Last news in Fakti

28 Декември, 2023 06:40 761 1

Мексико приветства неуточнени „важни“ сделки със САЩ в преговорите за миграцията и търговията

  • лопес обрадор-
  • миграция-
  • мексико-
  • сащ-
  • антъни блинкен

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна с президента Лопес Обрадор

Мексико приветства неуточнени „важни“ сделки със САЩ в преговорите за миграцията и търговията - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръководството на Мексико заяви в сряда, че страната е сключила неуточнени "важни" споразумения със Съединените щати след преговори, в които американските служители се стремят да се съсредоточат върху ограничаването на рекордно високата миграция - ключов въпрос за изборите в САЩ през следващата година, предаде Ройтерс.

Държавният секретар Антъни Блинкен ръководи преговорите при закрити врата от страна на САЩ, а мексиканският външен министър Алисия Барсена каза пред репортери, че е настояла пред американските служители да облекчат всички оставащи ограничения върху трансграничната търговия.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън търси помощта на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор, за да намали рекордно големия брой мигранти, които искат да влязат в най-богатата икономика в света от Мексико, ключов проблем с избирателите преди очакваната кандидатура за преизбиране на Байдън през следващата година .

В публикация в социалните медии Лопес Обрадор приветства това, което описа като "важни споразумения" след разговорите с американски официални лица, но без да дава подробности за сделките.

Лопес Обрадор каза, че е поискал срещата, за да обсъдят сътрудничеството в областта на миграцията, икономиката и сигурността.

Срещите идват, след като повече от половин милион мигранти тази година прекосиха опасната джунгла на Дариен Гап, свързваща Южна Америка с Централна Америка – двоен рекорд от миналата година – като много от тях бягат от престъпността, бедността и конфликтите, за да търсят по-добри перспективи в Съединените щати.

По-рано този месец граничните власти на САЩ временно затвориха два ключови железопътни гранични пункта за пет дни и затвориха други пунктове, за да пренасочат органите на реда другаде в отговор на нарастващата миграция.

Барсена описа повторното отваряне на пропускателните пунктове като „приоритет“ за Мексико.

„Говорим както за икономическата част, така и за структурните причини за миграцията“, каза тя.

Миналата седмица Лопес Обрадор обеща да помогне за облекчаване на миграционния натиск върху Съединените щати и по-рано в сряда той призова американските законодатели да инвестират повече, за да помогнат на бедните в Латинска Америка и Карибите, „вместо да поставят бариери, огради от бодлива тел в реката, или мисли за изграждане на стени."

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, водещият кандидат да се изправи срещу Байдън през 2024 г., обеща да се справи с нелегалната имиграция и да ограничи легалната имиграция, ако бъде избран.

По време на предишния си мандат Тръмп се фокусира върху изграждането на стена по границата с Мексико. Администрацията му построи 725 км прегради през границата с дължина около 3200 км.

Лопес Обрадор се срещна с Блинкен, я американската делегация включваше и министъра на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас, който ръководи усилията за сигурност на границите.

„Имахме много продуктивна среща“, каза Майоркас в публикация на X, добавяйки, че „регионалното предизвикателство на миграцията изисква регионални решения“.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОЗЯТА ПЪТЕКА

    2 0 Отговор
    Блинкин даже и мексиканците го ребрят в момента.
Новини по държави: