Last news in Fakti

15 Декември, 2023 17:29 2 527 56

Проучване: Еврозоната е в рецесия

  • евро-
  • еврозона-
  • рецесия-
  • икономика-
  • инфлация

Проучванията показват широкообхватен спад с влошаване на активността както в Германия, така и във Франция, както и в сектора на услугите и производството

Проучване: Еврозоната е в рецесия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Спадът на бизнес активността в еврозоната се задълбочи през декември, поставяйки блока в рамките на техническото определение за рецесия, показват внимателно наблюдавани проучвания, цитирани от "Ройтерс".

Проучванията показват широкообхватен спад с влошаване на активността както в Германия, така и във Франция, както и в сектора на услугите и производството.

През последното тримесечие икономиката на еврозоната се сви с 0,1%, показват официалните данни на индекса на мениджърите по поръчките (PMI) за декември - считан за достоверен показател за икономическото здраве - предполагаемата активност вече е намаляла през всеки месец от това тримесечие. Това отбелязва две последователни тримесечия на икономическо свиване, което отговаря на техническото определение за рецесия.

Европейската централна банка намали прогнозите си за растеж за 2023 и 2024 г. в четвъртък.

Предварителният композитен индекс PMI на HCOB, съставен от S&P Global, падна до 47,0 този месец от 47,6 през ноември, опровергавайки очакванията в анкета на "Ройтерс" за покачване до 48,0 и отбелязвайки седмия месец под разделящото ниво 50 между растеж и свиване.

"Спадът на композитния индекс PMI в еврозоната през декември предоставя още доказателства, че икономиката е в рецесия," каза Андрю Кенингам от Capital Economics.

В Германия спадът се влоши, показвайки рецесия в най-голямата икономика в Европа в края на годината. Междувременно активността намаля по-бързо от очакваното във Франция, тъй като търсенето на стоки и услуги във втората по големина икономика в еврозоната се влоши допълнително.

Германската икономика се очаква леко да се свие тази година и едва да нарасне следващата, тъй като търсенето от чужбина е слабо, държавните субсидии за зеленият преход са ограничени и високите лихвени проценти намаляват активността, каза Бундесбанк по-рано в петък.

Компаниите в британския сектор на услугите обаче отбелязаха още ръст този месец, което предполага, че икономиката разполага с достатъчно импулс за избягване на рецесия поне засега.

Посочвайки, че фирмите в еврозоната не виждат голямо подобрение в скоро време, те намалиха персонала си за втори пореден месец. Съставният индекс на заетостта удари тригодишно дъно от 49,6, малко по-малко от 49,7 през ноември.

PMI за доминиращата индустрия на услугите в блока падна до 48,1 от 48,7, далеч от прогнозата на проучването на Ройтерс за покачване до 49,0.

"Това потвърждава нашите очаквания, че икономиката на еврозоната ще продължи да се свива през Q4, противно на очакванията на ЕЦБ," каза Кристоф Вайл от Commerzbank.

Търсенето на услуги отново намаля, тъй като задлъжнелите потребители, изпитващи затруднения от рекордно високите разходи за заеми във валутния съюз на 20 държави, харчеха по-малко. Новият бизнес индекс се понижи до 46,6 от 46,7.

В четвъртък ЕЦБ остави лихвените проценти задържани и отхвърли залозите за предстоящи съкращения, като потвърди, че разходите по заемите ще останат на рекордно високи нива . Скорошна анкета на Reuters показа, че ще изчака до второто тримесечие, преди да започне съкращаването.

Следващият ход на ЕЦБ трябва да бъде понижаване на лихвените проценти, заяви в петък шефът на френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало, но намекна, че намаление на ставката не е неизбежно.

Заводите във валутния съюз също имаха още един разочароващ месец. Производственият PMI се задържа стабилно на ниво от 44,2 през ноември - изпреварвайки прогнозата на проучването на Ройтерс за 44,6 и отбелязвайки своя 18-ми месец под 50.

Мениджърите на фабрики обаче бяха по-оптимистични за предстоящата година и индексът на бъдещото производство скочи до 55,6 от 53,3, най-високото му ниво от май.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Кокорчо 🌈🌈🌈

    69 4 Отговор
    Ала Бала с дефицита и ще влезем в Еврозоната.
  • 4 Мдаа

    83 6 Отговор
    Байдън и компания сториха немислимото-унищожиха някога процъфтяваща Европа...
  • 5 Иво

    66 5 Отговор
    Какви са тия работи, кокорчо каза че ще има ръст.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Петел

    5 45 Отговор
    А в руслям зоната нема даже и пилета вече, само пилешки крака

    Коментиран от #48

  • 8 Мдааа

    58 5 Отговор
    Еврозоната e 💩🤧, затова нашите подлоги така страстно мечтаят за нея!
  • 9 пенсионер от Варна

    37 2 Отговор
    Я, новина !
  • 10 Абе да питам

    8 39 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Брикс рублата догони ли цента?

    Коментиран от #14, #18, #27, #51

  • 11 Ццц

    48 2 Отговор
    Санкциите работят!

    Коментиран от #49

  • 12 Санкциите

    47 2 Отговор
    Работят! Нямат грешка!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 гост

    4 34 Отговор

    До коментар #10 от "Абе да питам":

    Не , и скоро няма и да го догони !! По-скоро ще стане 100 рубли за ЦЕНТ , а не за долар !

    Коментиран от #19

  • 15 Ами сега

    49 2 Отговор
    Санкции до дупка-нали така козяци...?
  • 16 Гост

    4 22 Отговор
    Значи сега е най-удачния момент България да се присъедини
  • 17 Маугли

    46 2 Отговор
    Официално се свила с толкова . А неофициално положението е още по зле . Ама като не си гледат интереса а слушат какво ще каже джо пампера .
  • 18 мушмул

    31 2 Отговор

    До коментар #10 от "Абе да питам":

    И какво значение има разменния курс на краварските институции ?
    А какъв е курса на санкциите в момента ?
  • 19 Я пак

    41 0 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Май бъркаш нещата-сам даваш Япония за пример-а какъв и е курса на йената...? Защо все си мислите,че курса на валутата влияе толкова силно на икономиките...-наивно е.....

    Коментиран от #29

  • 20 Исторически парк

    44 1 Отговор
    Догодина се качваме на потъващия кораб

    Коментиран от #25

  • 21 Истината му е майката

    32 1 Отговор
    Точно това беше целта на краварите с Украйна а подробностите са за многото разбирачи
  • 22 Мухаа,хаа!

    40 1 Отговор
    А наш,остър Ганчо презглава препуска да влезе.Могъщите са в рецесия( но и там е пълна завеса за реалните параметри) наш потурко търчи.Точно ЕС,затова ще ни приеме.За да може всички валутни резерви+ 42 тона физическо злато,да преминат изцяло под юрисдикцията на ЕЦБ.Нашата централна банка,автоматично се превръща в нейн филиал.Нали се досещате какво е филиал? Шефа разпорежда- ти козируваш!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    27 1 Отговор
    А , не може да бъде ❗
    Тука един все спореше и искаше числа, и все повтаряше , че не разбирам нищо от икономика ‼️
  • 25 чул те господ

    9 1 Отговор

    До коментар #20 от "Исторически парк":

    То наближило , още две седмици .
  • 26 Хохо Бохо

    28 3 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Еха верно ли ви? Ми то и тези с бързите кредити са най-големите баровци, има Айфони, пръскат пари по кръчмите и са патрони. Само дето един ден ще трябва да си платят дълговете или децата им да ги платят. Япония е най-задлъжнялата нация в света. Дълга им е 280 пъти над БВП. А сметни си го колко години трябва да работят само за да си платят масрафа.

    Коментиран от #33

  • 27 Хохо Бохо

    24 2 Отговор

    До коментар #10 от "Абе да питам":

    Скоро. Вол на веднъж неможеш да изядеш. Яде се бавно и на малки хапки. Та и това време ще дойде. Защо мислиш британците не влезнаха в еврозоната и скалъпиха театрото с брекзид? Тая игра се играе от дълго време и не е за клоуни,гинеколожки и пияндета припадащи по сцената
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 гост

    6 22 Отговор

    До коментар #19 от "Я пак":

    Курса на йената е такъв , че е 4 НАЙ-ПОПУЛЯРНА и търсена валута в света след долар , евро и швейцарски франк !!! Кога тоалетната хартия рубла ще стане търсена барем в Китай , "братския " съюзник ??? Щото дори в Индия , както и в Китай е точно тоалетна хартия , която никой не признава за друго !!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Варненец

    3 27 Отговор
    Чудя се само, колко копейки са тук, една или две, с няколко ника. Мутрафанката явно няма рАбли за повече. Ехооо, копейките, що не застанахте като матросов на амбразурата на шлайфовете, дето ви режат МОЧА, ами драскате тук, явно е за копейки. Да ви открехна, копейката нищо не струва, а руло тоалетна хартия е по-скъпо от пачка рАбли.

    Коментиран от #36

  • 32 стоян

    4 21 Отговор

    До коментар #1 от "ЕВРОФЕН":

    До 1 ком - другар явно не знаеш какво значи рецесия - рецесия е когато миналата година си спечелил 1000 лв а тази ще спечелиш 999 лв - не се напъвайте толкова да ревете за ЕС

    Коментиран от #35

  • 33 Варненец

    5 16 Отговор

    До коментар #26 от "Хохо Бохо":

    Това коня ли ти го каза или риа новости, което е едно и също :) Копейките сте много смещни, от 70 години запада се разпада, ама се разпадна насесесерето :)
  • 34 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 18 Отговор
    Чакайте,чакайте я рецесията в ЕС.....Така и няма да я дочакате!

