Last news in Fakti

10 Октомври, 2023 07:59 2 117 28

Жертвите нарастват! Израел обяви за 900 убити от "Хамас"

  • израел-
  • хамас-
  • бенямин нетаняху-
  • газа

Военни твърдят, че са успели да установят пълен контрол над израелските градове, в които са проникнали терористи, но предупреждават, че някои от тях все още могат да се намират в страната

Жертвите нарастват! Израел обяви за 900 убити от "Хамас" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

От изненадващото нахлуване на "Хамас" в събота сутринта досега са убити най-малко 900 израелци, а близо 2400 са ранени, обобщи "Аарец". В Газа палестинците съобщават за 560 загинали и над 2700 ранени.

Армията обяви имената на 38-те войници, убити от началото на войната.

"Хзибула" потвърди, че трима нейни члена са убити в престрелка на южната ливанска граница.

Израелските сили за отбрана (IDF) нанесоха въздушни и морски удари по военни съоръжения на Хамас, тунели и обекти на Ислямски джихад в ивицата Газа.

Военните съобщиха, че самолетите им са нанесли удари по различни обекти на "Хамас", включително оперативен команден център в джамия и вход към тунел, използван от бойците за нахлуване в Израел.

Освен това силите на Израел са нанесли въздушни удари по военна инфраструктура, разположена в друга джамия, както и по сграда, използвана от Хамас.

Що се отнася до морските удари, армията призна, че през последните няколко часа е извършил атаки срещу няколко обекта, принадлежащи на палестинския клон на бойната групировка.

ООН съобщи, че 187 000 жители на Газа са били принудени да напуснат своите домове.

Докато войната с "Хамас" продължава четвърти ден, израелските военни твърдят, че са успели да установят пълен контрол над израелските градове, в които са проникнали терористи, но предупреждават, че някои от тях все още могат да се намират в страната.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Спрете

    17 4 Отговор
    тези кървави битки най - после ! Хиляди невинни жертви.....
  • 3 Само питам

    13 18 Отговор

    До коментар #1 от "бой по ционистите":

    Всеки приятел на Русия е и твой приятел, нали? Независимо от мерзавщините, които извършва.

    Коментиран от #4, #5, #8

  • 4 бой по ционистите

    13 6 Отговор

    До коментар #3 от "Само питам":

    само така напред !!! и за вас джендърите се отнася
  • 5 Новичок

    26 9 Отговор

    До коментар #3 от "Само питам":

    Да лишаваш хората от вода ,ток,храна,да им обстрелват джамиите викаш е нормално не е "мерзавщина" Много сте двулични вие демократите...
  • 6 АУУУУУ

    12 20 Отговор
    ТЕПЪРВА ПАЛЕСТИНЧЕТАТА ЩЕ РЕВАТ ЧЕ СА ЖЕРТВИ.......НОООО УДОБНО НЯМА ДА УТОЧНЯВАТ ЗАЩО ........ПРОБЛЕМЪТ ИМ Е ЧЕ ТОЗИ ПЪТ ИЗРАЕЛ НЯМА ДА СПРЕ ✌️✌️✌️✌️

    Коментиран от #15

  • 7 Мефистофел

    12 2 Отговор
    В една от предишните статии обещах на един от коментиращите подробности за историята на конфликта.
    За да си изясним кой е прав и кой е виновен, е необходимо да се върнем назад в историята. Монго назад. Но да се съсредоточим върху основните събития, тъй като тук не е правилната платформа за навлизане в детайли.
    Всички знаем как Мойсей е извел евреите от Египет, чукнал с жезъла, морето се отдръпнало (де-факто отлив), стигнали до днешната територия на Израел. После тези земи са завладени от римската империя (70г. от н.е.), която с присъщата си жестокост изпепелява всичко. Единственото останало е една стена, която всички знаем като "Стената на плача". С изпепеляването въпросът не се изчерпва. Прогонват и населението, и го разсейват във всички посоки. В продължение на столетия, евреите запазват "историческата памет" и не престават да се стремят да се върнат.
    Набързо превъртане напред - после тези територии влизат в състава на Османската империя, като с почти неизменен статут остават до Първата Световна Война. В резултат от победата на Антантата, територията минава под британска администрация, но не е включена в състава на империята. Великобритания я получава като "подмандатна територия". Британия издава декларацията на Белфур (Artur James Balfour Declaration), в която се обявява готовност на британското правителство, някога, в неопределено време, да обсъди възможността за създаване на подмандатната територия на еврейска държава. Знаем ги тия "готовност", "ня

    Коментиран от #10

  • 8 вие с розовите очила

    20 6 Отговор

    До коментар #3 от "Само питам":

    не виждате мерзавщините на изсраел и фащ през годините а виждате само каквото ви наредят и за това и сега ви се привиждат мерзавщини … все едно тебе да те обиждат че си нормалнен и ти няма да издържиш един ден и ще ревнеш че не е правилно да викат нирмален че така и с хамас някви си навлеци дошли им в територията и ги наричат терористи защото не си дават земята на чуджи и кво очаваха да се случи ?

