Last news in Fakti

3 Декември, 2023 17:04 2 309 31

"Не, благодаря": Апликация зове за бойкот на Израел

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • бенямин нетаняху-
  • палестина

В момента компютърното приложение вече не може да бъде изтеглено от потребителите в Google Play Store

"Не, благодаря": Апликация зове за бойкот на Израел  - 1

Апликацията "No Thanks" (Не, благодаря) призовава към бойкот на фирми, които подкрепят Израел. Легитимна форма на протест ли е това или проява на антисемитизъм?

Апликацията се ползва съвсем лесно. Потребителите сканират баркода на даден продукт или въвеждат названието му. В рамките на секунди приложението им показва дали и в каква степен производителят "подкрепя Израел". След това на екрана се изписва "No Thanks" - "Не, благодаря" - призив да не бъдат закупувани въпросните продукти.

Апликацията вече не може да се изтегли от Google Play Store

Приложението направи своя дебют на 13 ноември. Досега (до 1 декември 2023) то е изтеглено над 100 000 пъти. В негативния списък, върху който е базирано то, влизат големи компании като Кока Кола, Нескафе и други – както личи от видеоклипове в ТикТок и Екс (бивш Туитър).

В момента компютърното приложение вече не може да бъде изтеглено от потребителите в Google Play Store. Апликацията обаче все още може да бъде свалена по заобиколни начини.

"Загубих брат си"

Кой стои зад приложението "Не, благодаря"? Според самата апликация това е Ахмед Башбаш. Авторът на "No Thanks" в момента живее в Унгария. Той се представя като палестинец от Газа. Башбаш заяви в писмена форма пред ДВ, че е загубил брат си "в това клане" (става дума за войната на Израел срещу Хамас – б.ред.), както и че сестра му е починала през 2020 г., тъй като не е получила навреме лекарска помощ от Израел. Целта на бойкота чрез приложението, по думите му е "случилото се с него да не сполетява и други палестинци".

На 7 октомври ислямистката групировка Хамас, призната за терористична организация от Европейския съюз, САЩ, Германия и други държави, нападна Израел. Нейни бойци убиха 1200 души и отвлякоха около 240 заложници в Газа. След това конфликтът в Близкия изток ескалира. Според контролираното от Хамас Министерство на здравеопазването близо 15 000 палестинци са били убити при израелските бомбардировки срещу ивицата Газа.

Ахмед Башбаш e съставил списъка на компаниите, за които се смята, че подкрепят Израел, с помощта на уебсайтове като "Boycotzionsim" и "Ulastempat". Сред многобройните марки, които според операторите на уебсайта трябва да бъдат бойкотирани, присъстват световноизвестни като Адидас, Макдоналдс, Шанел, Нетфликс и Епъл. В списъците присъстват и компании от всички видове индустрии - от хранителната, през козметичната, до доставчиците на стрийминг услуги. Някои дружества са включени, защото след 7 октомври са започнали съвместно кампания, чрез която са осъдили терористичната атака на Хамас срещу Израел.

Критика на израелската политика или антисемитизъм?

Причината, поради която безплатната апликация вече не е достъпна в Гугъл Плейстор, е изречението: "Тук може да видите дали продуктът във Вашите ръце подкрепя убийствата на деца в Палестина“. То е стояло върху стартовия екран на приложението. След това е било заменено с: "Тук можете да видите дали продуктът присъства в списъка за бойкотиране или не". В описанието на апликацията е записано също и това, че тя можела да помогне, за да се установи „кои продукти подкрепят убийствата на деца в Палестина“.

Според експерти това изречение може да се интерпретира като критично спрямо политиката на Израел, но и като чисто антисемитско. Още от Средновековието съществува антисемитско предание, според което евреите били убивали деца, за да направят от тяхната кръв хляб за Пасха, обяснява за ДВ Мерон Мендел, директор на Образователния център "Ане Франк". Освен това изречението от апликацията се опитва да внуши, децата в Газа са убивани умишлено от израелски въздушни удари по време на настоящата война, а това е полемично преувеличение, което служи като "като средство за емоционализиране", обяснява още Мендел.

А Уфа Йенсен, заместник-директор на Центъра за изследване на антисемитизма, потвърждава, че този израз твърде много се доближава до обвинение в антисемитизъм поради това, че се заиграва с един образ, представящ Израел като убиец на деца.

Каква е целта на бойкота?

Според Мендел важният въпрос тук е каква точно е целта на бойкота на определени продукти. „От 7 октомври е ясно, че не всички хора имат едни и същи цели. Имате такива, които искат съществуването на палестинска държава, редом с израелската, но има и други, които желаят унищожението на Държавата Израел. Важното е да се прави разлика между тези две групи", обяснява Мерон Мендел.

"Средствата на икономическия бойкот са по принцип легитимни", допълва той. Арабският бойкот срещу Израел не е нещо ново. Той започва още в началото на 1970-те години. Уфа Йенсен обръща внимание на това, че съществува и малцинство от леви евреи, които са критични към Израел и които подкрепят подобни кампании за бойкотиране. Но бойкотът същевременно е и пропаганда срещу Държавата Израел. Затова според Мендел е необходимо да се прави принципна разлика дали става въпрос за призив, който изразява критика към Израел, или за антисемитизъм.

Проблематичното сравнение с националсоциализма

При подобни призиви за бойкот доста потребители на социалните медии в Германия си припомнят за времето на националсоциализма и един призив от 1933 година, гласящ: "Не купувайте от евреи". Подобно сравнение обаче е твърде проблематично, тъй като в него се крие опасност от тривиализиране и омаловажаване на националсоциализма.

"Това предполага, че е имало конкретна причина нацистите да бойкотират евреите, а това, разбира се, е исторически напълно невярно", обяснява Мендел.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Защо нашите путинисти мразят

    7 51 Отговор
    израелците, а обичат евреина Кисинджър?
    Хенри Кисинджър е сред създателите на една от най-капитулантските и вредни за свободния свят и поробените от Съветите източноевропейски държави теории за т.н. „детант“ (разведряване) през 70-те години. Тук глупави и несведущи хора се надпреварват днес да го хвалят – истината е, че Кисинджър е предател и съветско-рашистка подлога. Но тукашните отрепки не познават истинските факти, те се ръководят от опорки, от клишета, от наслоени с времето венцехваления на Кисинджър. Няма го истинското познание за делата му.

    1. Те не знаят, че Кисинджър е вербуван от съветските служби в средата на 40-те в Германия, където е в качеството си на служител на американското военно контраразузнаване. Американският специалист по разузнаване Франк Капел посвети на темата обширно разследване, поместено в книгата му „Хенри Кисинджър – съветски агент“, която беше изета от обществените библиотеки в САЩ (и не само там).

    2. Те не знаят, че Кисинджър е разследван в САЩ в началото на 50-те години заради прокомунистически тези и действия.

    Коментиран от #16, #24

  • 3 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    46 8 Отговор
    Ако колонизираните страни от бившия соц. блок бойкотират всичко Западно и еврейско, много скоро ще почва да им рухва и неолибералния англосаксонски див капитализъм!

    Коментиран от #12

  • 4 азазел тагаренко

    32 3 Отговор
    мойто проклето племе
  • 5 не виждам

    62 7 Отговор
    антосемитизъм в тази апликация - в крайна сметка в момента Израел провежда политика, която граничи с геноцид спрямо палестинците.
    Не мога да повярвам, че евреите не осъзнават какви ги вършат.

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    57 9 Отговор

    До коментар #5 от "не виждам":

    Не граничи с геноцида това което правят евреите сега в Газа, това си е чист геноцид и наподобява турските кланета и клането в Батак!

    Коментиран от #17

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Перо

    30 6 Отговор
    Ако не е имало причина, само ционистите е нямало да бъдат бойкотирани от староегипетско време, през средновековието, през националсоциализма, до наши дни и обявявани за анти-човешка идеология на 30-та Сесия на Общото събрание на ООН!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 🇺🇦🇧🇬

    7 26 Отговор

    До коментар #3 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Ти си карай москвича и носи вата,на нас са ни ок западните стоки!
  • 13 Хора вижте и споделяйте незабавно

    13 2 Отговор
    Момент, в който израелската полиция атакува евреи антиционисти в квартала на Йерусалим

  • 14 pyзслямците

    5 24 Отговор
    от солидарност с пластелина да си прережаг вените
  • 15 Къде е?

    6 20 Отговор
    А, палестинец живеещ в .... Унгария.

    Кво става бе, къде е "националиста" Орбан, или и той е "брат" с терористите от Хамас?
  • 16 Реплика

    20 0 Отговор

    До коментар #2 от "Защо нашите путинисти мразят":

    Щом крайни атлантисти като теб демонизират Кисинджър, явно трябва да започна да го уважавам
  • 17 Историк

    12 9 Отговор

    До коментар #7 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Аз не знам българските революционери през Априлското въстание да са използвали местното българско население за жив щит, но ако ти знаеш, кажи кои са и къде е ставало това.

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хайде Де

    4 13 Отговор

    До коментар #17 от "Историк":

    Значи не си в час. Не става въпрос за жив щит, а за принудително масово участие - хвъртковатата чета на Бенковси - няма не искам, всички на оръжия.

    Коментиран от #20

  • 20 Историк

    20 1 Отговор

    До коментар #19 от "Хайде Де":

    Не позна. Не е имало "принудително участие". "Всички на оръжие" е бил революционен призив, не насилствено въоръжаване. Толкова ли не знаете дори собствената си история?
  • 21 а русия?

    0 11 Отговор
    Кога? Бойкот!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Аха верно

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "Защо нашите путинисти мразят":

    И сенатор Маккарти е руски агент ама още не са го разсекретили
  • 25 Хахаха

    2 8 Отговор
    И аз искам да бойкотирам производители от Газа и въобще арабски стоки, А МА НЯМА ТАКИВА.
    Ако небеше нефта, арабелите щяха да са, като палестинските скакалци и хлебарки
  • 26 Разсмя ме!

    8 0 Отговор

    До коментар #23 от "Анонимен":

    "Сигурен съм, че еврокомисарите ще се хванат за главите и ще разберат грешката си допусната с миграцията на милионите мюсулмани в ЕС. "
    Това предполага, че имат нещо в главите, щом ще се хващат за тях. Пишеш за тия еврокомисари, все едно са някакви велможи, древни мъдреци или влъхви! Долни л@кеи са всъщност и най-много да се хванат за з@дните части, толкова им пука ако трябва да сме честни.
    Пише се "мюсюлмани", а това кой всъщност ги прави фанатици или бърка арогантно с алчни пръсти из целия свят, където си поиска без оглед на последствия или каквото и да е, е друг въпрос.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хайл 14/88

    3 0 Отговор
    Когато палестинците се борят за територията си по закон и право е "тероризъм и антисемитизъм" а когато израелците убиват ПАЛЕСТИНСКИ ДЕЦА е "БОРБА С ТЕРОРИЗМА" Само с деца могат да воюват "NO THANKS"
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.