Last news in Fakti

10 Октомври, 2023 17:12 1 969 27

Европа: Най-високият брой бежанци от 2016 насам

  • бежанци-
  • европа-
  • мигранти-
  • унгария-
  • ес-
  • франция-
  • сирия-
  • латвия-
  • убежище

Латвия отбелязва най-голям ръст на търсещите убежище

Европа: Най-високият брой бежанци от 2016 насам - 1
Снимка: Shutterstock

801 459 молби за убежище са подадени от началото на тази година в Европейския съюз, Норвегия и Швейцария. В сравнение със същия период през миналата година, това е най-високият брой от 2016 г. насам. Това става ясно от данни на Агенцията на Европейския съюз в областта на убежището, цитирани от германския "Ди Велт".

Според информацията Латвия отбелязва най-голям ръст на търсещите убежище - с цели 168 процента, сравнено с предходната година. Следвана е от Естония, където бежанците са 119% повече от 2022 г. Това е свързано с увеличения брой хора, които пресичат границите на двете държави от Беларус. Германия е на трето място по брой търсещи убежище - с увеличение от 74 на сто. Там почти всеки трети бежанец идва от Сирия - това се равнява на 27 процента от търсещите убежище. След сирийците, най-много в Германия са афганистанците и турците.

Унгария в дъното на класацията

Във Франция, от друга страна, процентът на увеличение е само наполовина по-нисък от този в тази страна - 37%, според "Ди Велт". В Италия броят е нараснал с 63% в сравнение със същия период на миналата година, цитира вестникът доклада на ЕС.

Някои държави регистрират и спад на броя молби за убежище. Според доклада най-голям е спадът в Дания (56%), Малта (54%), Кипър (52%) и Австрия (41%). Страната с най-малък брой търсещи убежище през тази година е Унгария, в която са регистрирани само 26 молби за убежище.

Плановете на ЕС за реформа

ЕС планира да противодейства на мигрантите, които нямат големи шансове за закрила, с ускорени процедури по външните граници на ЕС, обяснява “Ди Велт”. Това обаче ще засегне само една четвърт от пристигащите. Всички останали кандидати ще преминат през редовната процедура за предоставяне на убежище, която често отнема години.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    26 1 Отговор
    Мигрантите в знак на благодарност трябва да вдигнат паметник на Меркел ханъм.
  • 2 Калпазанин

    26 5 Отговор
    Докато има краварски бази в Ес, ще има и бежанци
  • 3 Русофил

    9 22 Отговор
    БГ да затвори границите незабавно за араби и руснаци с оглед на последните събития.

    Коментиран от #5, #6, #7, #9, #10, #11

  • 4 Текумзе

    17 1 Отговор
    Бледоликите да не приплакват.Няколко хиляди канута са насочили носовете си към вашите брегове,хляб,сол и огнена вода очакваме като стъпим на пясъка.Аз казах - Хау!
  • 5 Затвори си гагата,че

    15 4 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    ще лапнеш крилатУй

    Коментиран от #8

  • 6 Офф..

    10 3 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Ти си па най-низшата раса,кой ти даде глас? От племето Опинец ли си или от Сървул-Дакота?

    Коментиран от #12

  • 7 Лекар инжннер

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Идем Лекари и Инженери курди и афганци да те пазим от Русия.
  • 8 Тиква

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Затвори си гагата,че":

    То той от отдавна го …. Но от тази преписана статия освен статистики друго няма! Няма я Мара умното или ДжамбАСтайков да изръсят нещо друго преписано от някъде! Интересно, има сайт Факти, а няма кой една статия да напише!
  • 9 Тъмен Балкански

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Субект маскирал се като русрфил ..
  • 10 Ердо

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Не се ста хувай , пазя те !
  • 11 Ахмет

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Пазим те !
  • 12 Русофил

    1 10 Отговор

    До коментар #6 от "Офф..":

    Моят глас е от човек, а не от някаква руска програмка като теб.

    Коментиран от #27

  • 13 ЕС сам си е

    17 2 Отговор
    виновен. Кани ги, събира ги по Средиземно море да не се удавят, и не ги пъди когато войните приключат. Нас обаче ни критикува защо не ги хващаме по границата с Турция и част от тях успяват да се доберат до тях. Не ни позволяват да ползваме оръжие за охрана на границата и да ги вкарваме в затвора за 1г по нашия закон за нелегалното ѝ преминаване. Като дойдат в ЕС се отнасят към тях като към дълго очаквани гости - веднага квартира, мед. обслужване, пари всеки месец, а те хукват по кръчми, бардаци, наркотици, искат джамии, халал, закачат жените, убиват, правят атентати, възмущават се от нашия начин на живот, не искат да работят.
  • 14 ЕС трябва да

    8 2 Отговор
    изработи един списък със страните в които има войни и, че само оттам се приемат бежанци. Списъкът да се осъвременява ежемесечно и емигрантите от мирните държави да се връщат още от летището/границата щом нямат визи. За всяка от страните в която има война да се процедира избирателно с бежанците и да се връщат в съседна страна на воюващата. ЕС да подпомага тия приемни страни до края на съответната война.
  • 15 фучус

    1 1 Отговор
    Честито на приболтите!
  • 16 Да се оправят

    13 1 Отговор
    законите за социални помощи в страните от ЕС така, че от тях да се възползва само местното население. Дошъл някой от Сомалия и хоп - жилище, пари, кола без да работи. Щом в страната от която идва няма война - на първия самолет и да си ходи. Афганистанците например от кого бягат?
  • 17 Върхът на лицемерието

    13 1 Отговор
    е Германия. Правителството им е отпуснало средства на НПО да събират с кораби по Средиземно море емигранти (да не се удавят, не било хуманно) и ги карат в... Италия. Италианското правителство протестира, но му беше отговорено, че имало квоти за прием по целия ЕС. Да ги поканиш (Меркел) и после да ги водиш в съседа ... просто нямам думи.

    Коментиран от #19

  • 18 Да е ясно

    9 2 Отговор
    Това са нашественици, не са бежанци. Като се разбунтуват край с Европа. Русия е във война. На Китай пускаха и ще пуснат пак вирус. На евреите им гори чергата, цяла Африка е разбутана. Ха познайте кой печели от всичко това
  • 19 Нещо като

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "Върхът на лицемерието":

    Ела на гости, да видиш комшията как черпи.
  • 20 Варненец

    3 4 Отговор
    Ама защо не бягат към рашка се чудя, нали е рай, има ресурси има всичко????

    Коментиран от #22

  • 21 танте Ангела Меркел

    6 0 Отговор
    септември 2015 г. "Елате ВСИЧКИ! Ще се справим!".

    И оттогава е така. На някои много им харесва и потриват ръце. Но общата трагедия и мъка е непреодолима. Създават я управниците с грешната си и порочна политика.
  • 22 и към рашка ТИ бягат,

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "Варненец":

    но не стига до тебе и предпочитат да не ти го казват от посолствоТО. Само за една гдина от осрайна за Русия се изселиха 5.2 милиона. Проследи хотоците миграция в международните сайтове и ще видиш, че Русия е една с най-много на брой имигранти.
    И още - Русия НЯМА колонии по света, от които е ГРАБИЛА и станала тобкова богата като западняците. Какво мислиш, че британците и германците са копали, копали и стигнали това благоденствие. Само погледни как сега макарончо реве за Нигер, откъдето и до днес граби редки метали и злато!

    Коментиран от #24

  • 23 Фори

    9 1 Отговор
    Западно европейците не разбраха че афганистанци африканци и араби не идват в Европа за да работят!
  • 24 Украинците бяха

    0 6 Отговор

    До коментар #22 от "и към рашка ТИ бягат,":

    ДЕПОРТИРАНИ в Русия, целта е после да дойдат там руснаци да живеят, а украинците в Сибир. Същото направиха и в Крим. Сега обещават на войниците си апартаменти в Мариупол и другите крайморски градове в Украйна. Затова могилщиките са от затънтените краища на блатната държава.
  • 25 тиквенсониада

    5 0 Отговор
    А някой знае ли къде избяга и се скри мис Бикини Борислава Йовчева - бойковата изгора ? Бежанка ли е момичето и от какво бяга и се крие ?
  • 26 Соваж бейби

    3 0 Отговор
    В Франция процента бил по нисък?В кой смисъл ,тези на улицата с палатки под подлези тези броят ли се ?А другите от преди в гетата освен че се размножава всяка година,кани роднини или жени от родината си за ражданията имам в предвид не трябва да спират размножаване ?!Затворите и те били пълни/и там няма места/ като статистиката 60 на 100 и 75 на 100 мигранти в големите градове малката част французи ама и тя не е ясна от новите французи или кореняци тукашни.Има и добри хора изучили се не казвам че всички гледа келепира и лежи на социални ама са малко.И до кога ?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.