    Коментиран от #40

  • 35 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    26 2 Отговор

    До коментар #32 от "стоян":

    Игра с числата му викат ❗
    Тази година с 1000 лв можех да купя половината от това което миналата година можех с 999лв ❗
    Та щом съм на плюс с 1 лев , значи стандартът ми се е повишил 🤔‼️🤔
  • 36 Гордостта на Тара

    20 1 Отговор

    До коментар #31 от "Варненец":

    По добре копейка отколкото минал през 🌈
  • 37 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 14 Отговор
    Да повишил се е!Ако парите ти Бяха не ЛЕВ , рубла тогава щеше да си на –––!1000лв са повече от 999лв,КАТО стойноста им се измерва спрямо Другите парични знаци,а не спрямо цената на яйцата!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Омръзна ми,

    21 3 Отговор
    "умните" ни политици да ни връзват все на битата страна вече затрети път! Пак ще трябва да се откриват хотелски стаи на остров Персин и работни места в тухларниците около София.
  • 40 На дълбокото

    11 1 Отговор

    До коментар #34 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    светлината не достига и ти нищо не си видял.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Ха,ха,ха

    20 1 Отговор
    И ние искаме да влизаме там? Жална им майка. Те не знаят ,че с колкото империи сми имали вземане даване все са се затрили.

    Коментиран от #45

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 уж демократи ми спряха пост,

    17 1 Отговор

    До коментар #43 от "Ха,ха,ха":

    в който казвам, че група икономисти говорим за това от 2-3 години, но освен да ни гледат лошо напирашщите да се слагат на определени сили НИЩО ДРУГО не отбират! Написахме и книга. Не отбират и че НИТО СМЕ на нивото на другите страни от еврозоната, нито те са добре, дори стават все по-зле, за да влизаме там. Все сме в позицията на този, който си купил фабрика на 7 септември 1944 г.
    Няма соц, няма кап - нашите управници ВИНАГИ безкрайно се докарват на избран голям брат. През 20-ти век два пъти България се качи на колестинаца на Германия - двете световни войни, която ни завлече, сега сме пак в подобна позиция.
    Всичко тук е вярно, дори запетаите. Не трийте, няма да скриете реалността.
  • 46 УдоМача

    17 2 Отговор
    Това не е рецесия. Това е предсмъртен гърч, а леталният изход предстои идната (2024 -та) година.

    Коментиран от #47

  • 47 стоян георгиев

    4 13 Отговор

    До коментар #46 от "УдоМача":

    Хахах хооооо другари няма да стане нищо за ваш ужас.заплатите у нас ше продължат стръмно нагоре,а пияници и мързелаци отново няма да търсят никаде.
  • 48 А не

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Петел":

    Има и кокошки като тебе ма.
  • 49 Ами да

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ццц":

    Европа ги усеща .Хахаха
  • 50 Ком

    12 0 Отговор
    САЩ успя да спаси икономиката си сметка на Западна Европа. Това е събата на сгинажа.
  • 51 пак питай

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Абе да питам":

    понеже си отворко и задаваш "умни" въпроси, отговарям ти просто със справка, курс долар/ йена($/JPY):
    1$=141,955JPY(1JPY=0,007$). Американците неведнъж са критикували японците, че поддържат умишлено нисък курс на йената. Преди преди да въведат еврото имаше примерно , германска марка и италианска лирета с курс 1 ДМ=1000 ит. лир., помнещите италианци и сега съжаляват за загубата на лиретата.
    Не ги мисли тия работи, нищо не ти говорят, там има много скрити неща.
  • 52 Истината:

    10 0 Отговор
    Липсата на Евтин Руски газ, доведе Еврозоната до рецесия !
    Проучванията показват широкообхватен спад на Икономиката и Производството както в Германия, така и във Франция.
    Смях в Залата. Няма да има пари за Украйна!
  • 53 Матей преображенски

    6 0 Отговор
    А нас ни вкарват да затъваме още повече в шенген и еврозоната,неусетно ни направиха де факто съюзник на окраина.Има ли мизерия ,която не ни причиниха след като ни забиха в разпадащия се евросъюз,американците ни назначиха продажнически управници,компрадори,които на шега предлагаха да ни направят американски щат.С помощта на ала-балистика се намъкват във властта и продават националните ни интереси,потъпкаха всяка социална политика.В Шенген мед и мляко ли тече,с бъклица и дрян ли ни очакват,след като се отказаха от икономическите отношения с РФ,НАБЪКАХА СЕ С ИЗОГЛАВЕНИ ЕМИГРАНТИ И изпадат в рецесия.
  • 54 Покана

    3 0 Отговор
    И търсят спонсори.
  • 55 Проучване

    4 0 Отговор
    Еврозоната е в рецесия
    А Русия е в растеж. И Световната Банка я обяви за ва Най-силната Икономика

    Санкциите работят!!!!!!
  • 56 Мдааа

    2 0 Отговор
    Затова толкова силно ни искат. Най-ниско задлъжнялата страна да дари малко свежа кръв на гладната, корумпирана еврозона. А колко овци от стадото блеейки - ееевро, ееевро.
    То ако е хубаво за нас няма да ни иска никой.
Новини по държави: