Last news in Fakti

10 Октомври, 2023 12:35 3 584 33

Ивицата Газа: най-важните факти

  • израел-
  • хамас-
  • палестина-
  • газа

Липсата на перспективи, особено за младите, допринася за способността на Хамас да продължава да мобилизира подкрепа

Ивицата Газа: най-важните факти - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Колко души живеят в ивицата Газа, откога Хамас я управлява и как се снабдява с жизненоважни продукти? Отговорите на тези и други въпроси даваме в този текст:

Ивицата Газа е един от най-гъсто населените райони в цял свят. Тя граничи с Израел, Египет и Средиземно море.

На 7 октомври военизираната ислямистка палестинска групировка Хамас нападна Израел от ивицата Газа. Германия, Европейският съюз, Съединените щати и някои арабски държави я клафицират като терористична организация.

Ивицата Газа обхваща територия с ширина приблизително 10 километра и дължина 41 километра. Малко над 2 милиона души живеят там. Това прави по около 5500 души на квадратен километър. За сравнение - средната гъстота на населението на Израел е около 400 души на квадратен километър.

Кой живее в ивицата Газа?

Ивицата Газа е населена с палестинци. Сред тях има както жители, които живеят там от поколения, така и много бежанци. Последните са избягали след създаването на държавата Израел през 1948 г. и последвалите военни конфликти между израелци и палестинци.

Повечето жители живеят в северната част на територията и особено в град Газа. Населението на района е много младо. Почти 40% от него са деца и младежи под 15-годишна възраст.

Каква е разликата между Газа и Западния бряг?

Палестинските територии се състоят от ивицата Газа и окупирания от Израел Западен бряг. Западният бряг, включително Източен Йерусалим, граничи с Израел, Мъртво море и Йордания.

Западният бряг се различава значително от ивицата Газа. Той е много по-голям и има по-малка гъстота на населението. Управляван е от партия Фатах, най-силната фракция в рамките на Организацията за освобождение на Палестина (ООП), която признава правото на съществуване на Израел. Повечето западни държави я приемат като официален представител на палестинците.

Кой управлява в Газа?

От 2007 г. ивицата Газа се управлява от войнстващите ислямисти от Хамас. Организацията отхвърля възможността за мирен процес с Израел. Групировката посочва унищожението на Израел като своя цел.

В продължение на години от ивицата Газа се изстрелват ракети към територията на Израел. Въпреки това атаката, която започна на 7 октомври, представлява драматична ескалация на многократно избухвалия и преди това конфликт.

Защо ивицата Газа е изолирана?

Откакто Хамас пое властта през 2007 г., ивицата Газа е определена от Израел като "вражеска територия". И до днес тя остава в голяма степен изолирана. Израел контролира достъпа до нея по земя, въздух и море.

Хамас продължава атаките си срещу Израел и ги описва като "самозащита". В миналото това доведе до 4 сериозни военни конфликта с израелската армия - в периода 2008-2009 г., през 2012 г., през 2014 г. и през 2021 година.

Блокадата на Газа до голяма степен се споделя и от единствения ѝ друг съсед - Египет. Икономическата изолация на ексклава доведе до драстично влошаване на живота на населението, живеещо в бедност. Около 40% от жителите на ивицата Газа между 15 г. и 24 г. са безработни.

Липсата на перспективи, особено за младите, допринася за способността на Хамас да продължава да мобилизира подкрепа.

Как ивицата Газа се снабдява с продукти?

Между Израел и Газа има контролно-пропускателен пункт за хора - в Ерез, както и КПП за стоки - в Керем Шалом и Суфа. Граничният пункт за Египет се намира в Рафах.

Вносът на стоки се контролира стриктно от Израел, включително за да бъде предотвратена контрабанда на оръжия. Границата с Египет също често е блокирана. Когато това стане, Хамас се опитва да внася незаконно стоки чрез мрежа от тунели.

Ивицата Газа в голяма степен е зависима от международната помощ, като по данни на ООН на нея разчита около 80% от населението. Ситуацията е особено трудна за многобройните бежанци, които все още живеят в лагери и са изцяло зависими от доставките на помощи.

Ивицата Газа страда и от редовни прекъсвания на тока. Често електричеството има само по няколко часа на ден. Водата също е недостатъчна. Голяма част от жителите не разполагат с достъп до чиста питейна вода. Здравната система също е зависима от международната помощ. Тя е силно претоварена, особено във време на военни конфликти с Израел.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гьобелс

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    Е соросоид не може да му се вярва на думите

    Коментиран от #27

  • 3 да де

    31 4 Отговор
    Само на мен ли картината която е описана в статията за палестинците живеещи там ми прилича на концлагер, ако греша поправете ме.

    Коментиран от #32, #33

  • 4 ...

    27 11 Отговор
    Абе Давидовото царсство (1000 години преди Христа) да не са били чалми бе? Израилско и Юдейско царство и те ли са били с чалми? От 636 г. сл. Хр. започва арабското нашествие, продължило до 1099.
    ЧАЛМИТЕ ИДВАТ ПО ТИЯ ЗАЕМИ. ТЕЗИ ЗЕМИ НЕ СА ТЕХНИ !Аре малко от малко да прочетете история

    Коментиран от #7, #23, #29

  • 5 Леля Гошо

    18 8 Отговор
    Много едностранчива, леко наивна статия. От нея излиза, че ситуацията в Газа е лоша, защото ... ами просто така се случва, зле е защото не е добре. А как става така че не е добре не се коментира, защото не е политически коректно
  • 6 Ивицата Газа: най-важните факти

    9 13 Отговор
    Газа – 16 години под блокада:

    „Поради сухопътната, въздушната и морската блокада на Израел повече от два милиона души са били хванати в капан в ивицата Газа от 2007 г. насам. Това засегна всеки жител на Газа, както и всички сектори на икономиката.
    ✔️Население – 2,3 милиона души
    ✔️Площ – 365 кв. км (един от най-гъсто населените райони в света)
    ✔️Процент на безработица – 45% (един от най-високите в света)
    ✔️Семейства с непостоянен достъп до храна – 64% (най-вече в селските райони)

    Израел атакува Газа 5 пъти
    ❌2008-09 – атаката продължи 23 дни
    ❌2012 – атаката продължи 8 дни
    ❌2014 – атаката продължи 50 дни
    ❌2021 - атаката продължи 11 дни
    ❌2023 – атаката започна на 7 октомври”

    Коментиран от #8

  • 7 Соваж бейби

    7 14 Отговор

    До коментар #4 от "...":

    Изобщо не си чел история и не си бил по тези земи!Не се излагай публично .Започни от началото и какво е правил Рим/Византия там първи?

    Коментиран от #9

  • 8 ко каза

    15 5 Отговор

    До коментар #6 от "Ивицата Газа: най-важните факти":

    израел ли атакува Газа? А стига бе? А те се отбраняваха ... уау... ква манипулация елементарна.
  • 9 ...

    11 2 Отговор

    До коментар #7 от "Соваж бейби":

    момченце сладко.. седи и чети. не ми говори кой е чел и кой не. малко от малко се образовай.

    Коментиран от #10

  • 10 Соваж бейби

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "...":

    Хмм значе искаш да ми кажеш че избиването на берберите и пръскането им...Египет,другата епоха пазители на корана Мароко/Турция...нахлуването в Европа -Испания,Франция,Германия...и балканите е било изцяло арабскомисюлманска идея без да имаме пръст белите християни/католици..?Ей така без причина са ни нападнали?

    Коментиран от #13, #14

  • 11 хихихи

    8 10 Отговор
    Газа маза хамаз камаз. Закривайте тая простотия вече. Че путинофилите ни се изталибанчиха горките.

    Коментиран от #20

  • 12 Иван

    12 2 Отговор
    Айде пак Зелето тръгна! Пишете за демонстрациите в Западна Европа и какво предупредиха арабите там! Но пълно мълчание де.
  • 13 ...

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Соваж бейби":

    Седни и чети ти казах бе. Берберите са предимно в Мароко и Алжир. Това че са ги ползвали като войнствени племена в личните си войни някой страни не ги прави народ от там. Еееееееееееееее.... прекаляваш вече. ЧЕТИ ! Гледай датите.... чалмите идват хиляди години по-късно.

    Коментиран от #16

  • 14 википедия

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Соваж бейби":

    Берберите са живели в Северна Африка между Западен Египет и Атлантическия океан от толкова отдавна, отколкото въобще могат да се намерят някакви свидетелства за обитателите на тези земи. Те често са споменавани в древни египетски, гръцки и римски източници. Берберски групи са споменати за първи път писмено от древните египтяни по време на додинастичния период, а по-късно по време на Новото царство египтяните се бият с племената мешвеш и лебу (либийци) по западните си граници.
    Нищо общо с Палестина и Израел

    Коментиран от #17

  • 15 Културен справочник

    3 3 Отговор
    Тази вече Азис ще пее на съветския паметник. За подръжниците на хамас.
  • 16 Соваж бейби

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "...":

    Остави днес какво се случва!Чела съм история когато пораснах от А до Я не само в учебника какво пише .И си дадох отговор защо така е било и ние сме имали кошмарни моменти .Не сме виновни че сме се родили в Европа или другите там,виновни са тези които започват войни за първите ти казах носим си последствията на дедите лудите императори .Какво са правили в Египет повече от 20 века ?и по другите им земи ?та и до днес ?
  • 17 Соваж бейби

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "википедия":

    На френски има много информация,за тях били са мирни и работни хора без писменост ....

    Коментиран от #19

  • 18 кална вена

    2 4 Отговор
    да стана ни ясно , че израел е натрапена държава....
  • 19 ...

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Соваж бейби":

    Стига лъга бе. Оля се.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Търновец

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    Турско Еврейската партия в Бавария и Есен на местните избори губи гласове а е все по възможна бъдеща коалиция между двете Християнски партии и новата партия на патриотите които са срещу Немско оръжие да се праща в Украйна, а в Конгреса на САЩ влизат също хора със собствено мнение, Американците дават твърде много на Израел и Украйна, дори пращат самолетоносач а там часовия разход е поне милион долара
  • 22 Аха

    1 3 Отговор

    До коментар #20 от "що не одиш..":

    А съгласните са Руслямистан и Иранистан на които си подавсш трибуквието.
    Аре идвам да делим апартамента ти.
  • 23 Търновец

    2 6 Отговор

    До коментар #4 от "...":

    Тюрбани - гледайте "Книга на Джошуа" как около 30 Юдеи духовници с тюрбани на главите духат в едни тръби срещу крепостната стена на Йерихон и така с духане според тази верска книга Юдеите съборили крепостните стени на Йерихон, станало преди около 3500 години.

    Коментиран от #24

  • 24 ...

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Търновец":

    С глупости не ми се занимава. Седни и чети

    Коментиран от #25

  • 25 Търновец

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "...":

    Нали искаш история и питаш чалми ли са носили? Историята на Двуречието почва преди 12000 години, ако знаеш Английски и Немски......

    Коментиран от #28

  • 26 Калпазанин

    4 3 Отговор
    Истината и фактите за еврейското зеле няма ивица газа няма западен бряг няма исраел, има само Палестина.
  • 27 Рошко

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гьобелс":

    Който владее ал акса, той владее света. А евреите искат да я разрушат. Четете хора четете и се учете, не прилича а си е. Но според медиите и тази долно@@@@@@@медив и още много други за тях това е нормалното сатанизма ни поглъща като сянка
  • 28 ...

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "Търновец":

    И двете зная мойто момче и говорим ьа Израел, а не за Тигър и Ефрат. Седни отвори атласа
  • 29 Калпазанин

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "...":

    Приятел ти си чел ама си недочел, и незнам коя история си чел. Почети още малко истината е там някъде измежду редовете виж там и за ционистите и за католицизма и за юдеизма и за исляма и за православието

    Коментиран от #30

  • 30 ...

    2 2 Отговор

    До коментар #29 от "Калпазанин":

    научи се първо да четеш редовете, па после ми говори за м/у тях.. аре без тъпотии.

    Коментиран от #31

  • 31 Соваж бейби

    3 2 Отговор

    До коментар #30 от "...":

    И за свитъците от Мъртво море .Там също пише че този който виси на дървото е наказан заради престъпление а християните го пише разпънат ..Като цяло излиза малко истина,другата информация е скрита от публиката,друга част нарязана на парчета и скрита или обявена на търг?!но извода е че евреите и другите са си въвели това което на тях им харесва за угодно изводи на учени и аз съм се съгласила с тях .Има и обяснения защо мислят така,четенето е хубаво нещо не боли пробвай и други неща в тази област не само тази история и си направи твои изводи
  • 32 Рашавия

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    А как е било преди терористите от Хамас да вземат властта в Палестина, по времето когато Палестина признава Израел?
    Евреите от пясъците направиха градини, а някакви отрепки постоянно ги обстрелват.
    Кой ги финансира?
    Писах ти + но въпросът остава.
  • 33 Прав си

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    Само газовите камери липсват,но кой знае.