залози, но експертите смятат за малко вероятно Нобеловата награда да отиде при лидер на страна във война

В един нефункциониращ свят при кого ще отиде Нобеловата награда за мир? - 1
Снимка: Shutterstock

Войната в Украйна, превратите в Африка, нарастване на геополитическите напрежения: в едно световно семейство, което не функционира, според израза на генералния секретар на ООН, на кого ще бъде присъдена Нобеловата награда за мир?

Това отличие е кулминационна точка в сезона на Нобеловите награди. То ще бъде присъдено утре в Осло, но никога състоянието на планетата не е усложнявало толкова много прогнозите за това кой ще получи наградата.

"Тъжната реалност е, че няма много напредък в областта на мира по света през 2023 г.", констатира Дан Смит, директор на Стокхолмския международен институт за изследване на мира

"Войните днес са почти два пъти повече, отколкото бяха през 2010 г. например. Следователно не мисля, че ще намерим миротворец в традиционния смисъл на думата, за да получи той Нобеловата награда на мир тази година", заявява той.

Миналата година на фона на войната в Украйна Нобеловата награда за мир бе присъдена на едно силно символично трио правозащитници - руската неправителствена организация "Мемориал", официално разпусната в Русия, Украинския център за граждански свободи и беларуския активист Алес Беляцки.

А по-предишната година Нобеловата награда за мир бе присъдена на друг критик на Кремъл - руския журналист Дмитрий Мератов, който тогава сподели отличието с филипинската си колежка Мария Реса. Но сега Норвежкият нобелов комитет може да се опита да насочи прожекторите върху друга географска зона.

Например тази на иранките, които изразяват гнева си чрез протести и демонстративно свалят хиджабите си след смъртта на младата Махса Амини в Техеран през септември 2022 г. Или пък наградата може да отиде при активистките, които се борят за правата на жените, като например правото на образование в страни, в които тези права са потъпквани.

Директорът на Института за изследване на мира в Осло Хенрик Урдал смята, че е много вероятно Нобеловата награда за мир да бъде връчена тази година на иранката Наргес Мохамади, която сега се намира в затвора, или на афганистанката Махбуба Серадж. И двете жени се борят за достъп на жените като цяло до политиката и социалния живот в техните страни.

Смит, колегата му от Стокхолмския институт за изследване на мира, смята, че при присъждането на наградата тази година ще се подчертае спешната нужда от действия в борбата с климатичните промени и говори за възможност отличието да отиде при движението "Петъци за бъдещето", вдъхновено от шведката Грета Тунберг съвместно с бразилеца Раони Метуктир, защитник на правата на местните народи в борбата им обезлесяването на Амазония.

Други обаче смятат, че предвид настоящата геополитическа картина, Нобеловият комитет може да не присъди тази година Нобеловата награда за мир.

Но Нобеловият комитет не харесва така наречените "бели години", през които Нобелова награда за мир не се връчва. Последната такава година е 1972 г. Според Нобеловия комитет "белите години" илюстрират провал в усилията за мир по света.

Тази година предложени за Нобеловата награда за мир са 351 физически и юридически лица. Списъкът с всички предложения се пази в тайна в продължение на 50 години, което прави прогнозите още по-сложни.

Хиляди хора по света (депутати и министри от всички страни, бивши нобелови лауреати, някои университетски преподаватели...) имат правото да предложат име преди крайния срок, който е 31 януари. Петте членове на Нобеловия комитет също могат да го направят по време на първото си годишно заседание.

Сред тазгодишните предложения се споменават агенцията на ООН за бежанците, съдилища, като Международният съд или Международният наказателен съд, като в последния случай, ако тази институция бъде наградена, това ще повдигне въпроса за военните престъпления в Украйна.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е сред фаворитите на сайтовете за онлайн залози, но експертите смятат за малко вероятно Нобеловата награда да отиде при лидер на страна във война.

Историкът и специалист по Нобеловите награди Асле Свеен споменава името на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който миналия месец говореше за едно световно семейство, в което по-скоро нещата не работят както трябва.

Според Свеен подобна награда ще представлява добре дошъл импулс за мултилатерализма, за усилията за мир, за човешки права и за защитата на климата и опазването на околната среда в момент, в който всички тези каузи са пренебрегвани.

Отговор на всички тези предположения ще има утре в 9 ч. по Гринуич в Нобеловия институт в Осло.

превод от френски: Габриела Големанска, БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    17 1 Отговор
    При еврейна Нацист злеленски, много Ясно! Нобел е политически инструмент бре.

    Коментиран от #3, #9

  • 2 любител

    12 1 Отговор
    за какво му е на комика нобелова награда той иска пари за да има за повече бело. хахаха
  • 3 При

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Путин за медицина!Премахна Ковид-19!

    Коментиран от #8

  • 4 Уточнение

    7 0 Отговор
    при трима, единият от които е руснак.
  • 5 Аз залагам

    8 0 Отговор
    На султана. Все пак швеция"иска" в Нато.
  • 6 Йоги-то

    4 0 Отговор
    Как ще направиш света мирен, когато не можед да успокоиш собствената си глава, казват йогите. От това трябва да запонеш , останалото е следствие.
  • 7 Уточнение

    14 0 Отговор
    Нобел е МИРИЗЛИВ политически инструмент.
  • 8 ТаУмВзе

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "При":

    Ковид е биологично Оръжие пич. Или пак Русия го е пуснала а. Ваксата уж, засяга директно ДНК“/ Честита 1984 та Ра та та!
  • 9 Зелен жабок

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Сталин и Хитлер също са предлагани за Нобелова награда за мир
  • 10 Йоги-то

    5 0 Отговор
    Ако няма трансформация на хората, всички приказки за мир са просто ентъртеймънт.
  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 0 Отговор
    Да не забравяме, че
    водилият войни в няколко държави и хвърлил над 20 000 бомби за една година, ОБОНГО бе носител на
    Нобел за Мир ❗

    Коментиран от #14

  • 12 Трол

    4 0 Отговор
    Да я дадат на Илхам Алиев, човекът реши 30-годишен проблем със замах.
  • 13 определено казано

    6 0 Отговор
    трябва да иде при Тръмп, щото докато той беше президент не започна нито един конфликт, наротив икономиката вървеше нагоре и хората богатееха
  • 14 Ммда

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Хитлер и Мусолини са предлагани за "Нобел" за мир.

    Коментиран от #17

  • 15 стоян георгиев

    0 9 Отговор
    Зеленски е най достойния кандидат.

    Коментиран от #19, #20, #26

  • 16 Ааааааа не !

    3 0 Отговор
    Зеления наркоман трябва да го опандизят , каква награда бе какви пет лева !!!!!!! Наградата трябва да я дадат на деменцията отвъд океана за най голяма бу::::::::да"""""ла на света !!!!!!!
  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ммда":

    Дано правиш разлика между
    Предлагани
    и
    Носител
    на наградата❗

    / има и българин предлаган,
    но малцина знаят името му/

    Коментиран от #27

  • 18 Дайте я

    2 2 Отговор
    на мутрофанова...
  • 19 Гошо Гледалпшо

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "стоян георгиев":

    Дам, за затвора.
  • 20 Хи хи хи

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "стоян георгиев":

    Стояне кога излезе от психиатрията ????? Отивай да се лекуваш ....трябва ти още много лечение !!!!!!
  • 21 3.14К

    5 0 Отговор
    Психопат-наркоман, който смачка Минските споразумения и обяви курс към създаване и ползване на ядрено оръжие! Ескалира конфликта в Донбас и започна тоталното му бомбардиране. Подписа договор в Истанбул за спиране на войната април 22г. и за часове се отказа от него, след визитата на Борис Джонсън. За зверствата и геноцита към населението там е излишно да се говори. Абсурд е самото споменаване като вариант.
  • 22 Русия ще накаже всички

    5 0 Отговор
    ПРЕДАТЕЛИ и слугите на запада !!! Тя помни и не забравя !!!!!!!!!!!!
  • 23 Хахаха

    3 0 Отговор
    Хахаха сигорно наркоман ще вземе пак наградата трябва по някакъв начин да му се от благодари запада за саможертвата на окраински народ хахаха
    Наркоман ще вземе Нобел при положение че направи контраофанзива не защита и изпрати 400 000 във месомелачката каква ирония дайте му нобела то е ясно хахахаха а единствения който не се месеше никаде са Китай аз гласувам за Си 😎
  • 24 Виж сега

    5 0 Отговор
    Фашист с награда за мир!
  • 25 ко се чудите

    3 0 Отговор
    Дайте я тая награда на потника бе .
  • 26 Ми Зеления наркоман

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "стоян георгиев":

    Е достоен Русите да го весят за здраве и за всичко което причини на Украинския народ , тоя клоун ЕВРЕИН !!!!!!!!!!
  • 27 Правя разбира се

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Зеленски също е предложен. Асоциациите са такива. Не си съгласен?

    Коментиран от #30

  • 28 тая година за наркоса

    4 0 Отговор
    и Нобел , и Оскар за главна роля , и златната малинка , и златната палма , и наградата на евровизия .......
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Коч Ина

    3 0 Отговор
    Капиталистическият свят неминуемо свършва по един и същ начин - спира да функционира, когато унищожи двата си източника на живот - хората и ресурсите. По начина си на действие е идентичен с вирус
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Диамантената ръка

    0 0 Отговор
    Как къде, при Корнелия, Копейкин и Радев...
Новини по държави: