Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Декември, 2023 04:32 3 374 35

Зеленски се сблъска с разделението в САЩ за украинската помощ

  • украйна-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • володимир зеленски

Путин е щастлив от нашите противоречия, заяви президентът на САЩ Джо Байдън

Зеленски се сблъска с разделението в САЩ за украинската помощ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Байдън предупреди във вторник, че Русия е доволна от американското разделение относно предоставянето на помощ на Украйна, тъй като президентът Володимир Зеленски се удари в стената от съпротива от републиканците в Конгреса по време на посещението си във Вашингтон, предаде Ню Йорк Таймс.

Джо Байдън заяви, че липсата на подкрепа за Украйна ще бъде подарък за президента на Русия Владимир Путин.

Още новини от Украйна

„Путин разчита на това, че Съединените щати не успяват да постигнат успех за Украйна“, каза Байдън в Белия дом. — Трябва да му докажем, че греши".

Лидерите на републиканците в Конгреса настояха всяка помощ за Украйна да бъде съчетана с по-строга сигурност на южната граница с аргумента, че мигрантската криза се е превърнала в заплаха за националната сигурност.

Но дори републиканските поддръжници на повече помощ за Украйна изглежда са загубили надежда, че тя ще бъде одобрена преди Конгресът да бъде разпуснат за празниците.

Сенатор Мич Макконъл заяви, че е практически невъзможно бързо да се приеме сделка, която обвързва помощта за Украйна с вида пакет за сигурност на границата, който републиканците изискват.

Съединените щати са предоставили десетки милиарди долари помощ от началото на войната оттогава, но върховният военен командир, ген. Валерий Залужни, каза миналия месец, че войната е стигнала до задънена улица, тъй като смъртоносните битки са довели до малко териториални придобивки.

Белият дом и Киев твърдят, че ако Украйна загуби войната, Путин ще бъде насърчен да придвижи военната си агресия по-навътре на Запад.

Байдън обвини републиканците, че държат военната помощ за Украйна „заложник“ в замяна на „екстремна републиканска партизанска програма на границата“. Той се позова на коментарите на руски медии, които възхваляват републиканците за отказа да одобрят помощта за Украйна.

Шансовете Конгресът да приеме пакет за помощ за Украйна преди края на годината станаха илюзорни, след като републиканците блокираха мярката миналата седмица и социологическите проучвания показаха, че американците са скептични относно разширяването на финансовата помощ.

Байдън във вторник обаче се опита да представи атмосфера на увереност относно основните си външнополитически цели. Той каза, че неговите най-добри помощници работят за „двупартиен компромис“, който може да задоволи и двете страни.

„Също така имаме нужда от Конгреса да поправи повредената имиграционна система тук у дома“, каза Байдън в знак към републиканците.

След среща при закрити врати с Байдън в Белия дом, Зеленски благодари на Съединените щати, че са се притекли на помощ на Украйна, но каза, че подкрепата трябва да продължи.

„Много е важно до края на тази година да можем да изпратим много силен сигнал за нашето единство към агресора и единството на Украйна, Америка, Европа, целия свободен свят“, каза Зеленски.

Висши американски служители са били много разочаровани от работата си със Зеленски и неговите генерали. Те настояваха за нова стратегия, която може да увери Конгреса, че нещата ще се обърнат.

Във Вашингтон председателят на парламента Майк Джонсън обвини Белия дом, че не е формулирал ясен път към победата на Украйна, което републиканците сочат като необходимо условие за отключване на военна помощ. Джонсън е гласувал многократно против подпомагането на Украйна.

Не бяха дадени никакви признаци, че посещението на Зеленски, който само преди година беше посрещнат като герой от Конгреса, е допринесло с нещо за нещо, за да се излезе от задънената улица около помощта.

„Първото ни условие за всеки пакет от допълнителни разходи за национална сигурност е относно нашата собствена национална сигурност“, каза Джонсън пред репортери малко след като отбеляза, че е „повторил“ на Зеленски, че „ние стоим с него срещу бруталната инвазия на Путин“.

По време на срещата на Зеленски със сенатори редица републиканци му казаха директно, че осигуряването на границата на САЩ с Мексико е ключът към получаването на помощ за неговата нация.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Петър

    100 29 Отговор
    В този филм, Зеленски прекрасно си изигра ролята на придворен шут, САЩ да му дават оскара за най добър актьор на второстепенна роля и да приключва този цирк.
    Смешно ми става като си припомня колко много българи си бяха сложили знамето на Украйна по профилите снимки на социалните мрежи.

    Коментиран от #21

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Костя Коп

    23 84 Отговор
    Скоро русофилията ще бъде изкоренена, вън Расия от България.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 среднощен

    70 38 Отговор
    "...Не бяха дадени никакви признаци, че посещението на Зеленски, който само преди година беше посрещнат като герой от Конгреса, е допринесло с нещо за нещо, за да се излезе от задънената улица около помощта...";

    Дори войнолюбците в САЩ не подкрепят вече войната в Украйна, имат си "нови приоритети" - Израел и Тайван... Започва подялбата на Украйна, а след това - ще видим...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Фащ

    75 44 Отговор
    загубиха и тази война, но унищожиха още една страна! Изродите върввт към закриване.

    Коментиран от #19

  • 10 За Бандеровците...

    64 45 Отговор
    "Да бе мирно седяло, не би чудо видяло и бой яло". От 2014 си го търсите!!! Е ето на, получихте си го!!
  • 11 За Бандеровците...

    52 42 Отговор
    ...и никой не може да ви спаси, пък дори и ФАЩ!!!
  • 12 На колене пред господаря си

    69 20 Отговор
    Зеления не отиде при Байдъна да се моли за Украйна- тя не го интересува, нито украинците. Отиде да преговаря за собствения си жалък живот, но няма как да го оставят жив, след всичката мръсотия и престъпления, които извършва за тях.
  • 13 Артилерийска подготовка

    59 21 Отговор
    Какво правят американските пари и оръжия в Украйна. Деменцията Байдън къде беше, когато се извърши кървия майдански преврат, когато се избиваха масово хора в Донбас, при наличие на приети МЕЖДУНАРОДНИ СПОРАЗУМЕНИЯ за спиране на тези убийства? Защо деменцията Байдън е скъсал съгласуваното споразумение за примирие и е наредил вместо това на клоуна Зеленски да започва война? Загрижен бил Байдън? Вярва ли го някой това? Колкото е бил загрижен предшественика му, който нареди Югославия да се бомбардира 78 денонощия и то преобладаващо по цивилни обекти като електрическата и водоснабдителни системи, защото имали отношение към, представете си, системата за управление и контрол на армията! По-цинична наглост от американската няма! Те в прав текст заявиха, че искат да победят, разчленят и ограбят Русия, а сега безсрамно "размахват" Путин като плашило, че като победи в Украйна няма да спре и републиканците голяма услуга му правят, като отказват да се дават повече милиарди. Деменцията и тези край него си мислят, че като дадат още някой друг милиард, ще се намерят мераклии за фронта за да продължава конфликта, но такива едва ли ще се намерят след глобалния удар с 1000 ракети, които руските войски си били посъбрали...
  • 14 Лост

    38 16 Отговор
    Зеленски държи в ръката си два листа списъци за Просена,а Байдън му е приготвил плик с коментар -"Много искам,ама републиканците не дават".
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 . Експерт

    20 50 Отговор
    Всичко е театър. Украйна ще получи в пълен обем помощта която е необходима за да прогони руските варвари и фашисти от цялата си територия.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Абсолютно прав си!

    14 8 Отговор

    До коментар #1 от "Ганчев":

    Въпрос на време е.
  • 19 Като си неграмотен

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "Фащ":

    защо е нужно да знаят всички?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 151262

    26 1 Отговор

    До коментар #3 от "Петър":

    Ами украинското знаме, което се вееше над Столична община?

    Коментиран от #23

  • 22 кухари

    34 3 Отговор
    Само смърт сеят . И нашите са виновни . Ние пак ще загубиме защото подкрепяме шепа ненормалници . Вместо да запазиме неутралитет .

    Коментиран от #24

  • 23 Петър

    11 0 Отговор

    До коментар #21 от "151262":

    Ама аз мисля, че това знаме още виси на балкона на Столичният общински съвет? Може и да бъркам, трябва да попитаме някой който минава чест от там.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Оги

    12 1 Отговор
    Америте все пак и да не са много умни, когото и да ги облъчваш, нещо им проблясва, че да тъпчеш десетки и стотици милиарди в някаква бездънна яма на другата страна на Земята вместо да си решаваш собствените проблеми няма как да е много умно.
  • 26 инфо

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "ТаУмВзе":

    Проявявате се като един от най-посредствените и ментално ограничени драскачи във форума.
  • 27 Ице

    3 8 Отговор
    Е как по-точно Путин ще се придвижи на запад ако победи, като всичко на запад е НАТО? Нали и пиратка да гръмне Путин в НАТО следва мигновен ядрен удар на америте по Русия, отговор на Русия и край на планетата?

    Коментиран от #35

  • 28 БайДанчо

    16 1 Отговор
    Браво на Републиканците!
    Никакви пари повече за зеления Н@ркоман!
  • 29 Ццц

    15 0 Отговор
    Евромечтателите много се кефят от военния ни министър. Този кретен е последния, който се ежи на Русия и ще подкрепя Украйна докато може. Той е безкруполна мърш@ и действително му желая всичко най-лошо в името на България. Но вие сънародници се осъзнайте. Ето какви са ни приятелите. Не резчитайте много, много на техния член...5
  • 30 Путин иска краят на доминацията на САЩ

    8 1 Отговор
    "По време на срещата на Зеленски със сенатори редица републиканци му казаха директно, че осигуряването на границата на САЩ с Мексико е ключът към получаването на помощ за неговата нация."

    Сенаторите републиканци ще се изненадат и усетят , едва когато край границата на САЩ с Мексико , започнат да се разхождат вместо мигранти, едни "зелени човечета" на Путин и тогава "ключът" от "Бялата барака" към получаването на помощ за Украйна, няма вече да върши никаква работа...!!!.
  • 31 българин 777

    7 0 Отговор
    те си мислеха че ще бъде вечно краварите ще дават наркомана ще краде и пей сърце да ама не идва краят
  • 32 Интелект

    5 0 Отговор
    Много жалка картинка!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Дзверцов

    5 0 Отговор
    Зеления потник прави едно от последните си екскурзионни летувания до Щатите като президент. Американските скотовъдци постигнаха целите си. Европа слаба и в разногласия. Русия изтласкана от Европа и васалите на краварите по границата с Русия набълбукани с американски оръжия и аскер.
  • 35 Васалите

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ице":

    на америте много добре знаят, че ако Путин ги нападне, ще е същото като с Украйна. Естествено, че заради някакъв васал на десетки хиляди километри Америка няма да започне ядрена война.