Last news in Fakti

10 Януари, 2014 14:58 1 557 0

След смъртта на хиляди, президентът на ЦАР подаде оставка

  • цар-
  • президент-
  • оставка-
  • мишел джотодия-
  • централна африканска република

Мишел Джотодия бе принуден да се откаже от поста

След смъртта на хиляди, президентът на ЦАР подаде оставка - 1
Снимка АП/БТА

Временният президент на Централна африканска република (ЦАР) Мишел Джотодия е подал оставка. Той бе принуден на тази крачка по време на регионална среща на високо равнище, насочена към прекратяване на насилието, което е обхванало страната, пише Би Би Си.

Ситуацията в ЦАР ескалира и се стигна до невиждана жестокост, след като бившият президент Франсоа Бозизе бе свален от власт през март 2013 г. от лидера на мюсюлманската въстаническа група „Селека” Мишел Джотодия. След този преврат Джотодия се провъзгласи за президент и стана първият мюсюлмански лидер в страната, където християните са мнозинство.

На регионалната среща на лидерите в Чад, на която присъства цялото преходно правителство на ЦАР, Джотидия бе притиснат да се откаже от поста си.

Откакто той е на власт, повече от 20% от населението на страната е било принудено да напусне домовете си заради сраженията между християнски и мюсюлмански милиции.

В края на декември 2013 г. близо 1000 души бяха убити само за два дни в столицата на страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА