Last news in Fakti

13 Ноември, 2023 09:01 892 9

Страх от сирене, котки или клоуни: фобиите са част от нас

  • фобии-
  • фобия-
  • клоун-
  • сирене-
  • турофобия-
  • агорафобия

Списъкът на фобиите и маниите е безкраен, а някои от тях са повече от куриозни

Страх от сирене, котки или клоуни: фобиите са част от нас - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Страхувате ли се от жълтия цвят? Не, въпросът изобщо не е свързан с цветовете на политически партии. Просто ксантофобията или страхът от жълтия цвят е една от най-редките, но все пак съществуващи фобии. Нейни подгласници в списъка на редките панически страхове са турофобията - страх от сирене - и сомнифобията - страх от спане. Сред нелепите фобии в момента с пълна сила набира скорост номофобията или страхът да останеш без мобилен телефон или без обхват.

На фобиите и маниите е посветена и книгата на британската журналистка Кейт Самърскейл, която изброява цели 99 такива страхове. Те са подредени в списък от А до Z: от агорафобията - страх от открити пространства, до зоофобията - страх от животни. От тази много забавна, но и много информативна книга научаваме още, че Стив Джобс носеше само поло, а не ризи, защото навярно се е страхувал от копчета - страх, още известен като кумпунофобия. Алфред Хичкок пък е изпадал в паника от яйца, т.е. той е страдал от овофобия. Други хора пък се борят с еритрофобията - страх от изчервяване, хидрофобията - страх от вода и ономатоманията - обсебеност от една определена дума.

Каква част от населението страда от фобии?

Но колко хора все пак страдат от фобии и необичайни страхове? Кейт Самърскейл казва, че е много трудно да се прецени, понеже хората често пъти крият фобиите си. Големите проучвания показват, че около 7% от хората страдат от фобийни нарушения, а в САЩ навярно цели 70 процента изпитват някакъв "неадекватен страх". Закономерно възниква въпросът: Коя фобия е безобидна и коя изисква терапия? Страхът от паяци, известен като арахнофобия, е широко разпространен по цял свят и психиатрите гледат на него като нещо безобидно. Но какво да кажем за абуломанията - състоянието, което води до невъзможност за вземане на решение?

Когато липсата на решителност парализира ежедневието

Тя е открита от американския невролог Уилям Александър Хемънд, който наблюдава свой пациент, обзет от нерешителност по време на събличане. В момента, когато започва да събува едната си обувка, той започва да се чуди дали първо да не събуе другата. После тръгва из стаята, за да размисли по въпроса, но се вижда в огледалото и решава, че всъщност първо трябва да си свали вратовръзката. Започва да я развързва, но отново изпада в колебание и губи цялата си енергия. Хамънд пише, че този пациент многократно тъй и не успявал да си легне вечер, защото до сутринта не можел да се съблече. В рецензията си за книгата Кейт Самърскейл, която е носителка на редица награди, германският седмичник "Ди Цайт" пояснява, че абуломанията е патологична нерешителност, "парализа на волята" поради опасението, че ще се постъпи неправилно. Тя всъщност е резултат от прекалено взиране в самия себе си: човекът си представя многобройни бъдещи реалности и всъщност не може да изключи нито една от тях. В резултат - не може да вземе и решение.

Фобиите и маниите съпътстват цялата човешка история

В рецензията за книгата на германското обществено радио SR2 се казва: "Става дума за хора, които във всекидневния си живот са под въздействието на налудничавости, защото в мозъка им възникват връзки, които за всички останали изглеждат изключително странно". Авторът на тази рецензия припомня, че фобиите и маниите не са нещо ново. През 17 век Нидерландия полудява по лалетата, а това довежда безброй хора до просешка тояга.

Манията по "Бийтълс" също не е изключение: през 19 век много жени сред публиката изпадат в подобен екстаз на концерти на големия композитор и клавирен виртуоз Ференц Лист. А римският император Август се криел в мазето по време на бури, понеже се страхувал много от гръмотевиците. Страхът от клоуни - коулрофобия - не възниква чак след излизането на прочутия роман "То" на Стивън Кинг. Психолозите обясняват още, че хората и най-вече децата се страхуват, защото не знаят какво всъщност се крие зад дебелия грим и маската на клоуна. А за всички любители на домашните котки в книгата има и една лоша новина: на този свят съществуват и хора които страдат от айлурофобия, тоест - страх от котки.

Знаете ли още, че агорафобията, страхът от открити пространства, най-вероятно се появява в Европа, когато модерното градоустройство ликвидира лабиринтите от тесни малки улички, за да отвори място за широките булеварди? И че популярната препоръка на лекарите да се ходи повече пеша и да се правят най-малко 10 хиляди крачки на ден игнорира едно патологичното нарушение на име "дромомания" - компулсивно разстройство, принуждаващо човека да ходи непрекъснато.

За десерт: бамбакомалофобията. Това е неприятното чувство, което изпитват някои хора от звука при разтеглянето и откъсването на топче памук.

Автор: Александър Андреев


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    6 1 Отговор
    Сиренето е особено опасно. Тое е много агресивно и потайно. Крие се в някое каче, покрито със саламура и като усети човек, директно му се нахвърля.
    Особено ако човекът преди това се е "нахвърлял" до козирката.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 За протокола

    4 1 Отговор
    Новините, които няма да прочетете тук:
    "През първите две десетилетия на този век консумацията на антидепресанти в Европа се е увеличила 2,5 пъти - от 30 до 75 дневни дози на 100 души на ден. Сега растежът е много по-бърз. Професионалните оценки на търговците се свеждат до факта, че до 2030 г. пазарът на антидепресанти в Европа ще нарасне още един път и половина, тъй като масовата депресия само се влошава."
    " Според Евробарометър през последната година почти половината от гражданите на ЕС – 46% – са се сблъскали с подобни проблеми. Кривата на медицинската статистика тук тръгна по-стръмно нагоре по време на епидемията от Covid, но когато войната в Украйна се наслои, ситуацията става нетърпима."
  • 4 ти да видиш

    4 2 Отговор
    Гражданите на Украйна със сигурност има фобия от клоуни от зелени клоуни!

    Коментиран от #5

  • 5 Незнаещ

    2 6 Отговор

    До коментар #4 от "ти да видиш":

    Гражданите не зная,но руските военни със сигурност имат такава фобия...

    Коментиран от #8

  • 6 Любопитен

    9 0 Отговор
    Дали има някой с фобия към парите,към многото пари??
  • 7 Въййй...

    2 0 Отговор
    Аз имам страх от амбриажи ! За това не излизам.
  • 8 Механик

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Незнаещ":

    Мдааа, яко имат фобия от Зелински руснаците.
    Толкова много ги е страх, че от страх опукаха целото целокупно нато.
  • 9 Роза

    0 0 Отговор
    Аз пък имам фобия от големи кучета,защото в миналото едно такова ме ухапа.Смятам това за нормална фобия!