Last news in Fakti

10 Декември, 2023 08:24 2 449 24

Германски политици искат връщане към атомната енергия

  • атомна енергетика-
  • аец-
  • атомна централа-
  • германия

Германското правителство реши да спре своите АЕЦ след аварията във „Фукушима"

Германски политици искат връщане към атомната енергия - 1
Снимка: Shutterstock

Водещи членове на обединението Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (CDU/CSU), както и либералната Свободна демократическа партия (FDP), искат да бъдат рестартирани спрените реактори в Германия и настояват за строителство на нови, съобщи „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“.

Германското правителство реши да спре своите АЕЦ след аварията в АЕЦ „Фукушима Дайичи“ през 2011 г. Последните три от общо 17 атомни реактора престанаха да генерират електроенергия през април тази година.

Сред тези, които са против решението, е премиерът на Бавария Маркус Зьодер, който смята, че тези три реактора трябва да бъдат рестартирани „веднага“, предаде Globalconstructionreview.com. Според изданието има „всеобщ консенсус“ сред двете консервативни партии, заради загубата на евтин руски газ за германската индустрия. „Сега трябва да има фундаментални политически промени, особено в полето на енергетиката“, заяви Зьодер пред вестника.

Критиците на ядрения ренесанс отбелязват, че при повторното внедряване на технологията инвеститорите няма да са сигурни относно разходите и идеята ще срещне обществена съпротива. Всички бивши оператори на АЕЦ отхвърлиха идеята за връщане на пазара.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахайа

    51 0 Отговор
    Искат ама не може!!!нали не е еко пък и атомното гориво се купува от Русия.Не е демократично,затова мръзнете цяла зима.А тая май няма да е лека.

    Коментиран от #4

  • 2 Българин 🇧🇬

    53 1 Отговор
    Нашите американо-турски евроатлантици заслужават да бъдат изнесени ! Направиха ни енергийни роби на турците . Подариха на Анкара Южен поток и спряха АЕЦ Белене за да не конкурира турските +руско производство) АЕЦ и . Сега евроатлантиците ни се готвят да дадат реакторите и проекта на АЕЦ белене на Украйна .

    Коментиран от #12

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Всъщност

    38 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хахайа":

    Доколкото знам АЕЦ беше сложена в групата на източници на Зелена енергия ! При нея производството на електричество е много по-често , природосъобразно и щадящо природата в сравнение с ТЕЦ , ВЕЦ , слънчеви панели и вятърни турбини , които похабяват земя и пречат на екосистемите .

    Коментиран от #8, #15

  • 5 КанцлерАкт

    41 1 Отговор
    Немците и наведените към ФАЩ пудели
    не разбраха ли, че без руските ресурси и суровини
    ще се върнат в средновековието !
  • 6 дядото

    41 1 Отговор
    германия явно изтрезнява и ще се върне към ядрената енергетика.ние и великите ни продажни политици обаче продължаваме да закопаваме нашата енергетика,а и държавата.това е съдбата ни-винаги поробени,винаги бедни и нещастни.
  • 7 Ох, дебили, дебили

    47 1 Отговор
    Така ще стане и с нашите ТЕЦове, ама не е толкова лесно. Един път хората се разбягали в други професии и по чужбина на работа, иди и намери пак шахтьори, да изкопават въглища? Ще стане и като със селското стопанство. Унищожиха производството на наши храни, хората се разбягаха от селата и вече няма как да ги върнеш. Селата се унищожават масово, няма училища, няма медицинска служба, всичко затихва бавно. Тези, зелените психопати в Германия не само заровиха атомните централи, Ами сипваха и киселина в охладителната система за да НЕ може лесно пак да се пуснат. Може, но с огромни разходи. До къде им стигна сектата??? Зелените са секта, психично болни хора. Искали да спасяват планетата, като премахнат хората на нея...

    Коментиран от #21

  • 8 Ами до скоро и

    34 0 Отговор

    До коментар #4 от "Всъщност":

    Дървата се смятаха в Германия за "зелена енергия"! Имало "кръговрат", гориш дървата, те освобождават СО2, който дървото някога е погълнало. НО, НЕ... Зелените психопати вече и дървата обявиха за "НЕзелени"! Остава само токът, за "зелен"! Ама май тиквите им са зелени и да се махат изобщо от властта. Тези затриват цивилизацията.
  • 9 хаха

    28 0 Отговор
    Те и Северен поток ще искат, ама няма. Като обявят независимост от САЩ - тогава.
  • 10 Джамбaза

    29 0 Отговор
    "...заради загубата на евтин руски газ"
    А нашите "експерти" обясняват, че руския газ не бил евтин.
  • 11 лют пипер

    2 23 Отговор
    Германски политици искат връщане към атомната бомба. Липсва им Адолф.
  • 12 ама така требва..

    22 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българин 🇧🇬":

    Да бъде..млрд.$,за реактори и площадки,млрд..за ефки от миналио век,със по един двг,а па оня дъртофелник със старческите петна купува за 2 млрд.$,бронетранспантьоре от краварите модел от 90-те,години..и от кого ще се защитаваме,от вович-смехурковци..
  • 13 Ну, ЗАЭЦ

    24 1 Отговор
    Евтиният ток от бивша Украйна спря и швабите го закъсаха.
  • 14 Бай Дън

    16 0 Отговор
    Що така бе Мима?
  • 15 Нах

    19 0 Отговор

    До коментар #4 от "Всъщност":

    До колкото съм запознат си прав.Но да не забравяме кога я обевиха за зелена,не че не!!!Обявиха я за зелена когато едни техни съюзници взривиха едни тръби.
  • 16 Анал ената

    18 0 Отговор
    А мен питал ли ме е някой за това?

    Ако продължавате така, утре ще ремонтирате и СП за руски газ! Какво толкова сте се захрижили за германския народ и германската индустрия? Та и за ЕС! Земята и без това е пренаселена. Само войни и ядене на насекоми ще оправят нещата! Чичко ми Шваб няма да лъже я!

    Коментиран от #17

  • 17 Олав

    14 0 Отговор

    До коментар #16 от "Анал ената":

    Да бе, какво толкова не им хареса на въглищата на тия германци?

    Коментиран от #19

  • 18 Гошо

    16 1 Отговор
    Те и други работи ще върнат германците
  • 19 Точно казано

    17 1 Отговор

    До коментар #17 от "Олав":

    Миналата зима почти всички германци можеха да си подмиват всичките 4 точки от тялото и да ядосват Путин.
    Дори и след като Германия бе минала на въглища и дърва.
    Какво е по-различното сега?
    Индустрията на Германия вече и без това се изнесе, ако е останала такава.
  • 20 Мура

    5 0 Отговор
    Връщане към ядрена енергия,зелена енергия и нови съвременни малки по мощност ТЕЦ щадящи околната среда...
  • 21 Не, не, не

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ох, дебили, дебили":

    Никаква АЕЦ, само ветренки за вас.
    Колко неща ни съсипахте, свръхчовеци
  • 22 добро утро

    9 0 Отговор
    марче , а нашите какво искат някакви далаверки измислени фотоволтаични системи а кой ще бута слънцето да грее? атомната енергетика е доказано най доброто немците не са глупаци затова са водеща икономика
  • 23 Павел пенев

    11 0 Отговор
    Колко са гадни германците. Продадоха си вятърните мелници за милиарди и сега същите пари ще ги вложат в атомните енергоизточници. Така всички ние им плащаме ядрените централи.
  • 24 От страни

    3 0 Отговор
    Искат ама нанай. Това да не е да светнеш лампата.
    А това че е заради Фукушма е лъжа - ака са наредили краварите. Плана за унищожаването на Европа изисква да няма резерви.
Новини по държави: