Last news in Fakti

15 Декември, 2023 13:34 1 642 27

Сухопътната офанзива на Израел среща съпротива в Газа, а САЩ търсят защита на цивилните

  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • война-
  • офанзива-
  • сащ-
  • стратегия-
  • съпротива

САЩ искат от Израел да промени стратегията си

Сухопътната офанзива на Израел среща съпротива в Газа, а САЩ търсят защита на цивилните - 1
Снимка: БГНЕС

Израелските сили и "Хамас" водиха ожесточени битки в Газа в петък, заявиха свидетели, предполагайки, че сухопътната офанзива на Израел среща по-твърда съпротива, тъй като САЩ подтикнаха своя съюзник да промени стратегията, която причини огромен брой цивилни жертви, цитирана от Ройтерс.

Жителите на малкия анклав съобщават за сражения в Шейджая, Шейх Радуан, Зейтун, Туфа и Бейт Ханун в северната част на Газа, източно от Магази в централната част на Газа и в центъра и северните покрайнини на главния южен град Хан Юнис.

Болниците в Дейр аз Балах, Хан Юнис и Рафа съобщиха за нов приток на убити и ранени рано в петък, включително две деца. Четирима души бяха убити при израелски въздушен удар по къща в Рафах, а израелски танкове обстрелваха цели източно от града близо до египетската граница, съобщиха медици и свидетели.

Израелската армия заяви в актуализация в петък, че нейните сили са унищожили команден и контролен център на Хамас в силно оспорвания район Шейджая в град Газа и са извършили "целенасочена акция" срещу екстремистката инфраструктура в Хан Юнис.

Тежките боеве, потвърдени от много жители и екстремистки източници, до които стигна Ройтерс, повдигнаха въпроси дали двумесечният въздушен и наземен блиц на Израел в Газа значително е отслабил "Хамас", който обеща да унищожи.

"Ивицата Газа се превърна в огнена топка за една нощ, можехме да чуем експлозии и изстрели, отекнали от всички посоки", каза 45-годишният Ахмед, електротехник, който говореше пред Ройтерс от подслон в централен район на гъсто населената крайбрежна ивица.

"Те могат да унищожат домове и пътища и да убиват цивилни от въздуха или чрез сляп танков обстрел, но когато се изправят лице в лице със съпротивата, губят. Нямаме какво да губим след всичко, което направиха с нашата Газа", каза той.

Неумолимата израелска бомбардировка опустоши голяма част от Газа през последните два месеца, като близо 19 000 души бяха потвърдени мъртви, според палестинските здравни служители, а хиляди други се опасяват, че са погребани под развалините.

Израел започна яростната си атака като отмъщение за изненадващото трансгранично нападение на Хамас, подкрепяната от Иран групировка, която управлява Газа, чиито бойци щурмуваха близките израелски общности, убиха 1200 души и заловиха 240 заложници на 7 октомври.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза на гостуващия съветник по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан в четвъртък, че Израел ще бъде във война с "Хамас" "до абсолютна победа". Това, каза министърът на отбраната Йоав Галант, "ще продължи повече от няколко месеца, но ние ще спечелим и ще ги унищожим".

Няма признаци за спиране на военните действия, като израелските твърдения в края на ноември, че до голяма степен са покорили силно урбанизираната северна част на Газа, изглеждат химера.

Разрастването на сухопътната война след едноседмична пауза, която позволи освобождаването на някои заложници, осуети плановете за увеличаване на доставките на отчаяно необходими основни доставки за цивилните, за да оцелеят, тъй като домовете им са били разрушени.

Над 80 процента от 2,3-милионното население на Газа са били разселени, някои многократно.

САЩ ИСКАТ ИЗРАЕЛ ДА ПРОМЕНИ СТРАТЕГИЯТА СИ

Вашингтон притиска Израел от седмици да направи повече, за да защити цивилните в Газа, тъй като глобалният протест срещу разпространяващата се хуманитарна катастрофа, с осакатени медицински грижи, а храната, горивото и питейната вода са широко недостъпни, се засили.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан проведе разговори с Израел в четвъртък за промяна на военната му стратегия в Газа от широка сухопътна офанзива към прецизни удари срещу Хамас за по-добра защита на цивилните от вреди.

"Имаше дискусия в тези срещи, а също и в предишните ни срещи и в разговорите между президента (Джо Байдън) и (израелския) премиер (Бенямин Нетаняху), за промяна на акцента от операции с високо темпо, операции за освобождаване с висока интензивност, които продължават сега, до в крайна сметка по-ниска интензивност на фокуса върху цели с висока стойност, разузнавателни нападения, такива по-тесни, хирургически военни цели", заяви високопоставен служител на американската администрация, пожелал анонимност.

Но би било "безотговорно" да се дадат конкретни времеви рамки за такава промяна, заяви служителят на брифинг пред репортери за посещението на Съливан в Израел.

Израел твърди, че "Хамас" използва цивилни и цивилни сгради като щитове, твърдение, което отрича, но съюзници и противници, както и ООН и хуманитарни и правозащитни групи, казват, че Израел е направил твърде малко, за да защити цивилните.

Десетки хиляди бездомници от Газа, които са натъпкани в Рафа в южния край на Газа от 3 декември, се борят в изключително пренаселени условия, като липсата на тоалетни принуждава мнозина да се изхождат на открито, повишавайки рисковете от болести, съобщи Хуманитарната служба на ООН (OCHA) в актуализация в петък.

На много места твърдите отпадъци се трупаха без безопасно средство за обезвреждане, а в тези райони се събираха плъхове и насекоми, каза OCHA.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КВА СЪПРОТИВА БРЕ

    5 17 Отговор
    Израел ги сгази.....

    Коментиран от #4, #17

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ...

    7 13 Отговор
    Такава съпротива че 70 чаршафа вчера излязоха от една болница с вдигнати ръце и се предадоха на израелската армия.
    Ма явно новината не е удобна за сайта.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ...

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "аноним":

    Нищо не са дали.ЩЕ ЩЕ ЩЕ дават пари, но и тях не са ги одобрили. Не чети само заглавията на статиите.
  • 7 реру

    9 0 Отговор
    Сащ търсят защита на цивилните,като им изпращат jdam2000-еднотонни
    хуманни бомби.
  • 8 Сашо

    13 1 Отговор
    Каква офанзива изпотрепаха мирни граждани и деца!!! Какво оправдание имат !Само едно подкрепа от краварите

    Коментиран от #11

  • 9 Мунзафер ага

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "ГЕРБЕР":

    Ти сигурно си някое пършаво моше.

    Коментиран от #10

  • 10 ха ха ха

    3 6 Отговор

    До коментар #9 от "Мунзафер ага":

    а ти някоя чарфосана кадъна

    Коментиран от #13

  • 11 аха

    2 8 Отговор

    До коментар #8 от "Сашо":

    да би мирно седяло, не би чудо видяло. Сами си запалиха къщата, за да изгори на Израел плевнята.
    Като ги е страх от мечки - да не ходят в гората...
    Покрай сухото, гори и мокрото (особено като се криеш зад тях щото си страхлив чаршаф)
    още български поговорики трябват ли ти?

    Коментиран от #16, #19

  • 12 копи пейст

    2 3 Отговор
    "В съобщението на ЦАХАЛ се посочва, че армията, в сътрудничество с израелската служба за вътрешно разузнаване "Шин Бет", е локализирала сграда, използвана от "Хамас", близо до болница "Камал Адуан". В хода на операцията израелските сили са влезли в сблъсък с няколко въоръжени бойци в района, част които са били убити. Според съобщението на израелските военни около 70 бойци са се предали."
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Сталин е знаел как

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "ГЕРБЕР":

    Терорът тепърва започва и ще спре, когато свършат евреите. Хората започнаха да осъзнават някои истини.
  • 15 Мунзафер ага

    3 1 Отговор
    Ела и пробвай кере с тето.Твоят прадядо и прабаба редовно са го опитвавали на моя прадядо и винаги са били доволни.

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Доротея

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "КВА СЪПРОТИВА БРЕ":

    Не се гаси туй що не гасне,един падна в борбата,десет други ще го заменят.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 много си смо тан

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "аха":

    А какво да правят ? Да стоят и да чакат като до сега да ги изтребват на малки порции докато ги затрият ли ?

    Коментиран от #24

  • 20 Само питам

    2 1 Отговор
    Какво търсят евреите на чужда земя ? Да си ходят у Египет при фараона .

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Някой си...

    1 0 Отговор
    Чаршафосаните тероряги вият като карпатски вълчета.. що ви требеше на баир лозе..мм? Ха сега нагрибайте от боба с големата лъжи ца
  • 23 ...

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Само питам":

    какво правят западно африканците на еврейска земя. Да си ходят обратно в Алжир от където са тръгнали чаргарите недни. Когато по тези земи са живеели ИСУС и МОИСЕЙ - ЧАРШАФИ Е НЯМАЛО !!!!!!!!!!

    Коментиран от #26

  • 24 е ми

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "много си смо тан":

    да не крият по къщите и мазетата главорезите коиот нападнаха мирните граждани избиха над 2000 и отвлякоха над 200. Ако се РАЗГРАНИЧАВАТ от тях - да не стоят около тях. Ако са с ТЕХНИТЕ ВЪЗГЛЕДИ - значи не са толкова невинни.
  • 25 ГанЯ

    1 1 Отговор
    Ми да излезат чаршафи те от болниците, училищата, жилищните сгради, дупките в които се навират, и т. н.
    Е тогава няма да има цивилни жертви.
  • 26 Само питам

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "...":

    Ти май никога не си влизал в час по история ?
  • 27 Бесен язовец

    1 1 Отговор
    Пускайте водата в тунелите и удавете плъховете.