Last news in Fakti

29 Ноември, 2023 08:52 878 1

Израел и "Хамас" ще освободят още хора на фона на усилията за удължаване на примирието

  • израел-
  • хамас-
  • усилия-
  • удължаване-
  • примирие-
  • заложници-
  • освобождаване-
  • газа

Временното прекратяване на огъня позволи на около 800 камиона с помощи да влязат в Газа

Израел и "Хамас" ще освободят още хора на фона на усилията за удължаване на примирието - 1
Снимка: БГНЕС

Очакваше се "Хамас" и Израел да освободят още заложници и затворници в сряда, последния ден от продължителното шестдневно примирие в конфликта в Ивицата Газа, тъй като вниманието се съсредоточи върху това дали посредникът Катар може да договори друго удължаване.

Израелските медии, позовавайки се на кабинета на премиера, съобщиха, че Израел е получил списък със заложници, които се очаква да бъдат освободени от Хамас в сряда. От кабинета на премиера не са коментирали веднага.

Израел заяви, че примирието може да бъде удължено допълнително, при условие че "Хамас" продължи да освобождава най-малко 10 израелски заложници на ден. Но с по-малко жени и деца, които все още са в плен, запазването на оръжията тихи след сряда може да изисква преговори за освобождаване на поне някои израелски мъже за първи път.

Палестинската екстремистка групировка "Хамас" и съюзническата групировка "Ислямски джихад" освободиха 12 заложници във вторник, с което общият брой на освободените от началото на примирието в петък достигна 81. Това са предимно израелски жени и деца, заедно с чуждестранни граждани.

Заложниците - 10 израелски жени и две тайландски граждани - бяха на възраст от 17 до 84 години и включваха двойка майка-дъщеря. Всички бяха подложени на първоначални медицински прегледи, след което бяха преместени в израелски болници, където трябваше да се срещнат със семействата си.

Малко по-късно Израел освободи 30 палестинци от затвора Офер в окупирания Западен бряг и център за задържане в Ерусалим. Клубът на палестинските затворници, полуофициална организация, заяви, че половината са жени, а останалите са тийнейджъри. С това общият брой на палестинците, освободени по силата на примирието, достигна 180.

Заложниците са сред около 240 души, заловени от въоръжени лица на "Хамас" по време на нападение в южната част на Израел на 7 октомври, при което Израел твърди, че са били убити 1200 души. Израелските бомбардировки на управляваната от Хамас Газа като отмъщение са убили повече от 15 000 жители на Газа, съобщиха здравните власти там.

Катар, който посредничи в непреките преговори между "Хамас" и Израел, довели до прекратяването на огъня, във вторник бе домакин на шпионските началници от израелската Мосад и ЦРУ на САЩ.

Длъжностните лица са обсъдили възможните параметри на нова фаза от споразумението за примирие, включително освобождаване на заложници, които са мъже или военни, а не само жени и деца, каза източник, запознат с въпроса. Те също така обмислят какво може да е необходимо, за да се постигне прекратяване на огъня, продължаващо повече от няколко дни.

Катар разговаря с "Хамас" преди срещата, за да добие представа за какво може да се съгласи групата. Израелците и "Хамас" сега вътрешно обсъждат идеите, проучени на срещата, добави източникът.

Външните министри на страните от Г-7 призоваха във вторник в съвместно изявление за удължаване на примирието и повече хуманитарна помощ.

Около 159 заложници остават в Газа. Белият дом заяви във вторник, че това включва осем до девет американци. Говорителят по националната сигурност на САЩ Джон Кърби заяви, че САЩ се надяват "Хамас" да освободи повече американци, а американското правителство ще работи с Катар за удължаване на паузата в сраженията.

"Искаме да видим всички заложници навън. Начинът да направим това са тези паузи", каза Кърби пред репортери, пътуващи в самолета на президента във вторник.

Примирието донесе на Газа първата му почивка след седем седмици на боеве и бомбардировки, които превърнаха голяма част от морския анклав в развалини. Той трябваше да изтече през нощта срещу вторник, но и двете страни се съгласиха да удължат паузата, за да позволят освобождаването на повече хора.

Обсадата на Израел доведе до срив на здравната система на Газа, особено на север, където не функционират болници. Световната здравна организация заяви, че повече жители на Газа скоро могат да умрат от болести, отколкото от бомбардировки, а много от тях нямат достъп до лекарства, ваксини, безопасна вода и хигиена и нямат храна.

Повече от две трети от 2,3-милионното население на Газа е загубило домовете си заради израелските бомбардировки, като хиляди семейства спят на открито в импровизирани убежища само с вещите, които могат да носят. Те са отчаяно недостиг на храна, гориво и чиста вода.

"Имаме драматична хуманитарна ситуация. В същото време искаме пълното освобождаване на всички заложници, което според нас трябва да бъде безусловно и незабавно. Но сега се нуждаем от хуманитарно прекратяване на огъня в Газа", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пред репортери във вторник.

Временното прекратяване на огъня позволи на около 800 камиона с помощи да влязат в Газа, а първият от трите американски самолета с хуманитарни доставки за Газа кацна в Египет във вторник.

Ръководителят на хуманитарната помощ на ООН Мартин Грифитс трябваше да пътува до йорданската столица Аман в сряда, за да обсъди отварянето на пропускателния пункт Керем Шалом, за да позволи на хуманитарната помощ да влезе в Газа от Израел.

Разположен на кръстовището на Израел, Ивицата Газа и Египет, контролно-пропускателният пункт Керем Шалом транспортира повече от 60% от помощта, отиваща в Газа преди настоящия конфликт.

Помощта за Газа сега идва през пропускателния пункт Рафах на египетската граница, който беше предназначен за пешеходни пътеки, а не за камиони.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.