    Коментиран от #18

  • 9 зачуден

    14 12 Отговор
    Брейй ,каква радост за чалмалиите ! Ликуват навсякъде /най вече в Германия ,Швеция и Белгия/ ! Убили 900 невинни ?! Сега ,за всеки един убит от тях - палестинците ще дадат по хиляда убити , жилищата им ще бъдат сринати ,достъпът до вода ,храна ,ток ,горива и медицинска помощ - спрян и ще бъдат оставени спокойно да изпопукат от глад . Та се чудя - на какво се радват ???!!!
  • 10 Мефистофел

    16 3 Отговор

    До коментар #7 от "Мефистофел":

    Продължение:

    Знаем ги тия "готовност", "някога", "да се обсъди" ... и т.н. Англосксонски изразни средства - обещаваме да обсъдим въпроса. Хехехе, и фатмакът в казармата викаше - въпросът с банята е решен, баня няма да има. Но да продължим със сериозната част. Тъй като ингилизите не си мръдват пръста, евреите започват да се съпротивляват срещу империята. Редовно се извършват нападения срещу седалища на британските власти. Нали се сещате? По турско време беше "хайдутите запалиха конака", по фашистко "партизаните взривиха общината" ... В днешно време се казва "терористите" извършиха ... абе нещо си. Еврейчетата и те така са се борили срещу ингилизите. Една от най-известните акции е взривът на хотел "Цар Давид", 22 юли 1946 г. Загиват 91 високопоставени военослужещи и чиновници на Короната. Де-факто, седалището на британската администрация. Не искам да вземам страна, но действията на еврейчетата са си имали причина. След Втората Световна Война, емиграцията към историческите еврейски земи силно нараства. Ингилизите, в традиционен за тях стил, са спирали прииждащите кораби и са ги натирвали на Кипър в концентрационни лагери. Британците! След ВСВ! Следващият път като посетите Кипър, поинтересувайте се. Запазени са мемориали от тези години, можете да ги посетите - британски концентрационни лагери, при това построени от все-още неосвободени нацистки пленници. Густо, а? Хмммм. Ако някой се сети защо инфото не се публикува навред, ще го черпя троянска сливова.
    И

    Коментиран от #11

  • 11 Мефистофел

    14 2 Отговор

    До коментар #10 от "Мефистофел":

    Продължение:

    И тук стигаме до ролята на СССР в създаването на еврейската държава. Под ръководството на Сталин, се взема решение, че това е в интерес на СССР. Логиката е много проста - Съветският Съюз е спасил милиони евреи, ако си създадат държава, тя ще е приятелска и ще се увеличи влиянието на СССР на Близкия Изток. Йосиф Висарионович Джугашвили става върл лобист за създаването на Израел (барабар с Бен Гурион). Току-що създадената ООН, приема решение за създаване на Израел, но за да не е изцяло по волята на грузинеца, разделят територията на 2 части. Малко за евреите и малко за палестинците. Решението е за създаване на две държави на бившата подмандатна британска територия. На 14-ти Май 1948г. е провъзгласено създаването на Израел. Палестинците, както и голяма част от арабския свят, не са съгласни с отредените им граници, буквално на следващия ден започват война. Шест държави съседки на Израел се включват в нея. И тогава Съветският Съюз застава на страната на евреите, което им помага да си запазят държавата. Тогава "секторът Газа" се е намирал под египетски контрол. Но ... после Израел става американски съюзник, Сталин разбира грешните си надежди за зона на влияние в региона. Следват и още войни, при които Израел фактически разширява териториите си извън границите, отредени от ООН (което включва и секторът Газа), но тогава СССР вече е на страната на арабите. Нали знаете за шестдневната война през 1968г.? Точно тогава Газа е окупирана от израелската ар

    Коментиран от #12

  • 12 Мефистофел

    18 2 Отговор

    До коментар #11 от "Мефистофел":

    Продължение:

    Точно тогава Газа е окупирана от израелската армия. Последват десетилетия от преговори за разрешаване на тлеещите конфликти. Ехуд Барак и Ясир Арафат бяха близко до постигане на решение, но ... то на Близкия Изток нищо не се решава лесно.
    Стигаме до 2005, Израел частично евакуира заселници и военни сили от Газа, в знак на добра воля. На палестинците пак не им беше достатъчно. Оттук нататък новата история е известна.
    Трудно е да се съди кой е виновен и кой е невинен. По моето скромно лично мнение, на този конфликт не му се вижда края, особено като се вземат под внимание манталитетът и войнствените традиции на местните народи. Съвременната младеж, закърмена в холивудски стил, най-вероятно ще се зареди с пуканки и кока-кола и ще гледа сеир.
    Извинявам се, ако съм ви досадил с дългото писание!

    Коментиран от #14

  • 13 да би мирно седяло ...

    7 14 Отговор
    Очевида е намесата на Кремъл в този конфликт . Сигурно Путин си въобразява , че заради Израел ,НАТО и САЩ ще забравят за Украина . Единствено ми е жал за горките палестинци , предстои им да се убедят от първо лице , защо армията на Израел се смята за една от най добрите , добре въоръжените и мотивирани армии в света . Обаче , и те като нас , сами са си избрали кой да ги управлява ,така че ... сега , дупе да им е яко .

    Коментиран от #17

  • 14 да разбира ме че

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "Мефистофел":

    докато има изсраел ще има конфликт няма изсраел няма конфликт … колко е простичко ! инъче това с измяната на изсраел към русия го има и към хитлер същия момент пак отново измяна е какво да очакваме от такова племе?

    Коментиран от #16

  • 15 Момчил

    12 6 Отговор

    До коментар #6 от "АУУУУУ":

    Израел си търсеше повод да избива безразборно и си го създадоха. Нали не вярвате ,че израелските служби били изненадани и т.н .:) Колкото американските служби не били знаели за 11 септември или Пърл Харбър. Създава се причина за пред обществото и света и сега избиват невинни палестинци. Както впрочем са правели от 1948г. Обвиниха и Иран и не бих се учудил да се готви дълга война на Израел с Иран ,в която да "помагат" САЩ.
  • 16 Мефистофел

    11 3 Отговор

    До коментар #14 от "да разбира ме че":

    Да ти кажа честно, не вярвам да е толкова просто решението (колкото и да е цинично). Всеки си иска своето. Интересите се застъпват. И както знаем, по тези региони правенето на отстъпки, в интерес на достигане на споразумение, се възприема от народните маси като национално предателство. Трудно ще се намери лидер, който да се опита да стигне до споразумение. Може и да греша, но аз по-скоро го виждам като вековна война.
  • 17 Момчил

    7 4 Отговор

    До коментар #13 от "да би мирно седяло ...":

    И защо Путин да е на страната на арабите като самият той е с майка еврейка и по еврейската религия е евреин? Русия "очевидно" подпомагала "Хамаз" да напада Израел. Как ви ги раждат тия щуротии главите се чудя... Ходете по-често на лекар да се преглеждате препоръчвам.
  • 18 М Илиев

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "вие с розовите очила":

    Вие с червените очила каквото виждате -все е лъжа
  • 19 Факт

    7 6 Отговор
    Навсякъде пише терорът в и$раел, а никъде не се споменава, че за терорът върху Палестина години наред почти ежедневие ! Хиляди убити, измъчени и тормозени палестинци ! Свобода за Палестина ! Върнете територията алчни евреи !
  • 20 факт

    6 6 Отговор
    Мошениците с големите носове ще обявят и 90 000 жертви - както по времето на ВСВ лъгаха и продължават да лъжат за ония 6 милиона хаха ! На евреи - вяра никога !
  • 21 Роза

    11 1 Отговор
    Няма какво да се лъжем-там конфликтите са от години и няма лесно разрешение.Едно е сигурно-всяка война,особено ако е наблизо,представлява реална опасност!Дори ако не ни засегне във военно отношение,ще се отрази неблагоприятно върху световната икономика,а в частност и върху нашата!Само глупаците се радват на войните,които за тях са като филм или компютърна игра!На войните се радват и търговците на оръжие,които богатеят от тях!"Хора,бдете,за да има мир!"-отдавна забравени думи от някогашна антивоенна песен.

    Коментиран от #27

  • 22 Евреите сами си го повикаха,

    6 6 Отговор
    години наред биеха по Газа, сега реват когато палестинците си търсят правото. Същият сценарий по украински. Сутринта зам.посланика на Израел, не реве за причините за това нападение на палестинците, а все за някакви недоказани, а вероятно измислени евреи-заложници говореше, че били взети за заложници. Това ще е повода евреите да навлязат в Газа, уж да освобождават заложниците. Наистина са гадни номерата им, не случайно 2000 години са без държава.
  • 23 Наблюдател

    9 6 Отговор
    Странни същества са русофилите. Досега подкрепяха терористичните действия на Русия в Украйна и масовите убийства на цивилни и деца от руски обстрели, сега подкрепят палестинските терористи и убийствата, които извършват.

    Коментиран от #24

  • 24 Няма нищо странно

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Наблюдател":

    Комунистите, русофилите и българите от "Възраждане", които най много се хвалят пред Света че в 2СВ са спасили българските евреи от фашизма, сега да подкрепят палестинските терористи подържани от терористично фашистка Русия извършваща разрушения и убийства над цивилни в Украйна и които сега палестинците също извършват с терористичните си атаки срещу евреите в Израел...!!!

    Коментиран от #25

  • 25 Факт

    1 3 Отговор

    До коментар #24 от "Няма нищо странно":

    А че евреите избиват палестинци в пъти повече години наред, никой не обръща внимание ?

    Коментиран от #26

  • 26 Друг Факт

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Факт":

    Да, евреите избиват само палестинци-терористи, а на стотици хиляди други палестинци са осигурили работа и дали жилища за живеене в Израел...!
  • 27 Мефистофел

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Роза":

    Щеше ми се да мога да ти дам повече от един +.

    Коментиран от #28

  • 28 Роза

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Мефистофел":

    Благодаря за оценката!Вашите коментари по-горе също говорят за добра ерудиция!