Last news in Fakti

18 Ноември, 2023 20:21 1 425 14

Кой ще управлява Газа след поражението на "Хамас"?

  • газа-
  • взрив-
  • израел-
  • палестинци-
  • терор

Войната в Газа породи страхове от катаклизми в Йордания

Кой ще управлява Газа след поражението на "Хамас"? - 1
Снимка: БГНЕС

"Хамас" не може повече да контролира Газа. Това заяви ръководителят на външнополитическата служба на Европейския съюз Жозеп Борел днес на годишната конференция "Диалог в Манама" - ежегоден форум за външна политика и политика за сигурност в столицата на Бахрейн, съобщава "Ройтерс". "Така че кой ще контролира Газа? Мисля, че само един може да направи това - палестинската власт."

Израелските атаки срещу Газа повдигнаха въпроси сред световните и регионалните сили и ООН за това кой ще управлява региона в случай на поражение на "Хамас" в анклава, който управлява от 16 години.

Само Палестинската власт (ПА), образувание, подкрепяното от Запада, което упражнява ограничено самоуправление в окупирания от Израел Западен бряг, може да управлява Газа след края на войната Израел-"Хамас", обяви Борел.

Йорданският външен министър Айман Сафади изрази съмнение, че Израел може да постигне целта си да унищожи "Хамас" с тежките си бомбардировки и нахлуване в Ивицата Газа. "Израел казва, че иска да унищожи "Хамас". Тук има много военни хора, просто не разбирам как тази цел може да бъде реализирана", заяви той.

Саудитска Арабия призова на конференцията за незабавно прекратяване на огъня между Израел и "Хамас". "Виждаме как цивилни умират всеки ден. И трябва да сложим край на това днес, а не утре", каза саудитският външен министър принц Фейсал бин Фархан.

Израел изключи всяко прекратяване на огъня, преди неговите 240 заложници, взети от Хамас през октомври, да бъдат освободени. "Хамас" от своя страна обеща дълга и продължителна битка срещу Израел.

Високопоставен служител от Обединените арабски емирства, които постигнаха с посредничеството на САЩ споразумение за нормализиране с Израел през 2020 г., предупреди, че проточен конфликт в Газа може да породи радикализация в по-широкия Близък изток. "Колкото по-дълго продължава кризата, толкова по-голяма е опасността кризата да излезе извън контрол и мисля, че трябва да бъдем много, много внимателни", каза Ануар Гаргаш, дипломатически съветник на президента на ОАЕ.

ОАЕ и други консервативни арабски страни от Персийския залив, произвеждащи петрол, виждат "Хамас" и други ислямисти като заплаха за стабилността на Близкия изток и извън него. Около две трети от палестинците в Газа са били разселени от настъплението на Израел. Много от избягалите се страхуват, че може да останат постоянно бездомни.

Айман Сафади предупреди, че Йордания ще направи "каквото е необходимо, за да спре" подобно изселване. "Ние никога няма да позволим това да се случи; освен че е военно престъпление, то би било пряка заплаха за нашата национална сигурност. Ще направим всичко необходимо, за да го спрем."

Йордания, която граничи със Западния бряг, пое по-голямата част от палестинците, които избягаха или бяха прогонени от домовете си, когато Израел беше създаден през 1948 г.

Войната в Газа породи страхове от катаклизми в Йордания, тъй като служители виждат риск Израел да изгони палестинци масово от Западния бряг, където атаките на израелски заселници срещу палестинци се увеличиха след нападението на "Хамас" миналия месец.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    11 2 Отговор
    Е като не е "Хамас" ще е "Хисбула" има ли някакво значение
  • 2 Швейк

    10 4 Отговор
    Палестинците ще управляват Газа, а кв. "Факултето"-София
  • 3 Русофил

    11 9 Отговор
    Палестинците са наречени от Сталин, а иначе са си чисти араби от най-долното ниво,
    живеещи от помощи.

    Коментиран от #12

  • 4 ЕДГАР КЕЙСИ

    2 4 Отговор
    HAЙ ПOДXOЯЩ ЗА ........... УПPABИТЕЛ Е ............ "ПОЧТЕНИЯ" НАТОВСКИ ГЕНЕРАЛ ............ МхххО .......
  • 5 Симеон II

    6 2 Отговор
    Той за 800 дни ще ги оправи.
  • 6 Моисей

    5 8 Отговор
    Е как кой???Еврейте
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Майна

    9 4 Отговор
    Принудителна евакуация на хората от болницата ал Шифа..
    Същевременно бомбандираха училище на ООН- над 200 жертви..
    Бомбандираха и южната част на Газа..
    Както и окупирания Западен бряг..
    Та обяснете ми какво е това?...
    Какво значи да ги..,,изгонят,,..
    Така ли се нарича това..
    Изгонване..?
    Хм...

    Коментиран от #10

  • 9 Майна

    8 5 Отговор
    Отнемането на земята на палестинците се определя като изгонване..?
    Откога се нарича такова действие ?
    Нима няма споразумение, подпечатано от ООН , че ще има две държави-Израел и Палестина?
  • 10 Ганьо

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "Майна":

    С две думи чист геноцид...
  • 11 Хайли лайкли

    2 1 Отговор
    Ами същият този, който ще управлява територията на Израел след поражението на евреите , той ще управлява и Газа и Западният бряг и бившия Израел.
  • 12 РедНик

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Там в американското посолство само толкова ли ви просветлиха кухите евроатлантически глави ??! А да си чувал за римската провинция Палестина по времето на римската империя ??? Странно защо не е се е казвала провинция Израел?!
  • 13 Мисля че

    0 0 Отговор
    Ще я управлява Петър Стоянов
  • 14 буризма 2

    0 0 Отговор
    Сина на байдито