Last news in Fakti

6 Декември, 2013 15:56 2 795 0

Франция започна незабавна военна операция в ЦАР

  • цар-
  • франция-
  • военна операция

Вчера столицата бе нападната от бунтовнически групи и загинаха над 100 души

Франция започна незабавна военна операция в ЦАР - 1
Снимка Архив ЕПА/БГНЕС

Военната операция за защита на цивилното население в Централноафриканската република /ЦАР/, която е под ръководството на Франция, стартира "незабавно". Спешността на действията бе наложена след като стотици загинаха по време на сектантски боеве в четвъртък, пише Би Би Си.

Столицата бе нападната от милиции, лоялни на сваления през март президент Франсоа Бозизе. Вчерашните въоръжени сблъсъци бяха между бивши мюсюлмански бунтовници, завзели властта в страната и християнски милиции, подкрепяни от бойци, лоялни на Бозизе.

ООН съобщи, че над 100 души са били убити в четвътък. Заради случая правителството бе принудено да наложи полицейски час, който влезе в сила от 18:00 часа местно време вчера.

Френският контингент от 650 войници, който вече се намира на територията на страната, ще бъде "удвоен в рамките на няколко дни, ако не и в рамките на няколко часа", заяви френският президент Франсоа Оланд.

Подкрепления вече започнаха да пристигат в столицата Банги. В рамките на няколко дни контингентът на Франция ще достигне 1200 души, съобщи министърът на отбраната Жан-Ив льо Дриан, цитиран от Ройтерс.

По-рано Съветът за сигурност на ООН даде зелена светлина на френските войски да се присъединят към африканските мироопазващи сили в ЦАР.

Насилието, което от известно време се случва в африканската държава повдигна опасения от масови убийства по сектантски причини.

"Реших да се действа незабавно, с други думи, тази вечер", заяви Оланд и допълни, че ролята на френските войници ще бъде различна от тази в Мали, където те преследваха ислямистки екстремисти в пустинята. Този път те ще бъдат "жандарми" - тънката синя линия между реда и хаоса. Премиерът на ЦАР Никола Тиангауе приветства този ход и заяви, че основен приоритет е да се възстанови сигурността в столицата, Банги. Въпреки това той се опасява, че броят на военните може да се окаже недостатъчен, ако трябва да се осигури безопасността в други региони на страната.

Великобритания заяви, че обсъжда "логистична подкрепа" за френската мисия, но няма да изпрати войски.

Ситуацията в страната ескалира с всеки изминал ден откакто бившият президент Франсоа Бозизе бе свален от власт от лидера на мюсюлманската въстаническа група „Селека” Мишел Джотодия, който се провъзгласи за президент. Чрез този преврат той стана първият мюсюлмански лидер в страната където християните са мнозинство.

„Селека“ многократно е обвинявана в зверства срещу християни. Ето защо християнската общност създаде собствени сили за сигурност наречени "анти-Балака" ("Балака" означава „мачете“ на местните езици Санго и Манджиа – бел.ред.), в които участват повечето от лоялните на Бозизе хора.

Въпреки, че „Селека“ беше официално разпусната, а някои от членовете й  интегрирани в армията, често не е ясно кой е отговорен за зверствата и нападенията над цивилни както в столицата, така и в друди региони на ЦАР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА