Last news in Fakti

26 Декември, 2013 12:42 941 0

Обявиха "Мюсюлмански братя" за терористична групировка

  • египет-
  • мюсюлмански братя-
  • терористи

Египетското правителство официално постави групировката извън закона

Обявиха "Мюсюлмански братя" за терористична групировка - 1
Снимка Архив БГНЕС

Движението „Мюсюлмански братя“ е обявено за терористична група  от временното египетско правителство, което е подкрепяно от военните. Причината ислямистката групировка да бъде обявена за терористична е смъртоносна атака срещу полицейски служители по -рано тази седмица, за която бяха обявени „братята“, съобщава Би Би Си.

Във вторник, 16 души бяха убити, а повече от 100 ранени при нападение с кола-бомба в сграда на службите за сигурност в северния град Мансура.

Правителството заяви, че Мюсюлманското братство стои зад атаката, но движението отрече.

" Египет е ужасен от ужасното престъпление, извършено от групата „Мюсюлмански братя“. Това е в контекста на опасното ескалиране на насилието в Египет и срещу египтяните и ясна декларация от страна на групировката , че тя не знае друго освен насилие и убийства ", заявиха от правителството.

За това нападение отговорност пое свързаната с Ал-Кайда, екстремистка група Ансар Бейт ал- Макдис (Шампионите на Йерусалим).

„Мюсюлмански братя“, чийто кандидат-президент Мохамед Морси спечели избори през 2012 г., преди да бъде свален от власт от военните по-рано тази годин , вече са извън закона.

Лидерът на Мюсюлмански братя обеща, че протестите ще продължат, въпреки че военните арестуваха хиляди негови поддръжници.

Днес петима души са били ранени при взрив в близост до движещ се автобус в египетската столица Кайро, са съобщили от министерството на здравеопазването в страната. По-рано бе съобщено за няколко смъртни случая, но информацията бе опровергана.

Бомбата е била заложена на пешеходна пътека и експлодирала в момента, в който автобус на градския транспорт преминал край нея, заяви източник от службите за сигурност.

Атентатът идва ден, след като правителството обяви „Мюсюлмански братя“ за терористична организация.

Източник от службите за сигурност, заяви пред Би Би Си, че експерти по взривните вещества са взривили втора бомба, която е била сложена в рекламен билборд близо до мястото, където първата  бомба е избухнала.

През последните месеци, Египет стана свидетел на вълна от атаки, за които властите обвиняват ислямистки екстремисти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА