Last news in Fakti

3 Декември, 2013 16:23 4 389 2

Ким Чен Ун отново екзекутира подчинени

  • северна корея-
  • екзекуция-
  • ким чен ун

Севернокорейският лидер е отстранил и чичо си от високия пост, който заемал

Ким Чен Ун отново екзекутира подчинени - 1
Снимки ЕПА/БГНЕС

Чичото на севернокорейския диктатор Ким Чен Ун, който дълго време бе представян като негов наставник, е бил отстранен от поста му, а някои негови приближени са екзекутирани, твърдят южнокорейски медии, цитирани от Би Би Си.

Позовавайки се на разузнавателната агенция на Южна Корея, източниците съобщават, че 67-годишният Джан Сон Тхек загубил поста си на заместник-председател на Комисията по национална отбрана – най-важния и влиятелен ръководен орган в КНДР.

Според докладите, двама от приближени на Джан са били екзекутирани за корупция.

Ако бъде потвърдено, отстраняването на Джан Сон Тхек ще бъде най-значимото политическо събитие в управлението на КНДР, откакто Ким Чен Ун застана начело през декември 2011 г., коментират анализатори.

Ким Чен Ун пое управлението на комунистическата страна след смъртта на баща си Ким Чен Ир.

Южнокорейското правителство свика спешно извънредно заседание съвместно с разузнаването заради получената информация. От разузнаването заявили, че чичото на севернокорейския лидер неотдавна е бил свален от поста, а двамата сътрудници – публично екзекутирани още в средата на ноември, съобщава южнокорейската информационна агенция.

Въпреки това информацията не е сигурна, тъй като шпионите на Южна Корея са бъркали и преди. Но ако все пак се окаже вярно, развитието на комунистическата страна ще отбележи значителна промяна.

Джан, който е женен за сестрата на Ким Чен Ир, бе описван от някои международни наблюдатели като „силата зад трона“.

Той се издигна в йерархията на ръководството на Корейската работническа партия през 1970 г. През 1992 г. той е избран за член на Централния комитет на партията.

Въпреки това той е бил мишена на подобни чистки и в миналото. През 2004 г. Джан изчезна от погледа на обществеността. Според тогавашни южнокорейски доклади, той е бил поставен под домашен арест въпреки мястото си във фамилията Ким. Други предполагаха, че е бил изпратен за "превъзпитание". Две години по-късно обаче той се появи отново на политическата сцена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Plamen Kirilov

    0 0 Отговор
  • 2 PROFESIONALISTA

    0 1 Отговор
    Този диктатор ще падне последен.И до последно все ще си бъдат един остров на психозата ...И после ще се превърнат в пълен ужас- като резерват, поддържан изкуствено до последно, на който са свалени вече оградите и е оставен да оцелява сам...Ще бъде потресаващо, но няма да е скоро.
Новини по държави: