Last news in Fakti

5 Декември, 2013 17:00 2 662 0

Страховита буря удари Северна Европа

  • буря-
  • европа-
  • великобритания

Стотици хиляди са евакуирани

Страховита буря удари Северна Европа - 1
Снимки ЕПА/БГНЕС

Зимната бурята, за която Северна Европа се готвеше достигна бреговете на Шотландия. Мощните ветрове със скорост над 160 км в час принудиха хиляди хора да се евакуират, причиниха транспортен хаос и оставиха над 100 000 домакинства без електричество в района, пише Би Би Си.

Бурята вече взе първата си жертва. Шофьор е загинал, след като вятърът вдигнал камиона, който управлявал, и го стоварил върху два автомобила. Четирима други са пострадали при инцидента.

Късно тази вечер се очаква пикът на бурята, с приливни вълни от около 1,8 метра височина, съобщи агенцията по околна среда във Великобритания. Властите се опасяват, че заради проливните дъждове, силният вятър и вълните домовете на хиляди хора ще бъдат наводнени.

В редица крайбрежни провинции хората принудително са напуснали домовете си, заради бурята.

В Есекс над 2500 души са били евакуирани, тъй като там се очакват мащабни наводнения, а водата да достигне до половин метър.

Пътуващите срещат огромен затруднения за придвижване в цялата страна, заради очакваните огромни приливни вълни в следващите 48 часа. Съществува риск те да разрушат морски укрепления по източното крайбрежие на Острова и да предизвикат опустошителни наводнения.

Полицията съобщи, че заради силните ветрове много пътища са били затворени. Спрян е железопътния транспорт в цяла Шотландия, съобщи АП.

Пътниците на централната ж.п. гара в Глазгоу бяха евакуирани заради падащи стъкла от покрива. За щастие няма пострадали при инцидента.

Летищните власти съобщават за отменени и отклонени полети. Отменени бяха полетите на летището в Единбург, заради гръмотевици.

Премиерът Дейвид Камерън свикана спешно заседание на правителствения комитет за сигурност "Кобра", за да бъдат обсъдени мерките за реакция на тежките метеорологични условия, които са описани като най-тежките през последните 30 години.

Действия за справяне със зимния циклон "Ксавер" са предприели и редица други страни в Централна и Северна Европа.

Спрени са фериботите, които обслужват някои от германските острови в Северно море, а националният железопътен превозвач Дойче Бан предупреди, че е възможно да бъде нарушено движението на влаковете в някои части на Северна Германия. Там се очакват буреносни ветрове със скорост над 140 км/ч.

Бурята, която води със себе си проливни дъждове и обилни снеговалежи, ще донесе и много ниски температури в страната. Очаква се най-тежко да бъде засегнат Хамбург. Там летищните власти вече предупредиха пътниците за евентуални закъснения и отмяна на полетите.

Бурята ще засегне и западна Дания. Трафикът на влаковете в страната ще бъде ограничен.

Западна и южна Норвегия също се готвят за стихията. На южното крайбрежие в Норвегия са регистрирани 9-метрови вълни. Поривите на вятъра на места стига 63 м/сек.

За днес са прогнозирани силни ветрове и в южните и югозападните части на Швеция. В страната бяха отменени 20 влака, частично са ограничени и пътуванията с ферибот.

В очакване на бурята са и части на Белгия, Франция и Холандия.

Холандия вече затвори водните бариери, които предпазват страната от приливи. Кралските холандски авиолинии анулираха десетки полети за други европейски държави от съображения за сигурност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: