Last news in Fakti

10 Януари, 2024 15:05 708 10

Хърватия планира да включи убийството на жени като отделно престъпление в Наказателния кодекс

  • хърватия-
  • жени-
  • убийство-
  • закон-
  • престъпление-
  • наказателен кодекс

Дефиницията на престъплението е заимствана от Истанбулската конвенция

Хърватия планира да включи убийството на жени като отделно престъпление в Наказателния кодекс - 1
Снимка: Shutterstock

Хърватия ще въведе изменение в Наказателния кодекс, с което убийството на жени (фемицид) вече ще бъде самостоятелно престъпление, съобщи хърватският вестник „Ютарни лист“, цитирана от БТА.

Очаква се измененията да бъдат разгледани от правителството най-късно до края на месеца.

Междувременно Министерството на правосъдието е получило множество искания от неправителствени организации за допълнителни уточнения в дефиницията на престъплението. Затова първоначалната дефиниция ще бъде разширена и престъплението няма да се отнася до всяко „убийство на близка жена“, както бе планирано предварително, а до „убийство на жена по полов признак“.

Насилието по полов признак ще бъде вписано в член 87, който определя значението на нарушения като престъпление от омраза, за имотни облаги или служебни тайни.

Дефиницията на престъплението е заимствана от Истанбулската конвенция. В член 3 на Конвенцията се посочва, че „насилието над жени“ се разбира като нарушение на правата на човека и форма на дискриминация срещу жените и означава всички видове актове на насилие, основано на пола, които водят или е вероятно да доведат до физически, сексуални, психологически или икономически увреждания или страдание за жените.

В Наказателния кодекс на Хърватия ще се промени и текстът на разпоредбата, която дефинира всяко тежко убийство независимо от пола на жертвата. Новият текст ще гласи, че този, който „убие свой близък, когото е малтретирал и по-рано“, ще получи наказание от най-малко 10 години затвор.

Измененията в Наказателния кодекс, с които ще се дефинира престъпление „убийство на жена по полов признак“ предизвика полемики в обществото относно дали тази дефиниция не представлява дискриминация към убийството на мъже.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    26 2 Отговор
    Убийството на човек си е убийство, не може да има деление по пол, вяра, етнос и т.н. Цялата работа намирисва на една конвенция, където жените не са баш жени.
  • 2 Отврат

    20 2 Отговор
    После и на всички останали 100 и кусур полове! Това е правно безумие и излиза, че да си бял, хетеросексуален и т. н. мъж е най-низшото нещо на света и всеки може да се отнася с него по-зле и от куче, защото и кучетата имат права!
    Тези джендъpcки, НПО и пр. безумия трябва да бъдат прекратени максимално бързо!
  • 3 Трол

    6 3 Отговор
    Ще направи отделен закон за убийството на комари, на бълхи, на кърлежи и на тем подобни и всичко ще е ток и жица.
  • 4 Тираджията

    3 2 Отговор
    Скоро, че ни хванат за органа и шъ го лигавят, щото иначи на бесилуто
  • 5 Зелен Демократ

    7 3 Отговор
    Стига сте ревали, браво на хърватските колеги, в стремежа да угодят на неолибералните идеи ще разграничат убийството на жени от това на хора, ха ха, излагация!
  • 6 Сандо

    5 2 Отговор
    Боговете от Рая на Борел наистина са полудели!
  • 7 Луд

    5 2 Отговор
    Луд Луд Луд Луд
  • 8 Устата

    1 1 Отговор
    Шарени джендъри, шарени.
  • 9 Пръц

    0 1 Отговор
    Абе,ако То е десетполово,по кой закон ще го съдят ?
  • 10 КонТрол

    0 0 Отговор
    Горките жени. От толкова феминизъм се докараха до там, да съдят за убийство на жена, а не на човек.
Новини по държави: