Last news in Fakti

18 Октомври, 2023 19:01 2 087 16

"Хамас" води революционна война ала Мао Дзедун

  • хамас-
  • израел-
  • исмаил хания-
  • газа-
  • хизбула

Важното в очите на "Хамас", за което целта винаги оправдава средствата, е стратегическата му цел да бъде постигната

"Хамас" води революционна война ала Мао Дзедун - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В историята на съвременните асиметрични войни стратегията на "Хамас" не е нищо ново. Палестинското ислямистко движение прилага теорията за революционната война, популяризирана от Мао Дзедун и анализирана от френските офицери Лашрой, Тринкие и Галула, на базата на войните в Индокитай и Алжир. Това пише в анализ на страниците на френския всекидневник Le Figaro военният кореспондент и политически анализатор Рено Жирар.

Първият принцип на революционната война е, че нейният боец ​​трябва да бъде като риба във вода сред населението, което твърди, че иска да освободи. Такъв е случаят с бойците на "Хамас" и техните семейства, които не могат да бъдат разграничени от останалите палестински домакинства. Същите джамии, същите училища, същите магазини, същите жилища, същите коли, същите дрехи. Ракетите могат да бъдат изстреляни някоя вечер от "Хамас" от джамии или училища, които на следващия ден ще бъдат посещавани от напълно мирни семейства.

Вторият принцип на революционната война е насилието да бъде доведено до своя апогей, за да се предизвика крайна поляризация в обществата, които се стремим да разделим по херметичен начин. Това правят лидерите на Фронта за национално освобождение (ФНО) Ясеф Саади и Бен М"Хиди в Алжир през 1956-1957 г. Кървавите терористични атаки хвърлиха град Алжир, тогава населен предимно с европейци, в ужас, гняв и омраза. Тълпата, възмутена от ужаса на зрелището на жени и деца, разкъсани на парчета от бомбите, поиска незабавно, сляпо отмъщение. Започна адският цикъл атаки - репресии. Свирепите репресии ще бъдат наречени Битката за Алжир от парашутистите на генерал Масу, на когото лявото правителство даде пълни правомощия. Арести, мъчения, изчезвания. В голям мащаб. Повече от 4000 заподозрени изчезват, което води до оставката на генералния секретар на префектурата, отговарящ за полицията. Атаките в Алжир бяха спрени, Фронтът за национално освобождение (ФНО) беше обезглавен. Той загуби тактически, но спечели стратегически. Защото голяма част от алжирците-мюсюлмани, дотогава неопределили се, преминават на негова страна от солидарност с жертвите. След като битката беше широко разгласена, ФНО стана известен в целия свят. Раздорът е от полза за врага, защото много французи не одобряват използването на изтезания от тяхната армия.

Избивайки повече от хиляда невинни израелски цивилни при атаката си на 7 октомври 2023 г., "Хамас" знаеше много добре, че ще донесе огъня на отмъщението в Ивицата Газа. Той знаеше, че ЦАХАЛ ще бомбардира масово, че съпътстващите жертви ще наброяват хиляди и че по този начин ще постигне желаната поляризация. В революционната война състоянието и съдбата на жертвите нямат никакво значение в очите на воюващите. По-голямата част от жертвите на 7 октомври, жители на гранични кибуци или посетители на рейв партито, бяха леви израелци, желаещи да дадат права на палестинците. Това обаче е без значение.

Важното в очите на "Хамас", за което целта винаги оправдава средствата, е стратегическата му цел да бъде постигната. И тя беше постигната. Палестинската кауза се завърна на преден план на световната геополитическа сцена. Телевизионните кадри се въртят един след друг. Израелските смъртни случаи постепенно се забравят и се говори само за палестинските жертви на бомбардировките на ЦАХАЛ. Мюсюлманите по света се обединяват срещу еврейската държава и много малко се осмеляват да осъдят "Хамас". Много малко хора се осмеляват да кажат, че това движение на Мюсюлманските братя в продължение на петнадесет години е взело цялото население на Газа като заложник, без да им позволи ни най-малка свобода на изразяване, и най-малко участие във вземането на решения.

Израел се върна дипломатически в състоянието, в което беше през 1982 г., годината на нахлуването му в Ливан. Саудитска Арабия се готвеше да установи дипломатически отношения с него, но вече не може да става въпрос за това. В някои западни университетски кампуси левичари и уокисти открито се застъпват за санкции срещу Израел, бойкот на неговите продукти и спиране на международните инвестиции на територията му. Изправени пред ужаса на 7 октомври 2023 г., израелските стратези ще трябва да покажат повече хладнокръвие от американците след 11 септември 2001 г.

Как да реагирате, без да прекалявате, как да не се оставите да бъдете въвлечени в безкрайна спирала от насилие?

Едно нещо е сигурно, един ден израелците ще трябва да подновят преговорите с палестинците. Ето защо е спешно да се възстанови формулата на Ицхак Рабин: "Ще се боря с тероризма, сякаш не сме преговаряли, и ще преговарям, сякаш не е имало тероризъм!"

превод: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    6 1 Отговор
    Малко като войната на нацбата под полите на стервите в Азовстал се получава, с тая разлика, че на тия никой няма да им дава пушкала.
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 9 Отговор
    Хама са Терористична организация като Даеш Идил
    Ид Алк айда
  • 3 Факт

    10 12 Отговор
    "Ракетите могат да бъдат изстреляни някоя вечер от "Хамас" от джамии или училища, които на следващия ден ще бъдат посещавани от напълно мирни семейства."

    Изводите са, че в Газа няма "мирни" жители или "мирни" обекти. Когато криеш под джамия или болница ракети, не очаквай пощада.
  • 4 Майна

    15 7 Отговор
    Да погледнем ситуацията:
    Русия предложи свикване на спешно заседание за решаване на прекратяване на кръвопролитието с решаване на проблема- създаване на държава Палестина както вече е решено от ООН- 1947З,г.
    Зад това предложение застават огромен брой държави
    Другото, което виждаме е решение да бъдат изселени ,,палестинците,, или заличени
    Зад това стоят Израел, САЩ , Великобритания..и пуделите от ЕС..
    Ще видим кое ще последва .
  • 5 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    Терорът е Жестокост
  • 6 Майна

    17 4 Отговор
    Само чуйте изказването на онзи тотално деградирал демент за бомбандировката снощи върху болницата- ,,Разбираме ,че това вероятно е извършено от другия
    .,,ОТБОР,,..
    Вижте какъв изказ,,Отбор,, за избиване. ,а..
    Дотам промиха човеците, че вкарват вече това отношение с подобно речеви послания...
    Ей, събудете се!
    Човеци сме, божи!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Започна медийното облъчване

    8 3 Отговор
    От платените ционистки подл оги
  • 9 Буре без обръчи

    8 0 Отговор
    Почти всички войни и операции на Израел досега са бързи,скоротечни и кратки и това носеше успех. Единствената по-продължителна израелска операция беше "Мир за Галилея" в която Израел постигна тактически победи, но в крайна сметка беше стратегическа загуба. Сега, засега се очертава продължителна операция,а това означава огромен разход на оръжия,боеприпаси и ресурси, отделно жертвите. Израел досега не е водил продържителна война. В "Мир за Галилея " за година време Израил даде малко над 4000 убити и ранени,а сега за 10 дни, вече е дал съпоставими загуби,а ако боевете продължат 1 година? На САЩ ще се наложи да излива ресурси в буре без обръчи в градска война.
  • 10 Объркано Атлантиче

    8 3 Отговор
    Какво излезе в азитските медии:
    Започнаха посещенията в Израел, дойдоха Блинкен и Остин, разбира се, те говореха за любовта си към Израел и безкрайната помощ. Но те се суетиха с причина. Оказа се, че САЩ финансират Хамас всяка година от ерата на Обама. През 2019 г. Тръмп замрази тези плащания. Но още през май 2021 г. администрацията на Байдън ги възобнови. Оттогава са изплатени 360 милиона долара. Предвиждаше се до 2024 г. да им бъдат преведени около половин милиард.

    Информация на Александър Валдман, израелски журналист.
    ..
    САЩ сега подкрепят Израел да унищожи палестинците в ивицата Газа, заради нападението на Хамас, които САЩ финансират от години. Как ви звучи?!
  • 11 Объркано Атлантиче

    10 3 Отговор
    А за ционизма кога ще ни осведомите ?

    През 1975 г. ционизмът е определен като форма на расизъм и расова дискриминация от Съвета за сигурност на ООН.
    През 1975 г. Общото събрание на ООН взе фундаментално решение да осъди ционизма като форма на расизъм и расова дискриминация.

    В основата на приемането на Резолюция № 3379 от 9 ноември 1975 г. са ежедневните нехуманни и репресивни практики на Израел в окупираната палестинска територия.
    Тогава ООН, а по-рано и други международни организации и конференции, осъдиха престъпния съюз на ционизма и южноафриканския режим на апартейд, расистката политика на Израел в окупираните арабски територии, определиха ционизма като заплаха за цялото човечество и призоваха всички народи на светът да се противопостави на тази мизантропска идеология.

    СЕГА Е ЯСНО ЗАЩО???
  • 12 Дурхан

    2 2 Отговор
    Ами 1-1,5 от населението на Газа ще бъде прокудено в арабските страни ,тотална окупация и избиване на терористите ..това ще е
  • 13 ИСТИНАТА

    8 13 Отговор
    Защо Хамас взриви болницата в Газа

    Най-прякото доказателство, че болницата в Газа не е разрушена от Израел, а от Хамас,
    е, че няма кратер от въздушен удар, а е взривена от земята до болницата, където са бойци от Хамас!
    Това се потвърждава и от близките улични видеокамери/на снимката/

    Хамас са терористи, които нищо друго не могат да работят.
    Това са поколение фанатизирани ислямисти джихадисти.

    Хамас се уплашиха на посещението на американския президент Байдън в ислямските държави.
    Хамас се уплашиха че ислямските държави ще прекратят помощите си за тях,
    а Хамаз нищо друго не могат да работят и произвеждат, освен тероризъм.

    Израелските служби са прихванали телефонен разговор между активисти на Хамас,
    които се надпреварвали за заслугите за взривяването на Болницата в ивицата Газа.
    Мирът, означава смъртна присъда за Хамас!

    Естествено, взривяването на Болницата в ивицата Газа е с благословията на терорист №1- Путин.
    Нима Путин не взривява болници и училища в Украйна?

    Войната в Газа не е война между Израел и Хамаз!
    Войната в Газа е война между настоящето и средновековието!

    Войната в Украйна не е между украинци и руснаци!
    Войната в Украйна е между съвременната цивилизация и рарварска Русия, деградирала от 100 години комунизъм!

    Коментиран от #14

  • 14 Българските турци

    5 6 Отговор

    До коментар #13 от "ИСТИНАТА":

    Хамас ,Хизбуллах и всичките подобни прокси организации са терористи и марионетки в ръцете на всеизвестни световни кукловоди ! Време е сериозна мюслюманска държава като Турция да поеме гарантьорството на Палестина и да се мине към законни и легитимни процедури за въвеждане на порядък в Близкоизточният Хаос ! Не е ли комично най могъщата световна сила, да демонстрира военна мощ ,срещу парапланери и ракети от водопроводни тръби и да заплашва суверенни държави за да не се намесват ?!...Не е ли комично в статии по ФАКТИ да се правят нелепи съпоставки с мнения на колонизатори яли пердах от народите , които са експлоатирали години наред ресурсите на страните им ?!...Палестина със решение на ООН има право на земи и държава толкова колкото има и Израел и не е колония на Израел !
  • 15 Залупен русофил

    3 5 Отговор
    Терористи хамас са една измишльотина на раша,много скоро ще изчезнат,САЩ ,Англия и Мосад са се заели да изпарят чаршафите русофили
  • 16 Само деграданти

    1 0 Отговор
    Пишат статий и кометари тук