Last news in Fakti

25 Ноември, 2023 09:08 1 127 6

Гарелов: Враговете на израелците и палестинците са повече вън от тая територия, за която те сега воюват да я разделят.

  • иван гарелов-
  • израелци-
  • палестинци-
  • врагове-
  • територия-
  • воюване

Мисля, че Нетаняху няма задълго да остане министър председател, защото трябва да понесе отговорността си за това, че допусна Хамас да направи такава успешна операция, а после ще понесе и минусите за прекомерна жестокост, коментира журналистът

 Гарелов: Враговете на израелците и палестинците са повече вън от тая територия, за която те сега воюват да я разделят. - 1
Снимка: Euronews Bulgaria

Четиридневното примирие между Израел и Хамас е малка стъпка към едно по-хуманно и цивилизовано решаване на конфликта. По някоя фраза и намек съдим дали ще има продължение и конфликтът ще отиде в сферата на дипломацията.

Това коментира в ефира на Euronews Bulgaria журналистът Иван Гарелов. Ето и още от неговия международен анализ пред камерите:

Аз съм убеден, че след голямата драма и трагедия ще има нещо по-добро, защото човечеството има съвест. Първите сигнали бяха дадени от американската дипломация, че всичко това трябва да приключи със създаването на палестинска държава.

Обвързването на близкоизточната криза с войната в Украйна може да доведе до общи положителни белези в завръщането на спокойствието в света и леко възстановяване на архитектурата на световния мир. Американската дипломация каза, че в Газа ще се установи единно палестинско управление, което в момента е в Рамала в лицето на Махмуд Абас. Това означава, че там няма да има възраждане на Хамас или друга терористична организация.

Никой не е казал, че е против военното унищожаване на Хамас, стига това да е с по-малко съпътстващи жертви. Градската война е много сложна, но тя ще бъде завършена. По-важното е какво ще остане след това. Своя път трябва да изминат и палестинците, и израелците. Мисля, че Нетаняху няма задълго да остане министър председател, защото трябва да понесе отговорността си за това, че допусна Хамас да направи такава успешна операция, а после ще понесе и минусите за прекомерна жестокост. Но това е само епизод. Освен двете страни трябва да има и международни гаранции - от САЩ и такива, които да защитават правата на палестинците - това са Китай и Русия.

В сърцата на палестинците има натрупана омраза. Но всичко това се лекува. За да се излекува болестта на Газа - екстремизмът, трябва да се воюва не срещу населението, а срещу мизерията, в която то е живяло, изолацията и терора дори, за да може да се забрави тази омраза. Затова американците настояват Газа да не бъде окупирана от Израел. Палестинските деца, израснали в такава обстановка, може да ги излекува само спокойствието и годините. Те растат с мечтата да се жертват за своята родина. Това са рани, които се лекуват с години. Всичко това се преживява.

Израелците и палестинците са първи братовчеди. В университета в Йерусалим не можеш да ги различиш едни от други. Техните врагове са повече вън от тая територия, за която те в момента воюват да си я разделят. Те са заобиколени от недоброжелатели - голяма част от арабските страни са недоброжелатели и на едните, и на другите.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софийски

    7 3 Отговор
    Ченгето пак се опитва да мисли..
    изгорелов ;)
  • 2 ТаУмВзе

    8 2 Отговор
    Изгорелов, територията на Израел е Купена със Крадено Нацистко Злато. Окупирана територия е! Са Моше Трепа жени и деца със бомби и Глад, бонус и без вода.
  • 3 Котешкото куче

    5 4 Отговор
    Някой ще ми даде ли Шанс един единствен да ударя Тагарев във слепоочието plss моля
  • 4 чичко Венци

    1 4 Отговор
    Иван Гарелов е приятен журналист ,за разлика от младите му колеги по тв
  • 5 Как израелците живеят с окупацията?

    2 1 Отговор
    Как израелците живеят толкова лесно с окупацията - Гидеон Леви
    1. Ролята на жертва - холокост
    2. Твърдението за "избран" народ
    3. Дехуманизация на палестинците

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.