Last news in Fakti

30 Ноември, 2023 04:21 665 0

Блинкен пристигна в Израел за преговори за примирие и доставки на помощ

  • израел-
  • антъни блинкен-
  • сащ-
  • хамас-
  • палестина-
  • примирие

Това е третото пътуване на държавния секретар на САЩ в региона след ескалацията на конфликта на 7 октомври

Блинкен пристигна в Израел за преговори за примирие и доставки на помощ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в четвъртък в Тел Авив, където се очакваше да се срещне с израелски лидери, за да обсъдят удължаването на временното примирие на Израел с бойците на Хамас и увеличаването на хуманитарната помощ за ивицата Газа, предаде Ройтерс.

Блинкен, който прави третото си пътуване до региона след смъртоносната атака на Хамас срещу Израел на 7 октомври, също се очаква да посети окупирания Западен бряг, където вероятно ще се срещне с палестинския президент Махмуд Абас, каза палестински официален представител.

Очаква се също така висшият дипломат на Вашингтон да обсъди задаващата се офанзива на Израел в южната част на Газа. САЩ изискват от Израел да полага по-големи грижи за защита на палестинските цивилни и за ограничаване на щетите върху инфраструктурата при всяка офанзива на юг, казаха висши американски служители.

"Следващите няколко дни ще се съсредоточим да направим каквото можем, за да удължим паузата, така че да продължим да извеждаме повече заложници и да доставяме повече хуманитарна помощ“, каза Блинкен на пресконференция в Брюксел в сряда.

Примирието донесе първата почивка в Газа от седем седмици, по време на които Израел бомбардира тежко територията в отговор на яростната атака на въоръжени бойци на Хамас, които убиха около 1200 души и взеха 240 заложници.

Израел се закле да унищожи организацията Хамас, която управлява Газа. Здравните власти в Газа казват, че бомбардирането на Израел на малката, гъсто населена територия досега е убило повече от 15 000 души, около 40% от които деца.

От началото на войната Блинкен провежда дипломация с израелски и арабски лидери, за да гарантира, че конфликтът няма да се разшири, да настоява за освобождаването на заложници и да улесни помощта в Газа, където се разгръща хуманитарна катастрофа.

В сряда още 16 заложници бяха освободени от Хамас в последния ден от двудневното удължаване на примирието. Очакваше се Израел да освободи още 30 палестинци от своите затвори. Размените са основен компонент на споразумението за примирие.

В Брюксел Блинкен каза също, че ще продължи да обсъжда следвоенното бъдеще на Газа с регионалните партньори на Вашингтон. САЩ заявиха, че не искат Газа да бъде окупирана или обсадена и не искат палестинците да бъдат постоянно разселени или територията на Газа да се свива.

След Израел Блинкен ще посети Обединените арабски емирства, за да присъства на регионална среща и да присъства на срещата на върха на ООН.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА