Last news in Fakti

30 Март, 2023 15:32 1 061 8

Страхът от хора се облекчава от... телесната миризма

  • фобия-
  • страх-
  • страх от хора-
  • миризма-
  • човешка миризма-
  • агорафобия

Шведско изследване показва, че усещането на човешка миризма намалява тревогата при социална фобия

Страхът от хора се облекчава от... телесната миризма - 1
Снимка: Shutterstock

Телесната миризма влияе позитивно на социалната фобия, съобщава БТА, позовавайки се на шведско изследване, обхващащо 48 жени.

Всички те са страдали от т.нар. социално тревожно разстройство - страх от погледите и преценката на други хора в социални ситуации.

Стандартното лечение се концентрира терапията с разговори с пациентите и медитативни практики. Според авторите на цитираното изследване обаче този тип терапия може да се комбинира с вдишване на човешки миризми. Резултатите от това показали по-ниски нива на тревожност.

Социалната фобия е разстройство, отличаващо се с интензивен и постоянен страх от попадане в социални ситуации, обяснява авторът на изследването Елиза Виня, асистент към шведския национален център за изучаване и превенцията на самоубийствата към Каролинския университет. "Социалната фобия включва страх от говорене пред други хора, срещи с нови хора, дори разговор с касиера в магазина. Това разстройство засяга ежедневието."

Това е първото изследване, което се фокусира върху човешката миризма. Според получените от него данни стандартната терапия намалява тревожността със 17%, докато терапията, комбинирана с използването на човешка пот, намалява тревожността с 39%.

Медитативната терапия помага на пациента да се фокусира върху настоящия момент, върху своите мисли и чувства, освобождавайки се от мисълта за преценка.

Екипът на Виня е изследвал 48 жени на възраст между 15 и 35 години. В продължение на два дни те са подложени на терапия. В същото време учените са взимали проби от потта на доброволци, никой от които не е страдал от социална фобия. Пробите са взети след гледане на хорър филм и след гледане на комедия.

Пациентките са били разделени на три групи - първата е изложена на миризма, отделена при гледане на хорър филм, а втората - при гледане на комедия. Третата група не е излагана на миризми. Според резултатите първите две групи показват снижаване на нивата на тревожност до 39 процента, а третата група - снижаване със 17 процента.

Няма значение какъв е емоционалният контекст при отделянето на човешката миризма. Резултатите са представени на европейския конгрес по психиатрия в Париж.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЯДЕШ БОБ

    3 1 Отговор
    И ПОСЛЕ СТАВАШ НЕОТРАЗИМ ЗА ТИЯ С ,,ТРЕВОЖНОТО РАЗСТРОЙСТВО"
  • 2 Студопор

    2 1 Отговор
    Аз ям много боб. Предлагам да ме записките на работа като психотерапевт. Ще помагам на хората с аромат терапия. Имам много човешки телесни миризми, които мога да споделя и да успокоя хорицата.
    Ако съм ял повечко хляб, някои ще ги успокоя за винаги...
  • 3 Псевдоним

    4 0 Отговор
    Ще ходят на лечение в градския транспорт в София.
  • 4 Констатираща

    1 0 Отговор
    Скоро ще започнат да се продават спрейове с хормони на щастието, както има за животните, за да могат да успокояват страхливи хора или когато са в опасна ситуация.🙂
  • 5 Папай Бопеску

    1 0 Отговор
    Аз па като ям бопЪ и издАшам чист кислород изотзади...що тъй?!
  • 6 шири

    1 1 Отговор
    Не е хубаво да миришеш на пръч или на дърт дядка. Има парфюми и дезодоранти за тая работа.
  • 7 Табаков

    2 0 Отговор
    Не е само да ядеш боб,а и лук,и чесън. Също става противна телесна миризма. А и непраното бельо го допринася този мирис.
  • 8 Като

    2 0 Отговор
    Се качим у реисо летос и ич веке не ма е стра.