Last news in Fakti

25 Ноември, 2023 06:16 1 483 13

Израелското правителство привиква посланиците на Испания и Белгия, премиерите им подкрепяли тероризма

  • израел-
  • белгия-
  • испания-
  • посланици-
  • педро санчес-
  • ели коен

Педро Санчес и Александър де Кроо се изказаха за спиране на насилите над цивилни в размирния регион

Израелското правителство привиква посланиците на Испания и Белгия, премиерите им подкрепяли тероризма - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелското правителство каза в петък, че ще призове белгийския и испанския посланик след забележки на испанския премиер Педро Санчес и неговия белгийски колега Александър де Кроо относно войната между Израел и Хамас, предаде Асошиейтед прес.

Съобщението дойде, след като двамата лидери разкритикуваха Израел за страданията на палестински цивилни по време на израелските военни операции в Газа. Санчес също призова Европейският съюз да признае палестинска държава, като каза, че Испания може да го направи сама.

Говорейки на съвместна пресконференция от египетската страна на граничния пункт Рафа с Газа в петък, Санчес каза, че е дошло времето международната общност и Европейският съюз веднъж завинаги да признаят палестинска държава. Той каза, че би било по-добре, ако ЕС го направи заедно, „но ако това не е така … Испания ще вземе свои собствени решения“.

Санчес говори в края на двудневното си посещение в Израел, палестинските територии и Египет. В момента Испания поема ротационното председателство на ЕС, а Белгия поема ролята през януари.

„Аз също така признавам правото на Израел да се защитава, но това трябва да е в рамките на параметрите и ограниченията, наложени от международното хуманитарно право, а това не е така“, каза Санчес. „Безразборното убийство на цивилни, включително хиляди момчета и момичета, е напълно неприемливо.

Де Кроо не коментира признаването на палестинска държава, но каза: „Първо, нека спрем насилието. Да освободим заложниците. Нека вкараме помощта вътре... първият приоритет е да помогнем на хората, които страдат.“

Де Кроо подчерта необходимостта и надеждата за постоянно прекратяване на огъня, добавяйки, че това „трябва да бъде изградено заедно. И може да се изгради заедно само ако и двете страни разберат, че решението на този конфликт никога няма да бъде насилие. Решението на този конфликт е хората да седнат около масата.”

„Една военна операция трябва да спазва международното хуманитарно право. Убийствата на цивилни трябва да спрат веднага. Твърде много хора са загинали. Унищожаването на Газа е неприемливо“, каза той.

„Не можем да приемем, че едно общество се унищожава по този начин“, добави той.

По-късно Израел разкритикува двамата министър-председатели.

Израелският външен министър Ели Коен /на снимката/ инструктира посланиците на страните да бъдат привикани за твърдо порицание. „Ние осъждаме неверните твърдения на премиерите на Испания и Белгия, които подкрепят тероризма“, каза Коен.

„Израел действа според международното право и се бори с убийствена терористична организация, по-лоша от „Ислямска държава“, която извършва военни престъпления и престъпления срещу човечеството.“

Испанският външен министър Хосе Мануел Албарес отговори на призовката на испанския посланик късно в петък.

„Обвиненията на израелското правителство срещу председателя на правителството и белгийския министър-председател са напълно неверни и неприемливи“, каза той в изявление. "Категорично ги отхвърляме".


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ехааа

    39 3 Отговор
    Извикали ги да им сложат капаци на очите, явно старите капаци вече не вършат работа
  • 2 Не подкрепят

    41 4 Отговор
    тероризма , а невинните цивилни и беззащитни жертви , включително и дечица .
  • 3 Калпазанин

    37 4 Отговор
    Браво за статията, браво и за снимката, тя казва много. А то е че ционистите са наглеци но дс не забравяме че евреи са гонени и от Испания или си повярваха че могат да казват на испанците какво да говорят и кого да защитават
  • 4 ЕВРОНЮЗ

    29 4 Отговор
    Дами и господа, лицето на тоя осверепялия от снимката ви говори достатъчно.....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българин

    6 1 Отговор
    Мръсни евреи
  • 8 Колко прав е бил

    4 1 Отговор
    Чичкото с мустачките
  • 9 Как е създаден Израел

    5 1 Отговор
    Тази година Израел празнува 75-ата годишнина от основаването си през 1948 г. Но как точно тази държава е родена на земя, която вече се е наричала Палестина?
    15.05.2023 г.

  • 10 Гост

    5 1 Отговор
    Значи не им харесва ,че вече и техните съюзници се засрамиха от това ,което подкрепят!Тези деца ,който избиха ще са дамга върху евреите както холокоста върху немците.
  • 11 Българин

    3 0 Отговор
    Израел сащ Великобритания са терористични даржави трябва цялостно онищожение за тия помяри
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 факт

    0 0 Отговор
    Евреите в Испания през Средновековието са една от най-големите и процъфтяващи еврейски общности в света. Този период приключва с антиеврейските бунтове през 1392 година и Алхамбрийския декрет от 1492 година, в резултат на който мнозинството от испанските евреи (между 200 и 250 хиляди) са принудени да приемат християнството, а останалите (между 40 и 100 хиляди) са изселени от страната.

    Днес в Испания живеят 13 до 50 хиляди евреи, главно в провинциите Малага и Барселона и в Мадрид, както и в автономните градове Сеута и Мелиля.1234 Значителна част от тях са испанскоезични евреи, върнали се в страната след векове на изгнание в северно Мароко. Има и ашкенази, главно от Латинска Америка, но също и от Европа.