Last news in Fakti

20 Ноември, 2023 04:40, обновена 20 Ноември, 2023 04:45 1 631 9

Десният кандидат Хавиер Милей спечели президентските избори в Аржентина ВИДЕО

  • хавиер милей-
  • президент-
  • избори-
  • аржентина

Той спечели балотажа на вота в неделя

Десният кандидат Хавиер Милей спечели президентските избори в Аржентина ВИДЕО - 1
Снимка: Фейсбук

Кандидатът на десницата Хавиер Милей излезе победител на балотажа на президентските избори в Аржентина, побеждавайки министъра на икономиката Серхио Маса - управляващия ляв перонистки кандидат, предаде newsdirectory3.com.

Този резултат бележи значителна промяна в политическия пейзаж на страната.

До 21:00 часа на 19-ти (местно време) бяха преброени 95,3% от гласовете, като депутатът Хавиер Милей от „Свобода напред“ спечели 55,8% от общите гласове. Министърът на икономиката Серхио Маса, кандидатът на партия "Обединени за отечеството", събра 44,2% от гласовете. Резултатът беше потвърден, когато министър Маса призна поражението си около 20:10 ч., дори преди официалното преброяване на гласовете да приключи.

Резултатите от изборите рязко контрастираха с първоначалния вот, проведен миналия месец, където Маса водеше с 36,8% от гласовете, докато Милей изоставаше с 30%. Общественото недоволство от икономическата политика на настоящата администрация обаче послужи като катализатор за победата на Милей.

Привлекателността на Миле за електората беше подхранвана от обещанията му да преразгледа подхода на правителството към икономическата криза. Той обеща да реформира държавните служби, да приватизира държавните предприятия и да премахне повечето данъци. В отговор на девалвацията на валутата на Аржентина и нарастващата инфлация Милей предложи да приеме щатския долар като национална валута, ход, предназначен да стабилизира икономиката.

С антиперонистка позиция Миле спечели подкрепа от избиратели, разочаровани от статуквото, особено сред младите хора под 35 години, които са значителен избирателен ресурс в Аржентина. Тази подкрепа, съчетана със стратегическия съюз с кандидата за трето място Патрисия Булич, изведе Милей до победа. Разделението в дясноцентристките опозиционни партии беше преодоляно от притока на гласове от привържениците на Булич, което допринесе за успеха на Милей.

За разлика от това, опитите на министър Маса да смекчи икономическата криза чрез прилагане на мерки като „освобождаване на пари“ и „контрол на цените“ се оказаха недостатъчни. Въпреки раздаването на бонуси на нередовни работници и намаляването на данъка върху доходите за повечето служители, усилията на Маса за икономическо съживяване не успяха да спечелят общественото доверие на фона на широко разпространеното разочарование от политиките в „перонистки стил“.

Хавиер Милей се готви да поеме длъжността на 10 декември. Неговата победа означава промяна на парадигмата в политическата траектория на Аржентина, поставяйки началото на нова ера на управление, която се стреми да се освободи от вкоренените политически норми и да се справи с належащите икономически предизвикателства, пред които е изправена нацията.

„Днес започва реконструкцията на Аржентина. Днес започва краят на аржентинския упадък. Краят на обедняващия модел на вездесъщата държава“, каза Милей, облечен със сако и вратовръзка пред голям официален плакат като новоизбран президент.

Милей подчерта "чудото" да имаш "либерален и либертариански" президент, първият в историята на човечеството.

„Очевидно резултатите не са това, което очаквахме и аз поздравих Хавиер Милей, защото той е президентът, когото мнозинството избра за следващите четири години“, каза Маса два часа по-рано, признавайки поражението.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ха-ха-ха

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "А русофилите твърдяха, че":

    Никой не е казал че нещата ще станат отведнъж.. това е малко по-дълъг процес. Пожелавам ти да го видиш.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 хо хо хо

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ха-ха-ха":

    тогава ще са нахранили фауната церия ти рот
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 НАБЛЮДАТЕЛ

    8 4 Отговор
    Както виждам, оформя се новата. южноамериканска Окраина. Горките аржентинци - няма оттърване от МВФ и англосаксонските сърбежи.
  • 7 Коментар

    5 2 Отговор
    Това се казва самоубийство.
    В Аржентина май само футбола ги интересува.
    Тепурва ще се съсипва тази вече умираща нация.
  • 8 Факт

    0 0 Отговор
    Забрана на левия завой ! Крайно дясно !
  • 9 Казуар

    1 1 Отговор
    Упадъкът на Аржентина започна преди десетки години с управлението на популиста Перон, и до сега никой не беше в състояние да го спре. Необходима е радикална промяна като в Чили, която стана с най развита икономика в Латинска Америка.
Новини по държави: