Last news in Fakti

17 Декември, 2013 11:43 2 311 0

КНДР отбеляза втората годишнина от смъртта на Ким Чен-ир

  • северна корея-
  • ким чен ир-
  • кндр

Церемонията се случи дни след драматичната екзекуция на чичото на сегашния лидер

КНДР отбеляза втората годишнина от смъртта на Ким Чен-ир - 1
Снимки ЕПА/БГНЕС

Северна Корея отбелязва втората годишнина от смъртта на своя лидер Ким Чен-ир , дни след драматичното отстраняване на високопоставен служител, съобщава Би Би Си.

Снимки от Пхенян показаха хиляди служители подредени в редици по време на церемония в чест на починалия лидер. Целокупният севернокорейски народ поднесе цветя на паметника на Ким Чен-ир и баща му Ким Ир-сен, първият лидер на Северна Корея.

Ким Чен-ир, който управлявал КНДР в продължение на почти две десетилетия, почина на 17 декември 2011 година.

Настоящият лидер и трети син на Ким Чен-ир присъства на възпоменателните чествания в памет на баща му, които се проведоха днес. Ким Чен-ун седеше на подиума, обграден от церемониалния ръководител на КНДР, Ким Йонг-нам и главнокомандващия армията.

"Целият наш народ и нашите войници се бориха и постигнаха победа през последните две години като запазиха високата почит към нашия велик лидер (Ким Чен-ир)", каза Ким Йонг-нам в речта си.

Младият лидер бе с мрачно изражение през цялото време, макар церемонията да изглеждаше по-скоро в негова чест, отколкото в чест на стария лидер.

В понеделник хиляди севернокорейски войници, наредени пред държавния мавзолей, заявиха верността си към Ким Чен-ун, който наследи управлението на КНДР.

На възпоменателната церемония не присъства лелята на Ким - Ким Кьон-хи, сестра на Ким Чен-ир и съпруга на екзекутирания преди дни Джан Сон-тхек.

Миналата седмица младият севернокорейски диктатор ръководи екзекуцията на своя чичо Джан Сон-тхек, който бе сочен от международните наблюдатели като втората най-влиятелна фигура в комунистическата страна и ментор на младия лидер.

Държавните медии съобщиха, че Джан  е обвинен в няколко престъпления, включително злоупотреба с власт и опит за сваляне на държавата.

Внезапното му сваляне от поста и бързото изпълнение на смъртната присъда  предизвикаха опасения от нестабилност вътре в Северна Корея.

В понеделник генералният секретар на ООН Бан Ким-мун, описа екзекуцията му като "много драматична и изненадваща".

Той призова страните в региона "да следят зорко и внимателно развитието на ситуацията в КНДР, но да не предприемат каквито и да било прибързани действия".

Междувременно президентът на Южна Корея проведе среща с високопоставени служители по сигурността, предупреждавайки за възможни "провокации" от страна на Северна Корея, заради екзекуцията на Джан и неговите подчинени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: