Last news in Fakti

14 Ноември, 2023 15:06 788 0

Афганистан и Пакистан обсъждат въпроса за депортирането от Пакистан на нелегални имигранти

  • пакистан-
  • афганистан-
  • депортиране-
  • мигранти-
  • среща-
  • обсъждане

Заместник-министърът на търговията на афганистанските талибани се среща с външния министър на Пакистан в Исламабад

Афганистан и Пакистан обсъждат въпроса за депортирането от Пакистан на нелегални имигранти - 1
Снимка: БГНЕС

Заместник-министърът на търговията на афганистанските талибани се среща с външния министър на Пакистан в Исламабад. Според изявление на афганистанското посолство срещата се е състояла днес, съобщи Ройтерс, цитирана от News.bg.

По време на срещата двете страни са обсъдили депортирането от Пакистан на нелегални имигранти, особено на хиляди афганистански граждани, които са били репатрирани в страната си.

Посещението се осъществява по-малко от седмица, след като Пакистан обяви, че депортирането на стотици хиляди нелегални афганистанци е в отговор на нежеланието на ръководения от талибаните режим да използва Афганистан за нападения срещу бойци в Пакистан.

Представители на талибаните заявиха, че нападенията на бойци са вътрешен пакистански въпрос, и призоваха Исламабад да спре депортирането на афганистанци.

"Бяха обсъдени двустранната търговия, особено стоките на (афганистанските) търговци, блокирани на пристанището в Карачи, стоките на (афганистанските) търговци, блокирани на пристанището в Карачи, собствеността на бежанците (в Пакистан), безпроблемното прехвърляне (в Афганистан) и свързаните с това въпроси", се казва в изявление на афганистанското посолство в Исламабад относно срещата между изпълняващия длъжността министър на търговията Хаджи Нуруддин Азизи и изпълняващия длъжността министър на външните работи на Пакистан Джалил Абас Гилани.

Според афганистански граждани, които са се завърнали в Афганистан, съществуват ограничения за износа на пари и стоки от Пакистан за Афганистан.

Според пакистанското външно министерство Гилани е предал посланието, че "съвместните действия срещу тероризма могат да увеличат максимално потенциала за регионална търговия и свързаност".

Миналия месец Пакистан определи 1 ноември като начална дата за депортиране на всички лица без документи, включително стотици хиляди афганистанци. Пакистан отхвърли исканията за преразглеждане от страна на ООН, групи за защита на правата на човека и западни посолства, като се позова на съображения за сигурност. Хуманитарни организации алармираха за лошите условия, в които живеят много от наскоро завърналите се афганистанци.

Те разполагат с малко средства и с настъпването на зимния сезон много от тях са настанени в претъпкани приюти близо до границата, управлявани от неправителствени организации и талибански служители.

По данни на афганистанското външно министерство заместник-министърът на търговията на талибаните ще проведе днес тристранна среща с представители на Пакистан и Узбекистан. Дневният ред на тристранната среща не е ясен, но трите държави работят по планове за търговска транзитна и железопътна връзка между Южна и Централна Азия през Афганистан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА