Last news in Fakti

6 Декември, 2013 11:35 3 490 0

Расте броят на жертвите на страшната буря в Европа

  • великобритания-
  • буря-
  • загинали-
  • европа

Ксавиер навлезе и в континенталната северозападна част на Стария континент

Расте броят на жертвите на страшната буря в Европа - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

Петима души загинаха по време на страховитата буря, която връхлетя редица страни в Северна Европа вчера, информират световните медии.

Шведската полиция съобщи, че по време на бурята двама моряци са се удавили недалеч от крайбрежието. Една жена е загинала в Дания, след като силният вятър преобърна нейния автомобил. Други две жертви има вчера в Южна Англия. Шофьор на ТИР намери смъртта си в катастрофа край Глазгоу, а в Англия мъж в инвалидна количка беше смазан от съборено дърво, съобщава Би Би Си.

Придошлите води вече се оттеглят, след като най-страшната приливна вълна от 60 години насам заля източните брегове на Великобритания снощи. Това предизвика напрегната нощ с хиляди евакуации и спешни мерки, коментира в. „Гардиан“.

По бреговете в най-тежко засегнатите райони има големи наводнения. Хиляди хора трябваше да напуснат домовете си и да прекарат нощта в лагери за временно настаняване, тъй като властите предупредиха, че животът им може да бъде изложен на риск. Агенцията по околна среда в Обединеното кралство е издала 45 предупреждения за наводнения от най-висока степен.

Властите предупредиха в четвъртък, че в някои райони на страната морското равнище би могло да се качи неимоверно. Те сравниха бедствието с опустошителните наводнения от 1953 г., когато източният бряг на Англия е бил залян от мощни приливни вълни и животът на стотици хора е бил отнет.

Стихията премина през Великобритания с ветрове със скорост от 230 км/ч. В Шотландия 100 000 жилища останаха без ток заради скъсване на електропроводи, а от източното крайбрежие бяха евакуирани над 10 000 души.

Армията е била мобилизирана, за да помогне на пожарникарите и полицията в Норфолк, където около 9000 души бяха преместени на безопасни места.

Жителите на Есекс и Кент също са били евакуирани.

Заради силните ветрове много летища все още са парализирани и редица полети са отменени.

Бурята Ксавиер навлезе и в континенталната част на Северозападна Европа и предизвиква наводнения и транспортен хаос.

В Шотландия, Холандия, Германия и Скандинавския полуостров валят проливни дъждове. Шотландия е изправена пред сигнали за обилни снеговалежи.

Населени места в Северна Германия, както и части от Хамбург са под вода.На летището в Хамбург бяха отменени най-малко 130 полета. Спряно е и движението на фериботи в Северно море.

Метеоролозите смятат, че бурята трябва да отшуми до края на днешния ден.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: