Last news in Fakti

10 Декември, 2023 05:24 1 402 6

В Иран започна процесът срещу дипломат на ЕС

  • иран-
  • процес-
  • дипломат-
  • йохан флодурес

Шведският дипломат Йохан Флодерус е задържан от повече от 600 дни

В Иран започна процесът срещу дипломат на ЕС  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Процесът срещу шведа Йохан Флодерус, дипломат на Европейския съюз, който е задържан в Иран от повече от 600 дни, започна в Техеран, съобщи вчера шведският външен министър Тобиас Билстрьом, цитиран от Франс прес и БТА.

Тридесет и три годишният Флодерус бе арестуван на 17 април 2022 г. на летището на Техеран, докато се готвеше да си отиде у дома след пътуване с приятелска компания.

Оттогава шведът, който работи за дипломатическата служба на Европейския съюз, се намира в затвор в Техеран.

Шведският външен министър заяви, че задържането на Флодерус е произволно.

"Няма никакво основание за това Йохан Флодерус да продължава да е задържан, няма основание и да бъде изправян пред съда", каза още Билстрьом.

През септември иранските съдебни власти заявиха, че Флодерус е "извършил престъпления" в Иран и че е било проведено разследване.

Представител на ЕС заяви пред АФП през септември, че Иран така и не е посочил причината за задържането на Флодерус.

В Иран отдавна е практика да бъдат арестувани чужди граждани, които след това да бъдат "изтъргувани" в замяна на освобождаването на задържани в чужбина иранци, отбелязва Франс прес.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шведският дипломат Йохан Флодерус

    8 2 Отговор
    или шведът, който работи за дипломатическата служба на Европейския съюз?има разлика.
  • 2 Механик

    4 8 Отговор
    В Иран н ги разменят тия шпиони. Стига сте си измисляли.
    Там ги изкарава на площада. Там чака една фадрома с работещ мотор и повдигната кофа. На един от зъбите на кофата и, е вързано въже. На другия край на въжето има примка.
    Това ви е достатъчно, за да се сетите какво го чака шведския "дипломат"/шпиоин.
  • 3 И сащ правят така

    12 3 Отговор
    Защо Иран да не може? Сащ даже притискат други страни, да им дават чужди граждани на тяхна територия и ги отвличат в сащ и там ги съдят по техните закони, което е абсолютен абсурд.
    Руснакът Виктор Бут продавал оръжие по света. И сащ решиха, че продавал на страни, на които сащ не позволявали да се продава. Отвлякоха човека от Филипините, при което там държавните служби бяха накарани да го задържат а след това американски агенти го отвлякоха в сащ.
    Съд с Сащ, понеже виждаш ли Бут НАРУШАВАЛ АМЕРИКАНСКИТЕ ЗАКОНИ В ТРЕТИ СТРАНИ ПО СВЕТА? Абсолютно нахалство. И човека неща дълго там в американски затвори. Размениха го за американски гражданин, заловен в Русия.
    Ама така е. Който може , тормози хората по техните идиотски закони, които "трябвало всички други по света да знаят и спазват. "!
  • 4 Иранците могат

    6 4 Отговор
    Този швед да го осъдят по иранското законодателство и да увисне някой ден...
    Като знаят, какво търсят такива в Иран? Всвета вече е пълен произвол. Вътре, в много страни, включително и в ЕС т.н. "народни представители" нарушават собствените си закони, даже и конституцията на страната, която управляват. А в международен план, отдавна вече няма закони. Какви ги търсят хора, от другия край на света, минали през 20 други страни и седнали в Европа на масата да ядат и пият, за сметка на европееца? От къде на къде? В България има хора, изнемогват с нищожните си доходи, тука в централната Европа хранят някакви с по 15 деца, без даже да има някакво законно право на това. И за какво сме в такъв "съюз"? На някаква Украйна, която изобщо не е в съюза, изпрашат милиарди, та онези там корумпета си купуват яхти и вили по света за милиони и то с нашите вноски в този гнил "съюз"! Не ни трябва това. Губим си суверенитета , а в замяна какво имаме? Нищо. Само загуби.
  • 5 айран

    0 0 Отговор
    ще бъде изплискан
  • 6 Павел пенев

    4 0 Отговор
    С пожелание да хванат и Борел в ареста,че европейските дипломати започнаха много да си пъхат носовете във вътрешните работи на чужди държави. Точно за това Си Дзин Пин предупреди остро Мишел и Урсула преди няколко дни.