18 Ноември, 2023 11:42 1 169 37

Един час за евакуация на хората от болница "Ал-Шифа" в град Газа

  • евакуация-
  • болница-
  • газа-
  • ал-шифа-
  • израел-
  • палестинци-
  • военна база

Израел смятат, че болницата се използва като военна база на "Хамас"

Един час за евакуация на хората от болница "Ал-Шифа" в град Газа - 1
Снимка: Shutterstock

Тази сутрин израелската армия даде едночасов срок за евакуация на хората от болница "Ал-Шифа" в град Газa, предаде БТА.

Това е четвъртият ден на израелски военни операции срещу медицински заведения. Около 2300 души, включително пациенти, медицински персонал и разселени лица, живеят в "Ал-Шифа", което предизвиква международна загриженост за съдбата им, съобщава АФП.

Според Израел ислямистката организация Хамас, която контролира ивицата Газа, използва най-голямата болница в Палестинската автономия като военна база.

Неотдавна израелската армия обяви, че е открила телата на две жени, взети за заложници от Хамас по време на израелска атака близо до Ал-Шифа на 7 октомври.

Междувременно официални представители на контролираната от Хамас ивица Газа съобщиха, че при израелски въздушен удар по къща в централния град на Палестинската автономия Дейр ал-Балах са загинали шестима души, съобщава Ройтерс.

По-рано официалната палестинска информационна агенция WAFA съобщи, че 26 души, предимно деца, са били убити при израелска бомбардировка на Хан Юнис в южната част на Газа. Тези данни не са проверени по независим път.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандокан

    18 9 Отговор
    Лорер и пасито да отиват и помагат.
  • 2 Какви са тези тук, които подкрепят

    11 29 Отговор
    терористи? И те са терористи!
    Време е да назовем реалностите: Хамас и Москва са терористи, Израел и Украйна - жертви.

    Коментиран от #5

  • 3 никола гешев

    7 2 Отговор
    Името на болницата е "Аш шифа", а не Ал. Но Пенчо не чете!
  • 4 Странна работа

    10 1 Отговор
    Арабите и Ердо голем го вадиха....ама мек.Руснаците се правят,че там няма никой,а американците се държат все едно на са САЩ а са .ЕАЩ.
  • 5 Бонев

    16 11 Отговор

    До коментар #2 от "Какви са тези тук, които подкрепят":

    Кой пък си ти че да казваш кой е терорист и кой жертва. Явно един от умнокрасивите дето много мразеха Пеевски и баце а сега са първи дружки с тях.

    Коментиран от #10, #12

  • 6 🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉

    8 7 Отговор
    А Ботев и Левски ,какви са по Козяшки политкоректен новоговор?
  • 7 Последния Софиянец

    10 11 Отговор
    Бебетата в кувьозите загинаха заради хазарите.Жертви в полза на Луцифер (Ваал)
  • 8 мдаа

    21 11 Отговор
    Израел се гаври с хората. Не е възможно за евакуираш за един час лежащо болни деца и възрастни. А и къде ще ги заведат на безопасно място, като бомбардировките са по цялата ивица. Нямам обяснение защо наследниците на хора, които са преживели ужаса на холокоста, сега правят същото с други човешки същества.
  • 9 Българка

    12 12 Отговор
    Типично за терористите е да се крият зад цивилни, да държат заложници и да ги използват за жив щит.
  • 10 Чети не само руска пропаганда, Бонев!

    8 7 Отговор

    До коментар #5 от "Бонев":

    Руската армия всеки ден атакува с ракети Киев, Одеса и десетки още градове, села, заводи, предприятия, язовири, училища, болници и пр., но Украйна, видите ли, няма право да удря обекти на руска територия. Защото било нещо като нарушаване на правилата. На правилата? Нали Международният съд в Хага обяви Путин за военнопрестъпник и издаде заповед за ареста му? Нали в ООН и безброй други организации са предоставени хиляди доказателства за извършени военни престъпления като тези в Буча и още десетки селища? Путин амнистира доказани убийци с тежки присъди, за да воюват месец-два в Украйна, след което са свободни да убиват отново в собствената му страна.

    Коментиран от #13

  • 11 ЕДГАР КЕЙСИ

    6 4 Отговор
    TEPOPИСТИТЕ ОТ XAMAC ТРЯБBA ДА ........... БЪДАТ УНИЩОЖЕНИ ..........
  • 12 Ти май си рушлямист? Личи ти!

    8 10 Отговор

    До коментар #5 от "Бонев":

    Евреите живеят върху земите на Давидовото царство от 1020 г. преди Христа. Над 3 хиляди години! През всичкото това време този народ е защитавал вярата и живота си от стотиците нападения и домогвания на заобикалящия го мюсюлмански свят. Евреите не са света вода ненапита, няма спор, но те са и пример как се брани род и държава.
    Анализатори, журналисти и политици в България (виждаме същото и по света) все по-често приканват Тел Авив да спре военните действия, защото загивали цивилни в Газа. Но пропускат да споменат, че кървавата баня я започнаха касапите от Хамас, а израелските действия са отговор.

    Коментиран от #15, #23, #24, #30

  • 13 Бонев

    4 6 Отговор

    До коментар #10 от "Чети не само руска пропаганда, Бонев!":

    Не чета руска пропаганда. Кой казва че Украйна няма право да атакува руски територии?за мен има право. Друг е въпросът че Украйна вече загуби войната. Загуби 20процента територии и безброй млади хора които никога няма да си върне.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Последния Софиянец

    6 6 Отговор

    До коментар #12 от "Ти май си рушлямист? Личи ти!":

    В момента 90 процента от евреите в Израел са покръстени хазари и нямат никакви права над светите земи
  • 16 Месец след атаката

    5 2 Отговор
    на „Хамас“ в Израел и снимките, които израелските власти показаха на изгорели хора, твърдейки, че са израелци, запалени умишлено от „Хамас“, истината се оказа точно обратната: изгорелите тела не са били на израелци, а на палестинците от „Хамас“. Това призна в интервю за MSNBC съветникът на израелското правителство Марк Регев.
    „Ние имахме бройката 1400 жертви, а сега коригирахме надолу на 1200, защото разбрахме, че сме я завишили. Допуснали сме грешка. Имаше тела, които бяха толкова силно изгорели, че ние мислехме, че са наши на израелци, а накрая се оказаха очевидно от „Хамас“, каза израелският представител.
    Веднага след атаката на „Хамас“ Израел публикува снимки на изгорели хора, като обвини палестинското движение, че умишлено е запалило израелци, за да ги убие. Снимките бяха разпространени в социалните мрежи и бяха използвани от поддръжниците на Израел като оправдание за започналата израелска бомбардировка срещу Газа, довела до смъртта на над 11 000 палестинци, от които 4 600 деца от 7 октомври насам.
    обективнобг

    Коментиран от #19, #20

  • 17 Да бе

    5 3 Отговор
    Жертвата Израел за 70 години съществуване не е спазила 30 резолюции на Съвета за сигурност на ООН. И по това Израел и Путин доста си приличат
  • 18 Гост

    5 4 Отговор
    Представителя на Израел в ООН заяви че повечето от служителите на ООН в Газа са членове на Хамас. Има го официално на видео в големите новинарски сайтове. Толкова за демократичния и добър Израел.
  • 19 ТрампЛин

    2 6 Отговор

    До коментар #16 от "Месец след атаката":

    И така да е, по-добре, но вие се кефехте как са ги хванали по бели гащи, как са проспали тератаката….Каква е разликата между 1400 и 1200? Малко ли ти се виждат 1200 избити в креватите си хора? А 240 отвлечени?

    Коментиран от #25

  • 20 ТрампЛин

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Месец след атаката":

    Колко и на кои агенции Журналисти има в Газа?

    Коментиран от #26, #28

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 За размисъл

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от ""Бедните" палестинци":

    Не мога да си представя, че при възможностите на израелци не могат да се справят с посочените от Вас личности. И не мога да си представя, че вместо да се разправят с тези личности убиват ДЕЦА.
    И знам със сигурност как като решат могат да убият даден човек- част от сграда в Дамаск, Сирия бе отрязана сякаш със скалпел за да бъде унищожен съответният смятан за враг.
    Така, че айде по-полека с пропагандата за прикриване на геноцида в Газа.
    Тук има и хора, дето са по-информирани и то не от "една леля на пазара ".

    Коментиран от #27

  • 23 За размисъл

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ти май си рушлямист? Личи ти!":

    Дори и в Тората - книга Битие, пише, че Авраам е дошъл в тези земи от Вавилон. А Господ Йехова им казал да не забравят, че са пришълци в рази земя и да го помнят завинаги. Пише също, че по това време филистимците са от населението на тези земи.
    Айде най-сетне си прочетете Книгата.
  • 24 Ти по-добре

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "Ти май си рушлямист? Личи ти!":

    се запознай с д-р Норман Финкелщайн преди да пишеш като някоя надъхана комсомолка за царства и кървави бани!
    Ето да започнеш с нещо, ако имаш малко разум ще се заинтересуваш защо един евреин, с родители оцелели от концлагерите ВСВ, загубили повечето си роднини там, защитава палестинците и техните права от 1985 насам!!! Има и други, колкото искаш още евреи, които говорят за реалностите в Газа, Западния браг, Израел... а не ционистка пропаганда. Като стане дума за Русия, само опозиция и Навални ви са в главата - ами ето ти един евреин, който също може да се нарече опозиционер на ционизма, новото псевдо политрелигиозно управляващо кредо на Израел!
    Всяка случка, особено пък тая в Палестина-Израел си има предистория - малко от малко се информирайте преди да седнете да пишете клише след клише!

  • 25 Не слагай

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "ТрампЛин":

    думи, които не са казани или написани! Никой не се е кефил, а задавахме (аз и други тук коментиращи) въпроси, на които и до днес няма разбираем официален отговор!
  • 26 Искаше

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "ТрампЛин":

    да напишеш: колко УБИТИ журналисти има в Газа, от 7 октомври до днес и от кои агенции са? Или не?
  • 27 Рушлямистките очила

    1 6 Отговор

    До коментар #22 от "За размисъл":

    не раждат обективност. Защо терористите от Газа крият оръжията си под болници, училища и жилищни сгради? Преди дни израелски войници откриха под легло на дете оръжия!
    Целта на акцията на Хамас беше ясна - да изправи арабите и русофилите срещу "израелската опасност"!
    И тук рушлямистите миришат на защита на тероризма, на подкрепа на руската политика в това отношение!
    Който сее ветрове - ще жъне бури! Си и Байдън се разбраха, Путин вече остана с Иран и Северна Корея и с терористите от Близкия изток.
  • 28 Към 17 ноември:

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "ТрампЛин":

    Към 17 ноември:
    42 журналисти и медийни работници бяха потвърдени мъртви: 37 палестински, 4 израелски и 1 ливански.
    - Съобщава се, че 9 журналисти са били ранени.
    - Съобщава се, че 3 журналисти са изчезнали.
    - Съобщават се, че 13 журналисти са арестувани.
    - Множество нападения, заплахи, кибератаки, цензура и убийства на членове на семейства.
    Това е според "Комитетът за защита на журналистите", и моля четете си ги либералните източници, организации и нпота. Късате се от колектива някак, което е разбираемо предвид силния когнитивен дисонанс, на който сте подложени в момента...
  • 29 ТрампЛин

    1 4 Отговор
    Целта на Хамас беше ясна, да провокира нападение от страна на Израел. Постигнаха я! Сега целта е да страдат цивилни хора и да се провокира Световната Общественост, колкото повече кръв-толкоз повече критицизъм към Израел. Нещо неясно относно кой с какво се занимава и на кой задачата е по-лесна? На този който целта е да има кръвопролитие, или на този който се стреми да открие и унищожи терористите? Целия вой на Русо подметките е още по-прозрачен, да се отвлече вниманието от войната в Украйна. Никой не го е грижа за цивилните жертви в Украйна, но в Газа силно ги вълнува. Много са загрижени за същите тези хора които Динко Ловеца ловеше и вързваше, същите тези хора които наричаха ислямски терористи и проклинаха че са напълнили България и Европа. Що за цинизъм?
  • 30 Реплика

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ти май си рушлямист? Личи ти!":

    Бенджамин Фридман -един евреин за ,,така наречените евреи" : ,,Наричам ги евреи,тъй като са известни като ,,евреи".Но аз ги наричам ,,така наречените евреи" тъй като знам кои са те.Източноевропейските евреи,които формират 92%от световното население,които наричат себе си евреи,са всъщност хазари,племе,което преди векове е живеело дълбоко в Азия и е приело юдаизма.Представяте ли си вече,колко е глупаво за християнските народи да говорят,че помагат на тези хора да се върнат в тяхна древна земя.Но американците и европейците са повярвали в тази лъжа,в която е затънал съвременният свят." ,,Антисемитска" пропаганда ли е казаното от евреина Фридман.

    Коментиран от #31

  • 31 ТрампЛин

    1 3 Отговор

    До коментар #30 от "Реплика":

    Ясно! Съветски евреи! Нещо добро да е дошло някога от Изток?
  • 32 ЕДГАР КЕЙСИ

    2 2 Отговор
    APAБЕЛИТЕ ТЕРОРИСТИ , ТOBA CA ........ "HAШИТЕ" ......... ИНДОБЪЛГАPИ ......... ФАКТ !
  • 33 ТрампЛин

    2 3 Отговор
    На Техеран, Пхенян и МаЦква мога само да кажа-Внимавай какво си пожелаваш! Понякога Съдбата ти изсипва повече от това което можеш да преглътнеш!
  • 34 Опааа

    2 3 Отговор
    1 час! 🤦‍♂️ Ши Б аните ционисти много нагли!

    Коментиран от #35

  • 35 ЕДГАР КЕЙСИ

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Опааа":

    А ТЕРОРИСТИТЕ , КЪДЕТО ВZИМАТ ЗАЛОЖНИЦИ ....... КАКВИ СА ? ? ?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Козлякъ

    0 0 Отговор
    Съд за ци0нистите и свобода за Палестин@. Не трябва смъртта на толкова невинни деца да бъде напразна.