10 Декември, 2013 15:35 2 050 0

Двама френски войници убити в ЦАР

  • цар-
  • франция-
  • войници

Миналата седмица Франция изпрати допълнителни военни части, за да подпомогнат мисията на ООН

Двама френски войници убити в ЦАР - 1
Снимки ЕПА/БГНЕС

Двама френски войници са били убити в Централноафриканската република (ЦАР), съобщава френското правителство, цитирано от Би Би Си.

В изявление на президентството Франсоа Оланд заявява: "Научих с дълбока тъга", че двамата са били убити през нощта в столицата Банги. "Те загубиха живота си, за да спасят много други.“

Двамата парашутисти са участвали в сблъсъци в близост до летище Банги. Те били ранени и веднага откарани в болница, но лекарите не успели да ги спасят.

Френските мироопазващи сили започнаха съвместна операция с африканските си колеги в понеделник за разоръжаването на група мюсюлмански бойци, които твърдели, че са част от новата национална армия.

Това е първият случай на убити френски войници, откакто европейската държава разположи 1600 военни в ЦАР миналата седмица, за да подпомогне мисията на ООН.

Централноафриканската република е в хаос, след като бунтовническият лидер Мишел Джотодия свали с държавен преврат президента Франсоа Бозизе през март.

Така той стана първият мюсюлмански лидер на страната с преобладаващо християнско население, предизвиквайки в продължение на месеци кървави сблъсъци между съперничещи си мюсюлмански и християнски бойни групировки.

"Президентът Оланд изразява дълбокото си уважение към саможертвата на тези двама войници и заявява пълното си доверие във френските сили - наред с африканските сили, за възстановяването на сигурността в Централноафриканската република, за да защитават хората и гарантират достъпа на хуманитарна помощ", се казва в съобщението на президентството.

Франсоа Оланд в момента присъства на панихидата на Нелсън Мандела в Южна Африка, откъдето ще отпътува за Банги по-късно през днешния ден.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА