Last news in Fakti

13 Декември, 2013 11:36 2 857 1

Чичото на севернокорейския лидер екзекутиран за "предателство"

  • северна корея-
  • ким чен ун-
  • екзекуция

Екзекуцията е извършена в четвъртък, веднага след произнасянето на смъртната присъда от военен съд

Чичото на севернокорейския лидер екзекутиран за "предателство" - 1
Снимки ЕПА/БГНЕС

Някога могъщият чичо на севернокорейския лидер Ким Чен-ун е бил екзекутиран за „предателство“, съобщи държавната информационна агенция на КНДР.

Екзекуцията е извършена в четвъртък, веднага след произнасянето на смъртната присъда от военен съд.

Джан Сон-тхек беше драматично отстранен от заседание на Комунистическата партия от въоръжена охрана по-рано тази седмица . Преди това стана ясно, че влиятелният чичо е уволнен от всички заемани от него постове. Той беше обвинен в корупция, развратно поведение, контрареволюционна дейност и употреба на наркотици.

Факти.бг припомня, че в началото на декември бяха екзекутирани негови приближени, а самият Джан изчезна за кратко. 67-годишният чичо на Ким Чен-ун, който до скоро беше негов ментор и най-близък съветник е бил определен като „по-лош от куче“, съобщава Държавната информационна агенция KCNA.

Той е признал, че е злоупотребявал с позициите си, като е  създал фракция срещу държавата и е прикривал собствените си политически амбиции, се казва в  дълъг и подробен държавен доклад.

Това е най-големият политически катаклизъм в страната откакто младият Ким наследи покойния си баща Ким Чен-ир преди 2 години.

В доклад, публикуван днес Джан е описан като "предател" и "човешка измет“. В документа се казва още, че чичото на настоящия севернокорейски диктатор е направил опит за "сваляне на държавата". Той е преобразил своя отдел в „малко кралство", в което опитал да "задейства недоволството" на войниците, за да ги мобилизира за преврат. Също така поел контрола над "големи икономически области в страната" и "планирал да управлява икономиката и да превърне живота на хората в неконтролируема катастрофа". Замесен в корупция и извършил нарушения, свързани с общата икономическа зона с Китай. Той е отговорен и за непопулярните валутни реформи през 2009 година, когато севернокорейският вон отчита деноминация.„Г-н Чанг призна своите "престъпления" в съда и смъртната присъда ще се "изпълни незабавно", завършва държавният доклад цитиран от агенция KCNA.

Джан, който бе женен за сестрата на Ким Чен-ир, заемаше ръководни постове в управляващата комунистическа партия и Комисията по национална отбрана – най-важния и влиятелен ръководен орган в КНДР. Той често присъстваше на снимки заедно с племенника си и редица наблюдатели го описваха като „силата зад трона“.

САЩ заяви, че няма как  да провери достоверността на докладите , но "няма причина да се съмнява" в тях. "Ако информацията бъде потвърдена,  това ще е още един пример за изключителната бруталност на севернокорейския режим . Следим събитията в Северна Корея от близо и провеждаме консултации с нашите съюзници и партньори в региона ", се казва в изявлението на Белия дом.

По думите на президента на Южна Корея, за да укрепи властта на Ким Чен-ун, Пхенян засилва политиката на терор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владислава Тончева

    0 0 Отговор
    Нерде Конго, нерде Северна Корея :)