Last news in Fakti

23 Ноември, 2023 05:29 1 941 14

Израел показа предполагаемото скривалище на Хамас под болницата Ал Шифа в Газа ВИДЕО

  • ал шифа-
  • болница-
  • газа-
  • хамас-
  • израел-
  • скривалище-
  • журналисти

На мястото в здравното заведение бяха допуснати журналисти

Израел показа предполагаемото скривалище на Хамас под болницата Ал Шифа в Газа ВИДЕО - 1
Снимка: Фейсбук/Reuters Pictures

Израелската армия показа в сряда мястото, за което твърди, че е военно съоръжение на Хамас под най-голямата болница в Газа, предаде ABC News. Изглеждащото като подземно спално помещение бе представено на група чуждестранни журналисти, на които беше даден рядък достъп вътре в обсадения анклав.

Десетки войници придружиха журналистите през тесен каменен тунел - който според военните се простира на 150 метра - до поредица от подземни бункери под болница Ал-Шифа в разрушения град Газа.

Жилищните помещения, разположени в края на тунела, разполагаха с климатик, кухня, баня и две метални легла в стая, изработена от ръждиво бели плочки. Изглежда бяха неупотребявани.

Откакто Израел обяви война срещу Хамас на 7 октомври, той многократно обвинява ислямската въоръжена група, че използва болниците в Газа като прикритие за военна употреба. Той обърна специално внимание на Шифа, като каза, че Хамас е скрил командни центрове и бункери под обширната територия на болницата.

Израел все още не е разкрил този предполагаем център, но военните представят подземното скривалище като най-значимото си откритие досега. Хамас и администрацията на болницата отхвърлиха обвиненията на Израел.

„Болница Шифа е най-голямата болница в Газа и също така е най-голямото терористично съоръжение на Хамас“, каза контраадмирал Даниел Хагари, главен говорител на израелската армия, докато бомбардировките гърмяха наблизо. „Командирите на Хамас извършваха командването и контрола, и стреляха ракети от тук".

Асошиейтед прес не можа независимо да провери твърденията на Хагари.

На АП беше разрешен достъп до Газа при условие, че нейният журналист остане с израелския военен конвой по време на четиричасовата обиколка и предаде всички материали на военен цензор преди публикуването. В момента няма друг начин за достъп на чуждестранни журналисти до анклава.

Извън вратите на болницата можеха да се видят поне няколко дузини изтощени палестинци да събират вещите си, очевидно преди евакуация.

Стотици пациенти и лекари остават блокирани в обсадената болница. Хиляди други, които се бяха укрили в двора ѝ, избягаха на юг миналата седмица, когато израелските танкове се приближиха и бушуваха битки.

В един момент няколко палестинци, надвесени през прозореца на Шифа, приковаха поглед към журналистите. Един мъж вдигна палец. Други започнаха да викат. Израелски войници изгониха журналистите.

Това, което остана по призрачните улици на град Газа, бяха руините на срутени сгради, изхвърлящи отломки по улиците. Фасадата на една изоставена сграда беше отнесена, разкривайки обзаведени всекидневни, стъклени съдове в шкафовете някак непокътнати, огледала, все още монтирани по стените. Булдозери риеха пясък и чакъл, за да разчистят пътя за още танкове.

Около 20 израелски войници седяха отстрани на пътя. Те се усмихваха и позираха пред фотоапаратите на журналистите.

„Има страхотен морал. Всеки е готов да направи каквото трябва. Всички са готови да се бият за страната“, каза щабният сержант Орен, израелски войник, който заяви, че е от Лос Анджелис. „Дори когато е трудно, седиш с приятелите си и се шегуваш малко. В края на деня знаеш защо си тук".

Крайбрежната алея на града, която някога беше изпълнена с кафенета, я няма. Вместо това има развалини и спасителна барака. В далечината се чуваха престрелки.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Иван

    9 9 Отговор
    От кое тв студио е таз снимка.Айде по полекаааа
  • 4 Айде

    12 10 Отговор
    И всички комундета от позитано дето подкрепят ислямистите
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Демократ

    9 5 Отговор
    Израелците изкуствено създадоха конфликта за да заличат палестинците
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мда

    1 1 Отговор
    Аз видях болнична стая и транспортни коридори.
    Може да са всякакви, но и те трябва да ги лелуват от рани.
  • 12 Ццц

    3 3 Отговор
    Подземният бункер се състои от климатик, баня и две неизползвани легла? Това според мен налага използване на ядрено оръжие. Все пак Израел има право да се отбранява. В банята е намерена и неизползвана самобръсначка, което доказва, че е ползвана от брадати ислямисти! После никой да не се чуди защо Холивуд на е правил качествен филм последните 10 години. По вида на бункера става ясно.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.