Last news in Fakti

13 Април, 2022 14:40 1 928 3

Защо се страхуваме от гледката на кръв

  • кръв-
  • страх-
  • фобия-
  • хемофобия

Фобията може да възникне от негативни преживявания

Защо се страхуваме от гледката на кръв - 1
Снимка: Shutterstock

Страхувате ли се при вида на кръв дори във филм?

Фобията от кръв има много специфични симптоми и дори си има име на психично разстройство – хемофобия. От него страдат около 3-4% от световното население. В това обаче няма нищо лошо – напротив, всички прояви на хемофобия, независимо дали става дума за световъртеж или припадък, са защитни механизми на организма.

Въпреки това си струва да се прави разлика между фобия и защитен механизъм на тялото. Хората с хемофобия често изпитват дискомфорт, когато посещават лекари. Понякога избягват да ходят на лекар. Хемофобията често е придружена от страх от игли, инжекции – трипанофобия, страх от посещение на лечебни заведения, страх от разболяване, нараняване и смърт. Всички тези фобии най-често се формират в детството или се предават по наследство, пише trafficnews.bg.

Фобията може да възникне от негативни травматични преживявания с кръв на почти всяка възраст. Множество филми на ужасите, сцени на насилие в сериали, новини за инциденти и серийни убийства - всичко това се отразява негативно на психиката и пречи на нормалния живот.

Има два начина за борба с хемофобията, но преди всичко е важно желанието на човек да се отърве от нея. Първият начин е да се обърнете към психоаналитик и да разберете причините за фобията, за да я преодолеете и да живеете пълноценен живот. Вторият метод е по-подходящ за тези, които при вида на кръв се чувстват зле физически и губят съзнание. Специалистите съветват да напрягате големите мускули - за да предотвратите намаляване и влошаване на налягането.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лора

    2 0 Отговор
    Защо се страхуваме от гледката на кръв? Защото я виждаме върху дамската си превръзка и се усещаме,че вече не сме малки момиченца,а сме станали жени.
  • 2 Табаков

    3 0 Отговор
    Хората с хемофобия често изпитват дискомфорт, когато посещават лекари. Защото като им взимат от вената на ръката кръв за изследване, много често им пукат самата вена и подкожието им доста посинява.
  • 3 ОБЕКТИВА СЕ СМЕЕ😀

    1 1 Отговор
    ТОВА ЗА ПУ.ИН НЕ СЕ ОТНАСЯ 👍БЛЪДИ МЕРИ Е НЕГОВИЯ ЛЮБИМ КОКТЕЙЛ🍸