Last news in Fakti

24 Декември, 2023 04:23 1 942 15

Байдън не поиска прекратяване на огъня от Нетаняху

  • джо байдън-
  • бенямин нетаняху-
  • израел-
  • сащ-
  • хамас

Президентът на САЩ и премиерът на Израел проведоха телефонен разговор

Байдън не поиска прекратяване на огъня от Нетаняху - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Джо Байдън каза, че не е поискал от израелския премиер Бенямин Нетаняху прекратяване на огъня във войната между Израел и Хамас в Газа в телефонен разговор между двамата лидери, предаде Ал Джазира.

„Имах дълъг разговор с Нетаняху днес и това беше личен разговор”, каза Байдън пред репортери в събота.

“Не съм искал прекратяване на огъня”, каза той в отговор на въпрос.

В изявление по-късно Белият дом каза, че Байдън и Нетаняху са обсъдили военната кампания на Израел в Газа, включително нейните “цели и етапи”.

Байдън е подчертал "критичната необходимост от защита на цивилното население, включително тези, които подкрепят операцията за хуманитарна помощ, и важността на това да се позволи на цивилните да се отдалечат безопасно от зоните на продължаващи боеве” се казва в изявлението.

“Лидерите обсъдиха важността на осигуряване на освобождаването на всички останали заложници.”

Разговорът между двамата лидери дойде ден след като Съветът за сигурност на ООН (СС на ООН) прие резолюция, призоваваща за увеличаване на помощта за Газа, но не успя да призове за прекратяване на огъня или пауза в седмични битки.

Резолюцията, която изисква “незабавно, безопасно и безпрепятствено” доставяне на животоспасяваща помощ за Газа, беше приета, след като членовете на Съвета за сигурност на ООН спориха дни наред относно формулировката ѝ и смекчиха някои разпоредби по настояване на Вашингтон.

САЩ и Русия се въздържаха от гласуването на резолюцията, чието въздействие на място, според опасенията на хуманитарните групи, ще бъде близо до нула.

“Тази резолюция е смекчена до степен, че въздействието ѝ върху живота на цивилните в Газа ще бъде почти безсмислено”, заяви Аврил Беноа, изпълнителен директор на "Лекари без граници".

“Начинът, по който Израел води тази война, с подкрепата на САЩ, причинява масова смърт и страдание сред палестинските цивилни и е в противоречие с международните норми и закони", добави Беноа.

САЩ се противопоставиха и на искането за създаване на механизъм на ООН за наблюдение на помощта, като увериха, че Израел ще продължи да играе роля в инспектирането на доставките.

Нетаняху в събота “изрази своята признателност” за позицията, заета от САЩ в ООН, съобщиха от кабинета му. Той също така “заяви ясно, че Израел ще продължи войната, докато не бъдат изпълнени всичките му цели”.

Израел продължи да бомбардира Газа почти 80 дни, като през последните 24 часа бяха убити повече от 200 души.

Министерството на здравеопазването на Газа съобщи, че броят на жертвите от началото на атаките в събота е нараснал до 20 258, като повечето от тях са жени и деца.

Според оценки на ООН, войната е разселила 1,9 милиона от 2,3-милионното население на Газа.

ООН описа ситуацията в Газа като „отвъд катастрофа“, като жителите се борят да намерят храна, гориво и вода, докато живеят в претъпкани приюти или палатки.

Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA) съобщи, че “не може да достави значима помощ”, докато израелската бомбардировка на Газа продължава.

“Изключително трагично е, че политиката пречи на оцеляването на 2,2 милиона души в Газа”, заяви говорителят на UNRWA Тамара ал-Рифаи на пресконференция в събота.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    33 2 Отговор
    Боклука Байден изпраща това послание откъм тъмната страна на Луната.

    Коментиран от #12

  • 2 Верно ли бе

    30 1 Отговор
    Не беше точно така. Точните думи на Бай Пън по CNN бяха : не помня дали съм искал прекратяване на огъня.
  • 3 Торбалан

    34 1 Отговор
    Това е за всички които плямпат какви "убави" ора са евреите ......долни мишки
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 След като Тръмп води с 30%

    29 1 Отговор
    Байдън почна да проявява разум. В САЩ псуват и Израел и кой от белият дом видят. Университетите дънят яко тонколоните по кухите жидове в Израел. САЩ губят подкрепа от всички. ООН директно ги обяви за поддръжник на терориста Израел А Ирак пука ракети по базите им . Иран ще отпори Средиземно а Хути и сомалийци се превъзбуждат. Китай всеки момент влиза в Тайван а Урките вряцат на умряло. Красота от всякъде....
  • 7 Време е нациста Израел

    26 1 Отговор
    Да бъде озаптян. А кво го чака после въобще идея си няма. Няма израелец от дупката си да посмее да излезе поне 20години
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 трябва да се продава

    16 0 Отговор
    оръжието на световните терористи. иначе падат в канала и те.
  • 10 Памперса къде е ценностната ви система

    16 0 Отговор
    Жалки сте кравари
  • 11 Сврети

    17 0 Отговор
    Целия свят се обърна срещу САЩ и Европа,заради еврейските убийци на Христос.
  • 12 Тото

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    Бъркаш се !!!! Кравешката подлога Бай....ххх ......й Байдън изпраща това съобщение от астралният свят защото той отдавна си живее там!!!!!!!
  • 13 Българин

    13 0 Отговор
    Всички вече видяха какво представлява краварника - фалш, лицемерие, рекет, пропагандата, дезинформация, поквара, педофилия!
  • 14 Мисля

    5 0 Отговор
    Имаме една песен:
    Пустите клисурци, станали московци!
    Сега е ред на нова песен:
    Пустите евреи, станали нацисти!
  • 15 Глигана Бойкик

    4 0 Отговор
    Юда на Юда око не вади!