Last news in Fakti

10 Октомври, 2023 11:35 1 848 12

Световният печат за третия ден от войната Израел - "Хамас"

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • бенямин нетаняху-
  • хизбула

Възможно е нападението да накара Израел да се опита да предприеме действия срещу "Хизбула" или Техеран, макар и не преди да се е справил с "Хамас"

Световният печат за третия ден от войната Израел - "Хамас" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Нетаняху нареди пълна обсада на Газа, докато израелските заложници са заплашени от екзекуция", гласи днешното заглавие на британския в. "Индипендънт" за войната между Израел и "Хамас".

Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви, че планира да прекъсне доставките на електричество, храна и гориво за крайбрежния палестински анклав, като добави, че "се бием с хора зверове".

Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че въздушните удари по Газа са "само началото" и обеща да направи "всичко за държаните за заложници израелци". В същото време Абу Обейда, говорител на военното крило на "Хамас", заяви, че ислямистката групировка ще екзекутира заложници, ако ударите продължат.

"Решихме да сложим край на това и обявяваме, че от сега нататък всеки удар по хора в домовете им без предварително предупреждение за съжаление ще води до екзекуцията на един от цивилните заложници, които държим".

По данни на местни медии в Израел са били убити най-малко 900 души, както и близо 500 в Газа, припомня британското издание.

ЕС изглежда отстъпва от предишното изявление на еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей, че Брюксел замразява всички помощи за палестинците, пише британският в. "Гардиън". То предизвика спорове с някои страни членки, включително Ирландия, Нидерландия и Люксембург.

В резултат ЕК заяви, че няма да има замразяване на плащания, макар че добави, че "няма предвидени плащания".

Лондон вече заяви, че ще преразгледа цялата изпращана помощ за палестинците, за да се увери, че терористите не получават никакви средства, отбеляза британското издание.

Израел трябва да помисли, преди да действа срещу "Хамас", пише в. "Файненшъл таймс". Това не е просто поредното развитие на израелско-палестинския конфликт, решение на което може да се намери с познатия танц на посредниците, пътуващи между Израел и Газа и опитващи се да постигнат споразумение, което включва връщане към обичайното. Вместо това израелският удар по "Хамас" трябва да бъде както всеобхватен, така и продължителен. Наложително е да бъдат разбити механизмите на организацията за сигурност, както и тези, които ѝ позволяват да управлява. Но е важно също Израел да покаже дисциплиниран подход към цивилните в Газа - като се въздържа от нанасяне на безразборни удари, като в същото време предоставя помощи за хуманитарните нужди на над 2 милиона палестинци, намиращи се в ивицата.

"Същевременно е изключително важно Израел да извърши задълбочен и откровен стратегически анализ, преди да предприеме по-нататъшни действия", подчертава изданието. Завладяване или продължителна окупация на ивицата Газа са осъществими - но на висока стратегическа цена, включваща жертви, значителни икономически ресурси и потенциални вреди за международния авторитет на Израел. Освен това няма жизнеспособна алтернатива на властта на "Хамас", представлява значително предизвикателство. "Палестинската автономия е твърде слаба и вакуумът във властта вероятно ще бъде запълнен от банди. Това рискува да превърне Ивицата Газа в Сомалия или Афганистан на прага на Израел, което допълнително би застрашило сигурността му", посочва изданието.

Вашингтон предупреди "Хизбула" да не отваря втори фронт с Израел, съобщава френският в. "Уест-Франс", като цитира високопоставен служител на САЩ, свързан с отбраната на страната.

"Силно притеснени сме, че "Хизбула" може да вземе лошото решение да отвори втори фронт", заявил е американският представител.

Изпращането на самолетоносача "Джералд Форд" в Източното Средиземноморие показва на подкрепяните от Иран въоръжени групировки, включително "Хизбула", че не трябва да се съмняват за ангажимента на Вашингтон към отбраната на Израел, според същия източник.

Френският в. "Фигаро" акцентира на критиките, отправени от френския политик Жан-Люк Меланшон към Представителния съвет на еврейските институции във Франция.

Меланшон вече беше изолиран от съюзниците си от френската левица, заради отказа си да осъди безусловно нападението срещу Израел, отбелязва изданието. Въпреки това той реши да отвори нов политически фронт, като обвини съвета, че "следва позицията на крайнодясното израелско правителство" и приема "да участва в шествие с "Национален сбор", партията на Марин льо Пен.

Нападението на "Хамас" предизвиква опасения от ескалация в Близкия изток и извън него, пише френският в. "Либерасион". Никой не може да предвиди докъде ще се стигне след терористичното нападение срещу Израел. Еврейската държава е в шок, докато погребва своите стотици загинали и оплаква заложниците, за които знае, че са застрашени всяка секунда, особено след като "Хамас" заплаши снощи да ги екзекутира. Но ужас изпитват и палестинците в Газа, не всички от които са привърженици на "Хамас" - над 600 души вече са убити, а много други рискуват да умрат под бомбите или дори от глад, тъй като Израел обяви пълна обсада на анклава, който вече е затвор под открито небе. А ако се съди по броя на резервистите, призовани от Цахал, Бенямин Нетаняху явно се готви за дълга обсада.

В същото време има опасност от северен фронт, на ливанската граница, застрашена от "Хизбула". А също и на Западния бряг, където сблъсъците между заселници и палестинци могат да доведат до допълнителна ескалация в региона. За пореден път светът е въвлечен в спирала, водеща надолу. Само че, за разлика от предишните такива случаи, нови елементи усложняват нещата - заложниците, слабите позиции на Нетаняху. Всички погледи следят и реакцията на арабските страни - които "за съжаление, никога не са се интересували от съдбата на палестинците, до степен, че Саудитска Арабия беше готова да ги отпише като начин да се сближи с Израел", отбелязва изданието.

"Настоящата война, разпалвана от Иран, основен поддръжник на "Хамас", ще промени тази ситуация. В този конфликт, който се превръща в глобален, всяка дума и всеки жест са от значение и нека се надяваме, че всички са напълно наясно с това", подчертава "Либерасион".

На опасенията от по-широк конфликт в Близкия изток се спира и в. "Вашингтон пост", като отбелязва, че "стъписващото нападение на "Хамас" на израелска територия замени надеждите за ера на мир в Близкия изток с реалната опасност от нова регионална война".

"Засега вниманието е насочено към непосредствената криза в Газа, съдбата на заложниците и бъдещето на "Хамас". На Израел може да му отнеме седмици или повече, за да изпълни обещанието на израелския премиер Бенямин Нетаняху да "унищожи" военния потенциал на "Хамас", а усилията ще погълнат по-голямата част от военния потенциал на Израел за известно време", подчертава изданието. Но докато Нетаняху обеща да промени Близкия изток, "като причини най-кървавия ден в 75-годишната история на Израел, подкопа дългогодишните изчисления за военното превъзходство на Израел и способността му да устои на натиска да приеме стремежите на палестинците за създаване на държава".

Големият въпрос е дали ескалацията може да бъде ограничена до Газа. Нападението разпали отново пренебрегнатото напрежение, което отдавна стои на пътя на истинския мир - от дестабилизиращата роля на Иран и неговите съюзници до съдбата на палестинците.

"Това лесно може да излезе извън контрол", казва Хюсеин Ибиш, старши сътрудник във Вашингтонския институт за арабските държави от Залива. "Всичко е готово за поредица от събития, които да завършат с нападение на Израел срещу Иран."

"Поредицата от телефонни разговори между регионални и световни лидери бяха насочени към намиране на начини за предотвратяване на по-широка война. Израел омаловажи вероятността Иран да е замесен в нападението на "Хамас", Съединените щати също заявиха, че не са видели индикации за участие на Иран, а Техеран отрече каквато и да е роля - което подсказва, че няма желание за конфликт в целия регион", отбелязва американското издание. До момента всичко показва, че и "Хизбула" иска да остане извън конфликта, смята Лина Хатиб, директор на Института за Близкия изток към Лондонския университет. "Подкрепяното от Иран движение "Хизбула" е натрупало огромен арсенал от ракети, способни да достигнат дълбоко в Израел. Но и Израел може да нанесе огромни щети на Ливан, а "Хизбула" рискува да загуби авторитета си в страната, ако предизвика унищожителна израелска атака", подчертава тя.

Възможно е нападението да накара Израел да се опита да предприеме действия срещу "Хизбула" или Техеран, макар и не преди да се е справил с "Хамас". Но има и друг подход да се подновят усилията за постигане на мирно споразумение, насочено към правата на палестинците, смята каза Абдулхалек Абдула, политически коментатор от Обединените арабски емирства, изразил в "Екс" подкрепа както за "героичната съпротива" на палестинците срещу израелската окупация, така и за усилията за постигане на мир в региона чрез водените от САЩ Авраамови споразумения. Според него нападението на "Хамас" ще забави, но няма да провали настоящия фокус на процеса, който е да се осигури споразумение между Израел и Саудитска Арабия, водещата регионална сила.

То обаче ще засили натиска върху Рияд да включи палестинците във всяко постигнато споразумение, добавя Абдула. "Това е сигнал за събуждане на западните държави да дадат нещо на палестинците. Израелците нямат друг избор - те трябва да се примирят с факта, че окупацията не е начинът да се справят с палестинците."


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Изгребвайте тинята братя българи

    5 6 Отговор
    Путинофила ни беше кадировец,вагнеровец. Сега е хизболанин

    Коментиран от #3, #8

  • 2 ШибаняхУ...се чувства

    4 4 Отговор
    Употребен,от ПалестинскитеДжинове......и го БОЛИ
  • 3 Изгребвай жидче,изгребвай

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Изгребвайте тинята братя българи":

    Друго ти Не остана,не си Включен в ЗЛАТНИТЕ.....Честито

    Коментиран от #7

  • 4 то може и СЕМ

    5 0 Отговор
    да се намеси . досега заглавията бяха - трета световна, високи цени заради войната до близка държавна граница, започват учения, спешно тагарев в ... , едва началото на началното дезинсектициране на хамас и още много много простотия
  • 5 честен ционист

    1 0 Отговор
    В пятница 13-ти ще ресне нещо.
  • 6 Механик

    4 4 Отговор
    Чак сега Зиления пигмей ще се разсърди сериозно. Ми така де! Може ли всетовните медии да пишат само за тия в Израел? Ми то си е обида бе!
    Ами ако вземе та се разплаче? Ако размаха гневно с пръст и каже, че сте му откраднали детството?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 любител

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Изгребвайте тинята братя българи":

    прав си трябва да се изгребва тинята а тя е сбора от гербери депесари седесари и ПП-предатели подлизурки. хахаха
  • 9 мани беги

    5 1 Отговор
    украйна, израел ... а за протестите по пътищата ни вопъл, ни стон ... за тфа 4и водата стана по-скъпа от олиото, никой нищо не обелва ... бг ко4инка
  • 10 Като знаем кой държи световните медии

    5 4 Отговор
    Още от сега маха да ви кажа, че те всячески ще демонизират палестинците и ще изкарват евреите като чисти и безгрешни и невинни агънца. Но всички знаем каква е истината в действителност. Всичко това се прави за да се подготви общественото мнение за геноцида който ще последва.

    Коментиран от #11

  • 11 ХА ХА

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Като знаем кой държи световните медии":

    Я разгледай видеата с кланета, и после пак кажи за демонизирането.

    Коментиран от #12

  • 12 Еми ако имаш нещо на раменете

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "ХА ХА":

    Ще разбереш, че тия видеа са част от демонизирането. Ти сигурно си мислиш, че хилядите умрели палестинци са се споминали от радост от атаката срещу Израел, а не от израелски куршуми и бомби.