Last news in Fakti

18 Ноември, 2023 05:02 866 2

Израелският кабинет обсъжда решението за допускане на камиони с гориво в Газа

  • израел-
  • министри-
  • газа-
  • гориво-
  • камиони

Това е груба грешка, която противоречи на решението на кабинета, заяви министър на финансите Бецалел Смотрич

Израелският кабинет обсъжда решението за допускане на камиони с гориво в Газа  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министрите от израелското правителство ще се срещнат в събота вечерта, за да обсъдят решението, взето от кабинета за управление на извънредни ситуации, за разрешаване на ежедневното влизане на камиони с гориво в Газа, предаде CNN.

Външният министър Ели Коен на снимката/ каза в интервю за израелския Канал 13 в петък вечерта, че вярва, че решението за вдигане на блокадата на горивата – взето късно в четвъртък – трябва да бъде взето от целия кабинет. Извънредният военен кабинет e съставен от министър-председателя Бенямин Нетаняху, министъра на отбраната Йоав Галант и Бени Ганц, бивш началник на генералния щаб и бивш министър на отбраната.

„Лично и идеологически съм против влизането на гориво в Газа“, каза Коен, като същевременно призна, че „според международното право трябва да позволим вода, гориво и храна“.

„Ето защо, на фона на тази дискусия, министър-председателят реши да събере кабинета утре в 21:30 часа … Според мен това решение трябва да бъде взето от разширения кабинет по сигурността и по-късно да вземем решение“, каза Коен.

По-рано израелският министър на финансите Бецалел Смотрич също изказа възражения.

„Разрешаването на гориво да влезе в ивицата Газа е груба грешка, която противоречи на решението на кабинета. Това показва слабост и позволява на Яхия Синвар /политическият ръководител на Хамас в Газ/] да седи спокойно в климатизирания си бункер, да гледа новините и да продължава да манипулира израелското общество и семействата на заложниците“, каза Смотрич в писмо до Нетаняху, което пусна и в социалната мрежа X (известна преди като Twitter).
Нетаняху се е съгласил да свика заседание на кабинета след разговор със Смотрич, според Цачи Ханегби, съветник по националната сигурност на Израел.

Организацията на обединените нации се нуждае от 200 000 литра (52 834 галона) гориво всеки ден, за да „покрие минимума от нашите хуманитарни отговорности в Газа“, каза в петък шефът на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс. Липсата на гориво означава, че „комуникациите и други основни функции като обезсоляване на вода прогресивно“, каза Грифитс пред Общото събрание на ООН.

Горивото е „от съществено значение за поддържането на хората живи“, каза Грифитс.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тези се сетиха?

    1 0 Отговор
    То вече децата и болните в болниците измряха...
    Ако бяха направили това руснаците, щеше тази ционистка преса, всичките медии да ги обявят за фашисти.
  • 2 Мишел

    0 0 Отговор
    В Газа досега са убити над 3200 палестински деца.