Last news in Fakti

24 Декември, 2023 04:50 1 650 9

Пентагонът: Ирански дрон е ударил японски танкер край Индия

  • кораб-
  • иран-
  • сащ-
  • индия-
  • дрон

Това е първото официално обвинение от Вашингтон към Техеран, че атакува кораби

Японски танкер с химикали е ударен в събота край бреговете на Индия от дрон, „изстрелян от Иран, заявиха от Пентагона, посочвайки, че това е знак за нарастващи рискове за търговското корабоплаване отвъд Червено море, предаде scmp.com.

Плавателният съд е бил повреден, след като безпилотният летателен апарат е експлодирал близо до него.

Атаката идва на фона на поредица от удари с дронове и ракети от йеменските бунтовници хути, подкрепяни от Иран, по жизненоважния корабен път в Червено море от началото на войната Израел-Газа на 7 октомври, като групировката твърди, че действа в знак на солидарност с Газа.

Нападението в събота е извършено около 10 сутринта местно време и не е причинило жертви на борда на кораба, се казва в съобщението и се добавя, че пожарът е потушен.

Американските военни "остават във връзка с плавателния съд, докато той продължава към дестинация в Индия", добавиха от Вашингтон.

Ударът с дрон е извършен на 370 километра от бреговете на Индия. В близост до инцидента не е имало кораби на ВМС на САЩ.

Това е първият път, когато Пентагонът открито обвини Иран в директно атакуване на кораби от началото на войната на Израел срещу въоръжената групировка Хамас, която е подкрепяна от Иран.

В изявлението на Пентагона се казва, че корабът MV Chem Pluto е плавал под либерийски флаг и е бил управляван от холандско дружество, въпреки че корабът е собственост на японска компания.

От фирмата за морска сигурност Ambrey заявиха, че „танкерът с химически продукти е бил свързан с Израел и е пътувал от Саудитска Арабия за Индия.

От индийският флот съобщиха, че е отговорено на молба за помощ.

“Беше изпратен самолет, който установи, че корабът и екипажът са в безопасност. Изпратен е и военен кораб на индийския флот, за да предостави помощ при необходимост”, заяви служител на флота.

На този етап никой не е поел отговорност за инцидента.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пентаболът

    17 1 Отговор
    В Иран са най-злите мюсюлмани терористи, а в Саудитска Арабия - не, защото така ни изнася.
  • 4 Калпазанин

    21 1 Отговор
    И последно къв е кораба сега индийско исраелски краварски или саудитски, и как така се разбра че иран е виновен. И ционистите освен да печатат долари да създават конфликти и да избиват жени и деца друго могат ли
  • 5 фен

    20 1 Отговор
    Ми то в Украйна, дронове бол, отчетност, нула! САЩ запалиха света, а ние се пънем да им помагаме!
  • 6 дядото

    13 0 Отговор
    пак нещо лангорите-минал самолет и установил- бла,бла.отново ви трябват причини за да започнете война с не покоряващият ви се иран
  • 7 Голям зор

    3 7 Отговор
    Тия май искат а ядосат японците.
  • 8 Да не

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Защо да пазят цял океан? Ще ударят източника на заплаха. Ще върнат иран в каменната ера!
  • 9 Голяма радост

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "САТЪРА НА ХАНА":

    налази ислямистите в България...